Ultrazvuková pračka Silver Crest
Moderátor: Moderátoři
Osadil jsem tedy novej IR2153D z AME (Má uvnitř D8, ale tu jsem v plošáku nechal) a připojil přes oddělovák trafo a žárovku 230/25W. Rozsvítila se asi tak na půlku intenzity, jen běžící digitální část žere 230V/110mA. To je celkem dost, ale jeto přes sériový kondík a tak kdoví, co vlastně Avomet 2 měří. Dokonce se dalo sepnou relé ale měnič se nerozeběhl. Dal jsem tedy 60W žárovku. To už se měnič rozjel na výstupu bylo asi 300V šš ale nic nebylo slyšet. Postupoval jsem dál přes 100 až na 200W žárovku. Teprve ta jen slaboučce žhne při chodu měniče. Na IR2153 z GME to nechodí!!
Něco jsem poměřil, stále přes oddělovák a 200W žárovku, hladina vody max, nic v nádobce.
Pokud je trimr na nejmenším odporu, jede to na 22uS (cca 45kHz), žere dohromady s digitálem 220mA a na piezu je 400-500V šš a na hladině je jen mírnej třes. Pokud je trimr na maximu, 2K5, tak to jede na 24uS (cca 41kHz) a žere s digitálem dohromady 260mA a na piezu je 600V šš ale při velkým kavitačním rámusu to vyskočí chvilkama až na 800V šš. Na tohle nastavení je na hladině úplný vlnobití a kavitace nepravidelně kolísavě kvičí.
Tak nevím co s tím, jestli zmenšit kond na pinu 3 na 820 a zkusit měnič rozkmitat na těch ve schematu psaných 46kHz a nebo vyhrabat kondíky na 1KV a zkusit naladit rezonanci změnou C16. Asi to není v rezonanci, protože se snižujícím se kmitočtem narůstá proud ale taky napětí na piezu.
Rozhodně mám bobky, to pustit přímo na síť bez žárovky.
Jo a zmeřil jsem trafo na BM509, má místo psaných 1,2mH necelých 1,1mH. Ale nemám nic na kontrolu, zda měří indukčnosti správně. Piezo jsem už měřil dřív, taky má míň než psaných 9N, pouze 8N.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Štve mě, že ten IR2153 z GME nejede. Vzal sem dva a oba stejně. Cvrk cvrk cvrk po 1s, nic jiného to nedělá. V Hadexu ho nemají, v GESu taky není. Do Hradce Králové si pro něj nepojedu, a pošta za jeden šváb v ceně 30Kč je nesmysl. Prdím na to.
Tak jsem C16 4N7 vyhodil. Mám doma VN kondy na 2kV s kapacitama v rozptylu 1,2 až 1,4N. Dal jsem na zkoušku jeden a při tom piezo vypadávalo jako to dělá tobě a na piezu byl zaoblenej obdélník. Pak jsem dal dva. Oscilem na výstupu bylo něco mezi obdélníkem a sinusovkou. Přidal jsem třetí a stala se neuvěřitelná věc. Přibližně uprostřed trimru se objevila výrazná odběrová a na piezu i napěťová špička. Při ní dokonce vylítávají z hladiny do vzduchu vodotrysky kapek.
Taky jsem si všimnul podivnosti, šváb z AME po sepnutí relé začne generovat obdélníky asi po 1 sekundě prodlevy a GME téměř okamžitě. Bez Fetů je u AME obdélník pro spodní a horní Fet kmitočtově stejný a inverzní, u GME má horní obdélník poloviční a navíc nestabilní kmitočet než spodní. To se prostě musí potkat. Zjevně nějaká šmejdová série a nebo nefunkční kopie.
NA 300W ZVS driver jsem připojil feritové tráfko EI33 ze 200W ATX zdroje. Výstup je pravidelný sínus, se stoupajícím napájecím napětím se zvyšuje frekvence a výstupní napětí. Už na 10V je tam 400Vpp, 20V davá 800Vpp. Ale 28,8kHz je na piezo pořád málo. Přidal sem na max 30V (4,5A) - ~1kVpp (jde to už mimo rozsah osciloskopu a děličku sondy mám jen 10:1) 37kHz. Voda nad piezem se zvedá do sloupce jak ve výrobníku mlhy a je slyšet kavitace. Feritové trafo to ale silně nedává, po minutě chodu už začalo zapáchat
No nic, vánoce se blíží tak si nechám nadělit novou čističku.
EDIT. Ale staniol to žere a pěkně rychle
Jenže pak jsem zjistil, že z těch hnědých tesláckých keramik na pozici C16 teče impregnační vosk a mají cca 60 stupňů, stejně i ferit trafa. No a co je horší, jak se ohřála voda a piezo, tak kavitační rámus a proud z 230V začal silně kolísat a začal vypadávat měnič. Výpadky jsou dvojího druhu, buď přestane kmitat a na vývodu 8 spadně napětí z cca 160V na 38V ale občas se zase sám rozběhne. Druhý způsob je, že se rovnou vypne relé. Přitom napájení relé nejde pod 11V že by odpadlo podpětím. Prostě přijde povel z digitální části. Když se podíváš, tak do digitálu jde jen zem, napájení +4,9V a výstup pro spínání relátka. Napájení nekolísá a stejně v průběhu odpočtu při nenulovým stavu displeje přijde povel k vypnutí a odpočet k nule pokračuje.
Kupodivu to maká a nic neodchází i při přímým zapojení do sítě.
Podle mě musí být nějak podivně odešlý piezo a vznikají na něm rušící pulzy, který pronikají do digitální části a zároveň nějak narušují funkci měniče.
Asi to udělám stejně a nadělím si novou. Už mě to stálo asi 250 kaček součástek a spoustu času. Když si vzpomenu na 1 litrovou Teslu, co jsem nedávno opravoval, tak mám vztek, co je Silver Crest za šmejd. A jak je vidět, i jiný kusy se chovají po pár hodinách provozu stejně. Tu Teslu používal skoro 30 let místní optik na čištění brýlí, bude mít mimimálně řádově natočíno víc hodin a jede.
Kašlu na to, pár minut dokud se neohřeje čistí a než přijde nová nejak vydržím. Hlavně aby zase nebouchly fety.