lesana87 píše:Ani aceton tomu peru nijak neublíží.
Je pravděpodobné, že se to později začalo dělat z nějaké jiné UH -
Moderátor: Moderátoři
Crifodo píše:A jak souvisí kreslení výkresů tuší v roce 1965 s blbýma alkalikama??
PotPalo píše:Práve som sa chcel opýtať to isté.
kokun píše:pepik9 píše:Kalkulačky jsme začali používat ve druhém roce na průmce, tj. 1976. Můj soused v lavici si v cizině koupil jednoduchou kalkulačku s LCD, aktivní segmenty měly stříbrnou barvu a na displeji byl odklápěcí kryt.
Tak to už bylo 10let po mé maturitě.
Sorry za trošku OT (jsme ve vlákně o "vytékajících bateriích" - ne kalkulačkách). Patřilo by to spíše do Historie a vzpomínky na doby dávno minulé.
Za dob mých studií na SPŠE (ve Frenštátě p.R. - 1962÷66) kalkulačky ještě zdaleka nebyly - používali jsme vrchol tehdejší techniky logaritmické pravítko.
...
PotPalo píše:Zaujímavé, že vždy keď sa začnú preberať Alkalinky, tak to skončí pri starých kalkulačkách Sharp. Teraz to výnimočne pri nich neskončilo, iba to cez ne preletelo...
eleferner píše:Vazeni, jestli nechcete, aby vam baterky nekam vytekly a znicily zarizeni, tak prestante uplne alkaliky pouzivat. Na cenu ani vyrobce se dnes uz neda spolehnout, je to sazka do loterie. Ja jsem kompletne presel na lithiove primarni baterie, protoze u nich jsou (zatim) vyrobci podelani, ze pri vyteceni to lithium chytne a bude z toho medialni cirkus. Ano, jsou mnohem drazsi nez alkaliky, ale zase si nechaji libit velke pulsni odbery (dulezite pro radiove bazmeky) a maji plochou vybijeci krivku, takze realne z nich vymacknete vic energie. Bezne taky delam to, ze castecne jete lithiove baterie z vysoko-odberovych zarizeni jeste dorazim v nizko-spotrebovych. A za tech +-8 let mi nevytekla ani jedna.
pepik9 píše:Kalkulačky jsme začali používat ve druhém roce na průmce, tj. 1976. Můj soused v lavici si v cizině koupil jednoduchou kalkulačku s LCD, aktivní segmenty měly stříbrnou barvu a na displeji byl odklápěcí kryt.

Jeden z prvních ručních kalkulátorů v plyšovém tvrdém kufříku. Vyrobeno v Japonsku a uvedeno na trh v květnu 1970
a USA v září 1970. Sanyo Electronics Company (Japonsko) vyrobila tuto přenosnou
elektronickou kalkulačku. Používal dobíjecí NiCd baterie a měl 8 „nixie trubic“, což jsou
výbojky na plyn pro displej. Toto je jedna z prvních přenosných kalkulaček napájených z baterie.

pepik9 píše:Kalkulačky jsme začali používat ve druhém roce na průmce, tj. 1976.