Koroze elektrod pri mereni hladiny

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#31 Příspěvek od masar »

Elektrolytická "koroze" se v podobných měřících sondách potlačuje běžně právě použitím střídavého měřícího proudu. Je tomu tak např. v elektrolytických "libelách" (měření náklonu). Pro maximální potlačení koroze se volí kmitočet mnohem vyšší, než je kmitočet sítě. Viz např. tato sonda. Ale generace tohoto proudu není složitá záležitost a pro účely komparace (je/není voda) lze vystačit s obyčejnými CMOS-hradly (4093 apod.) a celé "zařízení" se vejde do jednoho nebo dvou pouzder IO.
:wink:
termit256

#32 Příspěvek od termit256 »

Asi to tak udelam, namocil na zkousku jsem elektrody jak se stejnosmernym proudem tak i se stridavym s frekvenci 1kHz tak uvidime jak se to projevi na elektrodach za mesic. To obraceni polarity neni problem, dal jsem tam jakysi H mustek co jsem nasel v supliku, cele je to rizeno pomoci mcu, takze vyhodnocovani vi jakou ma mit vystupni signal v danem okamziku hodnotu.
masar

#33 Příspěvek od masar »

termit256 píše:...Navic vyrabene sondy mi tam ani nevlezou.
Tak ono jde prakticky jen o peníze. Snímač CLS-23 (Dinel) se vyrábí i se závitem 3/8" a jeho cena je pod 2000Kč.
:wink:
termit256

#34 Příspěvek od termit256 »

O penize jde az v prvni rade :-)
Ono v tom stroji se nic az tak dramatickeho nestane, kdyz se prerusi dodavka kapaliny. Obsluha si toho prakticky hned vsimne, takze se zkundi jen trochu matrose. Pokud by mely vyjit cidla na 80k, nikdy by se to nejspis nezaplatilo, tolik se toho zase nezkazi.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“