Umělá zátěž 4R a 8R
Moderátor: Moderátoři
Jinak přetěžovat podle propočtů budu jen cca 2x větším výkonem. Rezistory mají povolený max výkon 0,6W. Při počtu 250 kusů na 4ohm a zatížením 250W max, se dostanu na 1W na odpor.
Zkoušel jsem zatížit jeden tento odpor na 1W a teplota se vyšplhala na cca 120°C. Při chlazení proudem vzduchu teplota okamžitě klesla na cca 40-50°C. Takže si myslím, že voda to uchladí pěkně.
Počítám, že na 4ohm víc jak 250W potřebovat nebudu a na 8ohm těch 125W taky bude stačit.
Při použití destilované vody by to mohlo být perfektní. Na nádobku s vodouch bych dal ještě jednoduchý bimetalový termostat na 75°C, který by při překročení 75°C odepnul zátěž, dokať nezchladne.
Já bych osobně ale použil šikovnou nádobu s olejem. Nahoře s malým otvorem popř. ventilkem, aby se eliminovala teplotní roztažnost, ale v případě "šplouchnutí" aby nedošlo k vylití.
Litrovka nejlevnějšího motorového oleje (pokud seženeš od někoho transformátorový tím lépe) v plechové nádobě umístěné na vhodném místě třeba pod stolem, nebo v rohu na polici to spolehlivě vyřeší.
S vodou budou jenom problémy - dolévání z důvodu odparu, koroze.
Nebo použij chlazení vzduchem. "Žebříčky" s odpory umísti do PVC roury vhodného průměru a z jedné strany do ní foukej vzduch ventilátorem z PC. Nevýhodou tohoto řešení je, že budeš potřebovat 12V zdroj, ale zase můžeš podle teploty regulovat otáčky
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Mám na to přesně opačný názor. Litrovka oleje se prohřeje za pár minut (mnohem dřív než stejné množství vody) a co potom? Čekat desítky minut na ochlazení? Nebo strkat nádobu do hrnce s vodou, abych ji vychladil? Nebo do další nádoby s olejem? To je ta samá pakárna jako čekat až vychladne svářečka z Lídlu. První ohřívací cyklus do vypnutí je relativně dlouhý, ale pak už to jen velmi pomalu vychládá a jen krátce se dá ohřívat.Eleman píše:...Litrovka nejlevnějšího motorového oleje (pokud seženeš od někoho transformátorový tím lépe) v plechové nádobě umístěné na vhodném místě třeba pod stolem, nebo v rohu na polici to spolehlivě vyřeší.
S vodou budou jenom problémy - dolévání z důvodu odparu, koroze.
...
U vodního chlazení stačí strčit odpory do většího hrnce či kýblu a až se voda ohřeje, stačí ji vyměnit. Taky jí může být mnohem víc litrů a náklady jsou nula nula nic. Po skončení pokusů stačí odpory jen nechat oschnout (dá se jim pomoci krátkým ohřevem na vzduchu). Vůbec nevím, jaké problémy s odparem a doléváním máš na mysli. Vždyť je to otevřená nádoba. Nemusím se starat o těsnost proti vylití, o ventilky proti roztažnosti. Jen do ní nesmím omylem kopnout.
V elektrotechnice se transformátorový olej používá hlavně proto, že je to izolant a je vystaven vysokým napětím. Taky zabraňuje rezavění. Jinak jsou s ním jen samé problémy (jedovatost, navlhavost, hořlavost, ekologie,... ) . Tady ten důvod není.
Každý bychom zvolili jinou kapalinu. KozelSedlacek si něco vybere. Třeba i jen vzduch.
Ale prvně dám dohromady ty 8ohm bloky, zkusím je zatížít a chladit vzduchem. Pokud se při výkonu, který potřebuju (125W na 8ohm a 250W na 4ohm) nebudou přehřívat při chlazení vzduchem, tak kapalinu řešit nemusím.
O destilované vodě bych uvažoval, kdybych potřeboval ještě větší zátěž a ta by stejně nemohla být dlouhodobá a nebo bych to vyřešil přívodem stále studené vody, jak to funguje ve skladištích jaderného odpadu, kde chledí vyhořelé palivo. Ale to už by bylo zbytečně komplikovaný
Uvidím, jak dopadne měření v zátěži.
Už mám rozdělanou plechovou kisnu, vyřezané otvory a konektory. Ještě přepínač 4/8ohm a vypínač. Dovnítř pořešit nějakou elektronickou indikaci teploty. Při nižším zatížení by ventilátory ofukovaly na nižších otáčkách, při zvýšení teploty na cca 60°C by se roztošily víc a při cca 80°C by mě se mě rožla červená dioda, jako indicake přehřátí.
Dovnitř za ventilátory dám tubus a dovnitř odpory, aby proud vzduchu proudil jenom okolo odporů a ne i zbytečně mimo.
Ventilátory mají celkem velký tah. Každý má 4,8W.
Blok z odporů je zatím jenom jeden 8ohm. Ještě musím dodělat zbylé tři

A z jakého důvodu není odporová zátěž to pravé ořechové?
Pokud měřím zesilovač, potřebuji výkon měnit na teplo.
Nedokážu si měření představit při poslechu hlasité hudby, kdybych měl jako zátěž použít reproduktory
A jakákoli jiná zátěž jak reproduktory bude měnit výkon na teplo, takže z toho člověk vždycky udělá "vařič"
Každopádně i tak nevidím důvod, proč by to nemělo jít.
Kdyby výstup byl napřímo do cívky reproduktory, tak si z měnící šířky pulzu udělá sinusovku cívka reproduktoru, a odporová zátěž by nebyla vhodná ale pronikali by i vysoké frekvcence pulzů. Sice neslyšitelné ale charakter zvuku myslím ovlivní. U těchto zesilovačů je přece dolní propust a nějaké filtry, které by měly pulzy vyfiltrovat a i na odporové zátěži by měla být vidět "čistá" sinusovka.
Jen dodám, že zesilovače třídy D znám jen okrajově teoreticky a přesné fungování a zapojení jsem nikdy nezkoumal, tak se nechám rád poučit
KozelSedlacek píše:Ano, navinuti dratu je jednodussi, ale vznikne prave indukce, kterou nechceme. Aby jsme si mohli byt jisti, ze i pri 1khz jsou to stale cca 4ohm, tak musime pouzit toto reseni
Můžeš si být jist, že do 10-20kHz jde použít jeřábový odpor, a tam je závitů drátu docela hodně, tak cca 30 na průměru asi 40mm.