záruka na opravu

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Philip_Fry

#31 Příspěvek od Philip_Fry »

kokun : S těmi šesti měsíci na náhradní díly jsem se už setkal vícekrát a celkem to neřeším. Jen by mě zajímalo (ale hledat to nebudu), jestli to má nějakou oporu v zákoně, ono jaksi jde i to, že do záručních podmínek si sice můžu napsat co chci, ale nakonec když by došlo na lámání chleba, tak zákon je nadřazený (i když u nás spíše teoreticky) nad jakékoli jiné podmínky.

p32 : Souhlas se vším, krom šesti měsíců na použité zboží. Máš k tomu nějaký relevantní odkaz? Já se totiž před nějakou dobou pokoušel něco k této tématice najít a nepodařilo se mi to (myslím něco skutečně důvěryhodného). Ale třeba jsem jen blbě hledal, tak bych si rád doplnil znalosti :)
jogo

#32 Příspěvek od jogo »

Moja relevantná informácia je staršieho dáta - na Slovensku na použitý tovar záruka 1 rok, ale mohla byť zmena (bazár, okolo ktorého som chodil, dával 24 hodín, mal to suverénne aj v podmienkach, kto pritlačil, vytlačil viac..).
p32

#33 Příspěvek od p32 »

to Philip_Fry:
Na těch 6 měsíců jsem si fakt vzpoměl až při tom psaní. Vím, že to tak bylo, ale to byla ještě doba, kdy záruka na nové zboží byla 12 měsíců a na bazarové jen 6 měsíců. Jak je to doopravdy teď, to by se muselo najít a je možné, že jak tehdy bylo na opravu 6 měsíců, tak to spadlo také na ty 3 měsíce. Ale možná to mám s něčim popletené. Zkusím to někde najít.
Philip_Fry

#34 Příspěvek od Philip_Fry »

p32 : Kvůli mně to hledat nemusíš :) já se ptal jen proto, žes to zmínil, tak jsem myslel, že to máš někde na sichr zjištěné. Ono je to totiž o tom, že informace na netu (i od různých "právních poraden" a sdružení na ochranu spotřebitelů) se v tomhle liší, zmiňuje se šest měsíců, ale i dva roky a nikde ovšem není odkaz (teda já ho nenašel) na nějaké ustanovaní Občanského zákoníku, které by toto jasně definovalo.
p32

#35 Příspěvek od p32 »

Tak to bývalo, teď platí toto : "Podle § 619 občanského zákoníku se na použité zboží záruka nevztahuje."

http://www.sbirkazakonu.info/obcansky-z ... o-o-v.html
kokun

#36 Příspěvek od kokun »

Občanský zákoník paragraf § 654

§ 654(1) Záruční doba je tři měsíce, není-li sjednána nebo zvláštními předpisy stanovena jinak; u stavebních prací je záruční doba nejméně osmnáct měsíců.
(2) Jestliže účelem opravy nebo úpravy je, aby věc mohla být i nadále po delší dobu užívána, stanoví zvláštní předpisy pro opravu nebo úpravu věci záruční dobu delší než tři měsíce, nebylo-li sjednáno jinak. Záruční doba přesahující tři měsíce se může týkat i jen některé součástky. Zhotovitel je povinen vydat objednateli záruční list s vyznačením záruční doby.
(3) Prohlášením v záručním listě vydaném objednateli může zhotovitel poskytnout záruku přesahující rozsah záruky stanovené v tomto zákoně. V záručním listě určí zhotovitel podmínky a rozsah této záruky.
Honza - kokúň

#37 Příspěvek od BOBOBO »

Zatímco dodnes jsem byl na pochybách dát věc do servisu , dnes mám jasno , na tři měsíce nebudu platit opravu na nic . Myslím , že 80% obyvatelstva toto neví , potom by počet oprav klesl zase o podstatné procento .
bu2520

#38 Příspěvek od bu2520 »

je to všechno o lidech na jedné straně možný servisák vykuk a na druhé zákazník. Navíc je velmi složité laikovi vysvětlit, že před tím odešel zdroj a po dvou měsících např tuner, pro něho to je " zase to nejde" a nebo klasická hláška, přijde zákazník po roce a říká já tu věc od vás vůbec nepoužíval, hodil jsem jí do skříně a teď jí zapnu a ona nejde, tak to jdu reklamovat.
Není to tak jednoduché, ale můžu říct, že těch reklamací nemám tolik a snažím se jim předcházet, díky tomu je minimum zákazníků, kteří by se púl roku vraceli.
p32

#39 Příspěvek od p32 »

Tak ona asi jediná cesta je nechat si udělat nálepky s textem "Platnost záruky opravy do : " s tím, že datum se tam dopíše nesmazatelnou fixou a je tam samozřejmě i kontakt na opravujícího a nálepku dát tam, kde se musí roztrhnout pokud se poleze do toho zařízení.
Takových vychcánků už bylo, že se to nepouštělo atd. a pak při rozdělání zařízení před zákazníkem a ukázka nějakého pokusu o opravu se zadělaným tišťákem mleli, že oni né atd. Stačilo ukázat na obrazovce fotku po opravě tehdy a tehdy a pak z nich vylezlo, že kluk se něco pokoušel atd. Ani jim nějak nepřijde, že předtím lhali, že tam nikdo nelezl. :lol:
V takových případech hned dělám kalkulaci na místě a vytahuji ceník pro přípravu před opravou - očištění, vyčištění a začištění. Sečtu to s přirážkou a buď že to chtějí nebo ať jdou jinam, že nebudu ze svého dotovat další práce. :wink:
rezis

#40 Příspěvek od rezis »

Ano je tam záruka 3 měsíce - ale to se vztahue na opravu - tedy práci. S tím dílem je to přád jinak podle toho comi říkali ve firmě...
Internet - metla lidstva
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“