Stabilizovaný zdroj TSZ75

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mtajovsky

#31 Příspěvek od mtajovsky »

Bohužel, už si nepamatuji, který trimr na desce je pro jaké nastavení. Je potřeba podle schematu najít příslušný trimr na desce. Pro napěťové nastavení pevných zdrojů slouží trimry P1, P4 a P6, pro nastavení proudového omezení P2, P3 a P5. Proud a napětí se měří externím multimetrem. U proměnných zdrojů se souhlas napětí s přepínači nastaví pomocí P1 - 1K a proudové omezení pomocí P1 - 4k7. Nakonec je možno dostavit výchylku měřáků proudu pomocí trimrů P1 - P6 na desce OK 280 1039 a to samostatně pro rozsah 1A a 2A.
foxrider

#32 Příspěvek od foxrider »

Super, děkuju Vám opravdu velmi moc!
Našel jsem to - tak u proměnných zdrojů jsou to ty šedé hranolky přístupné z levého boku přístroje. Horní je na napětí, dolní na proud.
Zkoušel jsem doladit to napětí proměnných zdrojů, levý šel dobře ale pravý zlobí - ten trimr (šedý hranolek) je totálně vymletý někdo už si s ním asi dost hrál a napětí kvůli přechoďáku na něm kolísá nahodile až o 1V. Musím ho vyměnit.
Jo a to doladění napětí se provádí na poslední poloze přepínače - tj. pevné hodnotě 33V když se jemné nastavení (0-3V) musí ponechat na nule? Nebo ho mám taky vytočit na max, a napětí nastavit jako celek - 36V? Ale potom mi zase nesouhlasí napětí u přepínače.
Ty poťáky totiž sice mají stupnici 0-3V ale skutečně regulují kolem 0 - 3,3(3,5)V!!
Pokud doladím napětí jen jako na samotný přepínač, tak na všech polohách sedí.
Děkuji.
foxrider

#33 Příspěvek od foxrider »

Tak trimry vyměněny za nové, akorát měly jinou rozteč nožiček tak jsem je musel naohýbat a napětí pak naladil už teda na všech zdrojích, i pevných, půjčil jsem si v práci velmi přesný multimetr. Tak je to (snad) konečně připraveno k použití.
mtajovsky

#34 Příspěvek od mtajovsky »

Tak gratuluji. Myslím, že tento zdroj, ač letitý, je dobrou součástí přístrojového vybavení.

Napětí proměnných zdrojů doladit samozřejmě pro potenciometr 0-3V nastavený na nulu. Jeho stupnice je jen orientační.
foxrider

#35 Příspěvek od foxrider »

Jo, to jo. Konečně mám pořádný zdroj!
Napětí mi seděly na všech polohách, nastavil jsem je taky aby v celém rozsahu regulace nebyly nižší (do mínusu) než udává stupnice.
Díky tomu byly odchylky napětí u proměnných zdrojů na konci rozsahu asi max. 0,046V do plusu, u pevných zdrojů max 0,006V do plusu, ale nevím jestli to časem neujede, ony ty trimry jsou nic moc.
Trochu mám obavy z vodičů z gumovou izolací ale radši s nimi nebudu hýbat, jsem rád že to funguje. Podle štítku bych to tipoval na rok 1977
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“