Násobič napätia

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#31 Příspěvek od EKKAR »

SimonHosa píše:... . A mýlim si prúd z napätím? Prúd = U[v] Napätie =I[a]
Takto to mam v zošite tak ma učí učiteľ ,ak to tak nie je napíšte preškolím sa. ...
SimonHosa píše:Ak nájdem tie písomky z ktorých mam 1/2 tak naskenujem 100% nás to tak učí takže je to presne naopak diki.
Takovou pitomost snad učitel hlásat nemůže - pokud je to pravda, tak leda by byl rychlokvašeným absolventem Západočeský univerzity Plzeň, protože už na základce se někdy v 7. třídě učí, že jednou ze základních jednotek soustavy SI je AMPÉR = jednotka ELEKTRICKÝHO PROUDU.

Tvrdit v takovým případě, že jednotkou proudu je Volt a jednotkou napětí Ampér by nejspíš mělo bejt trestný s trestní sazbou okamžitýho a nepodmíněnýho odnětí občanskejch práv...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jova1
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od jova1 »

Elektrické palníky se vždy zapojují do série. Podle počtu palníků se musí zvolit i roznětnice s patřičným napětím:
http://www.hornictvi.info/prirucka/technika/odstrely.htm
ross4435897

#33 Příspěvek od ross4435897 »

jova1 píše:Elektrické palníky se vždy zapojují do série. Podle počtu palníků se musí zvolit i roznětnice s patřičným napětím:
http://www.hornictvi.info/prirucka/technika/odstrely.htm

do serie? neni to divny? ... co kdyz se jeden prepali?
SimonHosa
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od SimonHosa »

Neviem ako to je možne ale neprepáli sa podla mňa je pri drôte vznietlavejšia zmes.Na staré zápalky stačilo 60c° na vznietenie a pri takej teplote kov netavíš ak sa mi podari zistím vám zloženie/konštrukciu.Ale doteraz sa mi to ešte nestalo.Ak bi tak aj rozbušky sa zapájajú sériovo ,tie sa určite rozpoja lebo vybuchnú.A sú ešte z oneskorením teraz neviem ci elektrickým abo mechanickym ak budem mať čas oprášim knižky.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od jova1 »

Jestli je to divný netuším, ale dělá se to tak vždy. Ty palníky samozřejmě musí mít všechny stejný stupeň odolnosti (proud který je ještě neodpálí). Po zapojení všech palníků do série se musí změřit celkový odpor (palníky + vedení) a zjistit, nejčastěji z grafu na roznětnici, nebo z informací o roznětnici, zda dokáže podle toho stupně odolnosti protlačit dostatečně velký proudový impuls pro jejich odpálení.
Zpoždění v ms se provádí už vždy chemicky. Po zážehu je ten palník už vždy přerušen.
Jen tak mimochodem, v téhle kondenzátorové roznětnici je kondenzátor 25µF nabíjený na 1000V. A to už je pořádná pecka co do těch drátů vlétne :D
http://www.austinservice.cz/download/pr ... -12_CZ.pdf
SimonHosa
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od SimonHosa »

jova1 píše:Zpoždění v ms se provádí už vždy chemicky. Po zážehu je ten palník už vždy přerušen.
K tomu spoždení sú i rozbušky riadene čipom to viem určite a to chemicke je tiež pravdepodobne,ale ten palník sa mi po zážihu nikdy nerozpojil.Nebude to prvý el ohňostroj (doteraz sa našla u oca dáka roznetnica ale par ludi to na úrade sprivatizovalo)vedenie odpor pavilónikov bezpeční prúd .. ovládam.Vyzeraš že dačo vieš odpalovač/strelmajstrel/Gogeľ..používam palníki MA-SO.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od jova1 »

Nás na střelmistrovském kurzu učili používat rozbušky jenom s chemickým zpožděním a indet.
Jestli to máš jen na jeden obvod, sežeň si starý vojenský telefon, vymontuj z něj induktor, připoj diodový můstek a nabiješ s tím ten kondík na těch pár set V taky. Ke kondíku doutnavku s rezistorem jako kontrolku, jeden spínač a máš to hotové. Nebudeš ani potřebovat hlídat zda máš nabité baterie.
zedisdet

#38 Příspěvek od zedisdet »

Tohle mi pripomina casy v prvaku. Delal jsem kraviny s vybusninama :D Jak palnik jsem pouzival od tenkeho dratku po vlakno ze zarovky. Rozbusnici jsem zbastlil z dinama polniho telefonu, nejakeho velkeho kondiku made in CCCP, a maleho ruckoveho voltmetru. A samo tlacitko. Dinamem jsem pres diodu nabil kondik a bylo ;)
EKKAR

#39 Příspěvek od EKKAR »

A já když jsem jako -náctiletej blbnul spolu s kamarádem s chloristanem draselným, cukrem, hliníkovým práškem, suříkem a podobnýma chuťkama, odpalovali jsme to palníkem z tenký ocelový struny vložený do jemně nadrcený hmoty zápalkovejch hlaviček v přeložený papírový "bankovní" lepicí pásce. Přívod zvonkovým drátem, spoj klasická bakelitová lustrsvorka, zdroj dvě plochý baterie v sérii... A bouchalo nám to taky, na třísky rozstřílený pařezy by mohly vyprávět...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“