Solární sestava k ohřevu vody, princip optimalizéru.
Moderátor: Moderátoři
Nebo jinak. V případě, který jsem popsal není bod optima konstantní, ale mění se s osvětlením i teplotou. Jak moc myslíš, že se bude lišit od bodu nalezeného "digitálním" MPPT. Já myslím, že moc ne.
Aby optimalizátor bez MPPT vůbec fungoval, musíš nastavit prac. bod na letní provoz, tedy menší napětí. Pak ale hodně ztrácíš při polosvitu a zimním provozu, kdy je energie nejcennější. Myslíš, že se drahé MPPT instalují jen tak z plezíru?
Navíc se optimální bod mění s časem stárnutím a vnitřními chybami panelu. Takže občas je nutné optimum přenastavit. MPPT to udělá sám.
Ano, že se stárnutím parametry postupně mění, s tím souhlasím. Ale co je to pro elektronika jednou za pár let si nastavení upřesnit
Dobře, popíšu ti to.
Změříš si chárku panelu když pořádně svítí a jede na max a pak když se začíná stmívat a dává kolem 1/30 výkonu. Zjistíš koncové optimální body a MPPT si nastavíš tak, aby se pohyboval po přímce dané těmito body. Bod k diskuzi je ten, zda ta křivka má být lineární nebo jiná. Dle mého se to od toho tvého digitálního MPPT moc odlišovat nebude.
Předpokládám, že napětí dobře osvětleného, ale rozehřátého panelu bude tvrdší oproti panelu který bude produkovat tentýž výkon, ale v režimu chladný, jen o něco méně osvětlený.
Prakticky jsem si to ale zatím neověřoval.
"Proud optimálního bodu" nějak nepobírám
Ano, aby tou diodou netekl proud který si sama vyrobí, musí se jít s napětím o něco níž, kdy už přestává být otevřená. Takže je panel "tvrdší".
Tedy teplotní korekci by to chtělo...
Asi si někdy pohraju.