Zesilovač MAGNAT Edition 440 HQ, nefunkční (přesunuto)

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PetrZahradnik

#31 Příspěvek od PetrZahradnik »

Prověřit to mám přímo v desce zapájené? Třeba testerem od zajíce na elity. Ten umí rozpoznat zkrat při malém proudu.
samponek

#32 Příspěvek od samponek »

Ano, zatím zapájené. Vypajovat až při silném podezření.
Po osazení nové TL494 a součástek okolo ověř, jestli je na pinu12 11V.
PetrZahradnik

#33 Příspěvek od PetrZahradnik »

Ok. Pokusím se tedy. Dám vědět, jak jsem dopadl.Jen ještě otázku. Včera, když jsem si pohrával s PC zdrojem, tak mě napadlo, zda jej nevyužít pro napájení při měření místo autobaterie změkčené žárovkou. Zatím nemám laboratorní regulovatelný zdroj, abych pro potřeby měření v tomto zesilovači jej využil. PC zdroj má vývod 12V.
Pikofarad

#34 Příspěvek od Pikofarad »

Takový zesík bere bez buzení kolem 0,6A,tak použij jakýkoliv zdroj 12-14V /1A .Až to opravíš tak možno připojit na tvrdou baterku
PetrZahradnik

#35 Příspěvek od PetrZahradnik »

Prima. Tím zdrojem z PC to bude pro měření jistější. Podumám, aby mi naběhnul bez zátěže 5V, když zesík připojím na 12V proti zemi.
samponek

#36 Příspěvek od samponek »

Na 5V zapoj nějaký odpor, nebo žárovku.

Když použiješ autobaterku se 40W žárovkou v sérii, taky tak.

Když budeš chtít, potom Ti dám návod jak upravit ATX zdroje, ty pak zapojíš tři paralelně, spojíš všechny žlutý a černý dráty a můžeš doma zesilovač napájet i nabíjet autobaterku.
Na slabou hlasitost to jede na jeden zdroj a pro větší výkon jenom zastrčíš další dva paralelní ATX zdroje do zásuvky. :)
PetrZahradnik

#37 Příspěvek od PetrZahradnik »

Určitě budu mít zájem o tvou vychytávku. :-) Možná budu uvažovat i o tom, že bych si sbastil nějaký ten regulovatelný zdroj pro případné budoucí opravy. Návodů je na netu asi dost, ale různorodých a s různými hodnoceními. Má představa je, že bych měl u toho i indikaci regulovaných hodnot napětí a proudu. A to z důvodu přehlednosti nastavovaných hodnot na výstupu zdroje. Teď však musím nějak "zvládnout" ten zesík. V každém případě tvé rady jsou mi přínosem a posunují mě dál. Díky.
samponek

#38 Příspěvek od samponek »

Když místo pevných odporů v napěťové a proudové zpětné vazbě dáš poťáky, budeš mít regulovatelný zdroj, měřáky napětí a proudu si taky můžeš přidat.
PetrZahradnik

#39 Příspěvek od PetrZahradnik »

Tam tam mám mofsety 50N06. Zatím se zdají být ok při měření na zkrat.
samponek

#40 Příspěvek od samponek »

Tak to zkus zapnout, měnič musí naběhnout, pokud není ve zkratu zesilovač.
PetrZahradnik

#41 Příspěvek od PetrZahradnik »

Na TL494 mezi piny 7 a 13 je ze strany plošných spojů odpor asi hodnotou 4Kohm. Je to správně?
samponek

#42 Příspěvek od samponek »

pin7 je kostra a pin 13 je propojený s 14 a to je Uref 5V.
PetrZahradnik

#43 Příspěvek od PetrZahradnik »

Tak uř to frčí. Paráda. Dobrá věc se podařila. Zesík jsem vyzkoušel se změkčeným zdrojem a potom i s baterkou. Vše po výměně TL494 a vybíjecího tranzistoru BC640 místo 2N4403 ve větvi, kde jsem předtím měnil párové výkonové tranzistory a rychlou dvojdiodu. Pak jsem vyměnil ještě filtrační dva elektrolity na vstupu napájení. Tak snad to bude nyní bez problémů hrát. Díky za poskytnuté konstruktivní rady.
samponek

#44 Příspěvek od samponek »

samponek

#45 Příspěvek od samponek »

Zdroj nepatří k tomuto zesilovači. Jedná se o úpravu AT/ATX zdrojů a lze použít k jakýmkoli zesilovačům v rozsahu napětí 12 až 200VDC, nebo i k jiným spotřebičům, nabíječkám, laboratorním zdrojům napětí i proudu. Lze ho však použít i k tomuto zesilovači, když zapojíš tři paralelně ( kvůli vysokému odběru proudu)

Vlákno jsem založil minulý rok a protože je stále aktuální, přesuň ho prosím celé tak jak je, včetně názvu ze sekce Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další do sekce Sampon. ( tehdy ještě neexistovala)
Jedná se o toto vlákno http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... %E9+zdroje
Dík. :)
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“