Umělá zátěž 4R a 8R
Moderátor: Moderátoři
Umělá zátěž 4R a 8R
Potřebuju poradit se stavbou odporové zátěže pro testování koncových zesilovačů. Ideálně přepínat 4 a 8 ohmů. Přepínání, zapojení a celková konstrukce pro mě není problém, jediný problém co řeším, tak čím přeměnit elektrický výkon an teplo, aby v rozmězí 20Hz až 20kHz měla zátěž impedanci stále 4, nebo 8 ohm.
Hodně lidí, co jsem se díval, tak mají tyto zátěže řešeny pomocí starších paralelně pospojovaných odporů, nebo jednoho většího výkonového, ale tohle jsou všechno drátové odpory, který mají namotaný odporový drát na keramickým jádru a nemají tak jen rezistivní odpor, ale taky nějakou indukčnost. Potřeboval bych zátěž stálou po celé frekvenční pásmo jak jsem říkal od 20Hz do 20kHz.
Je toto nějak reálné a nebo je lepší si udělat na testování větších výkonů zátěž, která bude mít přesně 4, nebo 8 ohm u 1kHz a na testování širšího spektra frekvencí si udělat zátěž do 10W například?
Popřípadě bych rád slyšel, nebo i viděl, jak tyto zátěže máte vyřešeni vy tady.
Děkuju všem za jakékoli rady.
Ale když potřebuju testovat zesilovač, tak potřebuju nějaký lineární zatížení. Potřebuju, když budu počítat, jakej výkon měřím, když mám jistých 20kHz, mám jistých na osciloskopu cca třeba 15V, ale už nemám jistý třeba 4ohm, tak mě to výsledek jakéhokoli vzorce dost znepřesní. Když sice rezistivita bude přesně 4ohm, ale impedance na těch 20kHz už může být úplně jiná.
Jinak s tím ponořením do oleje, o kolik se tím zvýší zatěžovací schopnost odporu, když ho takhle do oleje ponořím?
Samozřejmě nebudu měřit půl hodiny, ale třeba 5 minut.
Voda si nemyslím, že chladí líp, jak ten olej a hlavně voda má nějakou elektrickou vodivost, což olej nemá.
Jak dlouho jsi tam těch 200W pouštěl a o kolik se ohřály?
Jde pak taky o tom, aby se neohřály třeba o 80°C a jejich odpor se vlivem teploty zapidně nezměnil.
Jinak o tomhle vinutí vím, jak to navinou, aby to nemělo indukci, ale na takovejhle výkon bych potřeboval aspoň 2mm odporovej drát a ten je problém i navinout vůbec do obyčejné cívky, natož do takovéhle
Jednoduší mě to příjde z těch odporů ponořených do oleje.
KozelSedlacek píše:Potřebuju poradit se stavbou odporové zátěže pro testování koncových zesilovačů. Ideálně přepínat 4 a 8 ohmů . . . . . . . .
Popřípadě bych rád slyšel, nebo i viděl, jak tyto zátěže máte vyřešeni vy tady.
na zkoušení velkých zesiků používám topné tyče z akumulaček . . .
má to 8Ω/2600W, nebo 2x 4Ω/1300W, po paralelním spojení jsou to 2Ω/2600W
http://www.ok1hga.nagano.cz/schemata/za ... 64watt.jpg
jedna topná tyč má cca 16Ω/330W