Konečně důkaz k čemu vede "daunsajzink"

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rnbw

#31 Příspěvek od rnbw »

Pred 12 rokmi som kupil 10-rocnu benzinovu Mazdu a jazdil denne po meste. Az pred dvoma rokmi som dal robit opravu motora, lebo spotreba oleja zacala byt vysoka a tiez tiekol. Dokonca aj vo vode bol olej (ale voda v oleji nikdy a tiez nebol riedky). Inak motor normalne jazdil a nikdy som nezostal nikde visiet. Teraz ma 22 rokov, 265 tisic km a jazdi dalej.

Takze s olejovym filmom a benzinom to nebude nejaky univerzalny problem.
Sandal

#32 Příspěvek od Sandal »

Ta Felda jezdila 5km do práce a 5 z práce.Pak žrala olej jak divá a dávali sme s tátou jinej motor.Pak chvíli jezdila než shnila.Předtím škoda 120LS a dopadla stejně, co se týká motoru.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
robo

#33 Příspěvek od robo »

Když jsem před třemi roky kupoval ojetinu zvažoval jsem benzín nebo naftu. Za rok jsem najezdil sotva 10tisíc ale při velké spotřebě paliva. Poslechl jsem si několik názorů-na tvůj nájezd jedině benzín. Předtím jsem měl benzín 2litr se spotřebou okolo 12litrů město. Mám výšku 190cm a tak potřebuji prostornější vůz. Koupit si další auto s nějakou šílenou spotřebou jsem už nechtěl a i přes můj nájezd jsem koupi 1.9 naftu z roku 2003 Renault Laguna II. Při koupi stav cca 160 000km. Stav km porovnán s renault servisem +-ok. Momentální spotřebu mám podle computeru 6.1L/100km v létě je to u chlup méně. U minulého auta jsem přemýšlel jestli mám jet někam daleko. Když jsem spotřebu přepočítal na kajdy tak jsem si to rozmyslel. U nafty když chci jet tak jedu a mám nájezd cca 14000km/rok. Kultura jízdy žádný problém,6 stup. př. Jsem spokojen a snad to tak dlooouho i zůstane.
Nakadah

#34 Příspěvek od Nakadah »

Kvůli 5km tam a 5km zpátky bych si asi ani nekupoval auto.
robo

#35 Příspěvek od robo »

Nakadah píše:Kvůli 5km tam a 5km zpátky bych si asi ani nekupoval auto.

Nejezdím autem každý den. A do hokny jezdím MHD. Takže ty km jsou z cest z velké části mimo město.
p32

#36 Příspěvek od p32 »

Sandal píše:Ta Felda jezdila 5km do práce a 5 z práce.Pak žrala olej jak divá a dávali sme s tátou jinej motor
Měl jsem dojem, že se tu bavíme o autech. :lol:
Sandal

#37 Příspěvek od Sandal »

Nakadah píše:Kvůli 5km tam a 5km zpátky bych si asi ani nekupoval auto.

To jo ale neznáš souvislosti.Vstávat o hodinu dřív tj v půl druhý ráno pěšky do práce asi neni moc košér.Takhle si vstanu ve třičtvtě na tři a v práci jsem hned.Bus ani vlak nejede.Motorka nepadá v úvahu.Mám z ní zničený zdraví jízdama v zimě.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
rnbw

#38 Příspěvek od rnbw »

Ja jazdim 2x 10km denne po meste. V zime zerie 10 litrov, ale vobec mi to nevadi. Dolezite je, ze motor vzdy nastartuje a po chvili uz kuri (inak by som napriklad dnes lad neoskrabal).
PixelOrgy

#39 Příspěvek od PixelOrgy »

Urcite bude opotrebovanejsi motor ten, ktery startoval 15x denne a cukal po meste, nez ten, co jezdil po dalnici, nezavisle na tom, jaky palivo pouziva.

Me to jede "na sytic" cca minutu po studenym startu u VW, a cca 30s u meveda.
Co je vlastne smerodatnej udaj pro ECU, jak dlouho ma jet na bohatou smes? Teplota oleje? Lambda?

S tou spotrebou je to dost o rezimu, ale je jasny, ze pokud chces z toho dostat treba 150kW, tak tomu musis dat odpovidajici mnozstvi energie, at je to 1.5l turbo, nebo 2.5 atmo... To asi obejit moc nepujde, zas o tolik se ta ucinnost turbem nezvysuje :-)

Jsem zvyklej na auta, co maji nejakej vykon, a pak, kdyz jedu nejakou malorazkou, mam spotrebu jak prase, protoze to subjektivne nejede...

Je pravda, ze v posledni modelovych radach koncernu je vyber motoru tristni... U Audi uz ani v konfiguratoru motor vybrat nejde (jen benzin/nafta), ocividne to proste vetsinu zakazniku nezajima. My, ktery to zajima mame smulu. Nastesti existujou i jiny vyrobci, nez koncern.

@Ekkar - To co popisujes je (az na Atkinsonuv cyklus) v podstate obsazeno v hybridech od Toyky/Lexusu.. Treba LS600h (5.0V8 + elektro, cca 450HP) je schopen courat po meste za 10L, pricemz vykon pod nohou je... Jedinej minus je e-CVT, ktery trochu tlumi vasne te ve osmicky.. :-)
TAKJAN

#40 Příspěvek od TAKJAN »

Emise to hlídá. Pár vteřin-minutu to jede aby se držel motor, s ohřevem lambd už to přebírá poměr směsi. Proto třeba čerpadlo sekundárního vzduchu pere vzduch do výfuku hned u hlavy, aby přebytkem kyslíku shořel ten nespálený benzin a lambdy jeli dříve.
A s tím smýváním oleje to nebude tak zlé. V životě jsem benzín necítil v oleji a rozdělaný motory bawa s 200kkm měli ještě vidět ve válci honování. Bavíme se ovšem ještě o poctivých motorem, dnešní šmejdy jdou mimo mne.
PixelOrgy

#41 Příspěvek od PixelOrgy »

To jsem si myslel, ze to bere z lambady. Ja mam olej po tech 10k, co ho menim taky celkem cistej, i kdyz ho to trochu pozira, dolivam cca 3-4l mezi vymenama... Ale ma to nakrouceno 300k a jezdi denne, pocukava v kolonach apod... Motor i prevodovka zatim ok, jen je trosku videt unava HDM, ale jeste nic, co by stalo za reseni...
TAKJAN

#42 Příspěvek od TAKJAN »

Nedávno jsem natočil 300kkm. Olej nepápne vůbec. Ale mám míň válců:-)
tomasjedno

#43 Příspěvek od tomasjedno »

TAKJAN píše:... Ale mám míň válců:-)
Se ti cestou ztráceji? :D
TAKJAN

#44 Příspěvek od TAKJAN »

Orgy má 12, já jen 8.
kevin_mitnick

#45 Příspěvek od kevin_mitnick »

p32 píše:
Sandal píše:Ta Felda jezdila 5km do práce a 5 z práce.Pak žrala olej jak divá a dávali sme s tátou jinej motor
Měl jsem dojem, že se tu bavíme o autech. :lol:

Co mas proti Felde?? Ta moje nedavno oslavila dvacetiny. Poslednich 10 let jako druhe auto v rodine, tedy na poskakovani po meste. Kastle uz misty hnije statecne, ale motor 1,3MPI navzdory 275 000 na tachometru jede jak hodinky. Za tu dobu co se tyce servisu motoru tak 2x alternator, 2x vodni pumpa, 1x spojka a 2x generalka rozvodu. A pak jeste jednou termostat. Jo a s rozvody pokazde i svicky...
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“