Řízení frekvenčního měniče druhým FM

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
termit256

#31 Příspěvek od termit256 »

Delej si jak uznas za vhodne, jsou to nakonec tvoje prachy. :-)
Zkus se jen zamyslet, co takova regulace udela napriklad pri najizdeni do korenoveho nabehu. Pokud budes lizat jen par cm pod kurou, posuv se ti rozjede naplno a pri najezdu na korenovy nabeh nez ti zabere regulace, roztrhas pas. Podobnych situaci je spoustu a pokud ti neco bude neustale zasahovat do rizeni, poleze ti to na nervy tak, ze to za chvli vyhodis. Proste je to slepa cesta a naprosta ztrata casu, nikdo to tak nedela a ma pro to dobre duvody. Obsluha pily tam rozhodne neni jen od mackani cudliku, ver tomu.

Pokud se nudis, vyprdni se na tuhle hloupost a udelej si kvalitni polohovani se servem, to ti usetri mnohem vic casu a zprijemni obsluhu. Cinske servosety kolem 1kW ktere by na tohle mely stacit se prodavaji za ceny kolem 7k
TomasN

#32 Příspěvek od TomasN »

Zřejmě máš pravdu.
To digitální odměřování mě zajímá. Měl by jsi k tomu něco bližšího?
TomasN

#33 Příspěvek od TomasN »

Na low číst digitální odměřování mě napadlo použít optický encoder na osu a atmelem řídit pohyb motoru přes FM. Teď ještě použít nějaký rozumný encoder, co zvládne 15m kabel....
termit256

#34 Příspěvek od termit256 »

Kdyz tam hodis ten levny cinsky servoset, muzes to ridit treba arduinem. Neni tam potreba zadny slozity orloj. Enkoder ma v sobe servo, ty jen posles pocet pulzu a smer kam to ma tocit a o vsechno ostatni se uz postara driver serva. Servo ma oproti asynchronaku vyhodu ze ma plny moment i v nulovych otackach a zvladne kratkodobe i nekolikanasobne pretizeni. Vetsinou tam ani nemusis davat brzdu protoze polohu drzi a je to stavene i na ty nulove otacky. Tady jde jen o polohovani, takze se nemusis drbat s nastavovanim PID smycek jako u obrabecich stroju.
TomasN

#35 Příspěvek od TomasN »

Co jsem.to studoval, tak měli problém z toho serva dostat vyšší otáčky. Arduino jim nedalo potřebnou frekvenci na výstupu... myslím, že dostali max desetinu otáček , co servo zvládne... Máš s tím čínským servem nějaké zkušenosti?
termit256

#36 Příspěvek od termit256 »

Ja to chtel kdysi pouzit na neco podobneho, driver mel rozliseni 5000 pulzu na otacku, takze pri 3000ot/min je frekvence 15MHz coz by snad nemel byt problem. Ja arduino nepouzivam takze z hlavy nevim jake to ma moznosti, chtel jsem to ridit nejakou x51 ktera ma vystup z hw citace na frekvenci hodin. Ale v nastaveni driveru sel zvolit i mensi pocet pulzu na otacku. Pokoumej manual k driveru. Ja to nakonec resil jinak, takze osobni zkusenost s tim zatim nemam
TomasN

#37 Příspěvek od TomasN »

Já tam mám šnekovou převodovku 1:27 zhruba, závitů je na celé ose cca 90, délka 480mm. Přesnost mi stačí na 1mm. Tak mě by stačil jeden puls na otáčku a i to by bylo zbytečné 😀
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“