Denní LED přídavná světla, výdrž?

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tomasjedno

#31 Příspěvek od tomasjedno »

cigarkow201 píše:tady je obrazek jak to sviti po vymene dvou ledek kdyz by byly teda 6X slabsi bude to znat a to teda neni. Podle me jsem se se svitivosti ledek trefil dobre...
To, že při pohledu zepředu mají podobný jas, ještě neříká nic o tom, jaký je vyzařovací úhel. Vypadají stejně i ve směru 45º od osy lampy?

12V x 250mA = 3W. Účinnost spínaného regulátoru řekněme 90%, tzn. do LEDek jde 2,7W. Do jedné tedy průměrně 2,7W/18 = 150mW.
150mW / 3,2V = 47 mA. Tolik ti v průměru teče jednou LEDkou. Kde je těch tvých 26 mA?
cigarkow201

#32 Příspěvek od cigarkow201 »

No co jsem nameril to jsem nameril. ale problem stim ze to prestane za nejakou dobu svitit to neresi. A to vyrobce uvadi ze to je na zivotnost auta to nevim co bych mel mit za auto teda.
tomasjedno

#33 Příspěvek od tomasjedno »

cigarkow201 píše:No co jsem nameril to jsem nameril. ale problem stim ze to prestane za nejakou dobu svitit to neresi...
Neřeší, ale vysvětluje.
Pachatel toho zvěrstva tam osadil výkonově nedostačující LEDky, a aby to jakž takž únosně svítilo, tak jim pořádně přiroštoval, cca na dvojnásobek dovoleného maxima.
Když jim ten proud stáhneš (ať už jakkoli), aby nebyly přetěžované, tak z toho uděláš parkovačky.
Můžeš zkusit nakoupit pytel těch 0,5W LEDek, co jsem ti dal odkaz, vybrat z toho podle úbytku dvě skupiny přibližně stejných, případně jemně v řádu 0,1 V doladíš úbytky seriově zapojenými SMD odpůrky, a napětí z toho budiče TD1509 nastavíš tak, aby celou skupinou 18 LEDek teklo 1,35 A. Protože to nebudeš umět změřit (nemáš ampérmetr s nulovým úbytkem napětí), tak to nastavíš tak, aby celá lampa brala z 12V cca 0,4 A. Pak ti to dlouho vydrží, protože to bude mít rezervy a nebude to nadimenzované na doraz.

Anebo to můžeš rozdupat a koupit si něco pořádného :lol:

cigarkow201 píše:... A to vyrobce uvadi ze to je na zivotnost auta to nevim co bych mel mit za auto teda.
To uvádí prodejce (který ten šunt nakupuje za 10$) a ne výrobce.
rnbw

#34 Příspěvek od rnbw »

Alebo to vyhodit a svietit normalne svetlami...
tomasjedno

#35 Příspěvek od tomasjedno »

Nebo tak.

tomasjedno píše:... tak to nastavíš tak, aby celá lampa brala z 12V cca 0,4 A...
což je mimochodem prakticky totéž, co uvádí původní výrobce. Vypadá to, že už Číňani dělají i laciné kopie čínských produktů :lol:
cigarkow201

#36 Příspěvek od cigarkow201 »

No tak dik za radu. zatim to necham jak to je a predelam to az to prestane svitit obe. No jo koupit neco jineho ale aby to nedopadlo podobne a jeste aby to bylo za rozumnou cenovku jelikoz me ty svetla uz jednou ukradly.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“