Alkalické AAA, AA, baterie tečou

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kokun

#31 Příspěvek od kokun »

lesana87 píše:Ani aceton tomu peru nijak neublíží.

Je pravděpodobné, že se to později začalo dělat z nějaké jiné UH - :nevim:
Honza - kokúň

#32 Příspěvek od PotPalo »

Zaujímavé, že vždy keď sa začnú preberať Alkalinky, tak to skončí pri starých kalkulačkách Sharp. Teraz to výnimočne pri nich neskončilo, iba to cez ne preletelo... :D
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
kokun

#33 Příspěvek od kokun »

Crifodo píše:A jak souvisí kreslení výkresů tuší v roce 1965 s blbýma alkalikama??
PotPalo píše:Práve som sa chcel opýtať to isté.

Já jsem tu to OT zatáhl, ale zároveň jsem se za něj předem omluvil:
kokun píše:
pepik9 píše:Kalkulačky jsme začali používat ve druhém roce na průmce, tj. 1976. Můj soused v lavici si v cizině koupil jednoduchou kalkulačku s LCD, aktivní segmenty měly stříbrnou barvu a na displeji byl odklápěcí kryt.

Tak to už bylo 10let po mé maturitě.
Sorry za trošku OT (jsme ve vlákně o "vytékajících bateriích" - ne kalkulačkách). Patřilo by to spíše do Historie a vzpomínky na doby dávno minulé.

Za dob mých studií na SPŠE (ve Frenštátě p.R. - 1962÷66) kalkulačky ještě zdaleka nebyly - používali jsme vrchol tehdejší techniky logaritmické pravítko.
...

Protože jsem tím chtěl říct, že před kalkulačkami tu byly ještě logaritmická pravítka.
A teď do mně :wink:
Honza - kokúň

#34 Příspěvek od Crifodo »

Já zas dávám do fazolové omáčky trochu mletého chilli.
konosuke

#35 Příspěvek od konosuke »

PotPalo píše:Zaujímavé, že vždy keď sa začnú preberať Alkalinky, tak to skončí pri starých kalkulačkách Sharp. Teraz to výnimočne pri nich neskončilo, iba to cez ne preletelo... :D

protože pak odvozená šarpka byla k dostání v papírnictví za Kčs ale již na dvě tužky AA, AAA to se nepamatuji
(podobná Casio)
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
workhard
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od workhard »

Já jsem měl EL-508S, ta byla na dvě AA tužkovky.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
eleferner

#37 Příspěvek od eleferner »

Vazeni, jestli nechcete, aby vam baterky nekam vytekly a znicily zarizeni, tak prestante uplne alkaliky pouzivat. Na cenu ani vyrobce se dnes uz neda spolehnout, je to sazka do loterie. Ja jsem kompletne presel na lithiove primarni baterie, protoze u nich jsou (zatim) vyrobci podelani, ze pri vyteceni to lithium chytne a bude z toho medialni cirkus. Ano, jsou mnohem drazsi nez alkaliky, ale zase si nechaji libit velke pulsni odbery (dulezite pro radiove bazmeky) a maji plochou vybijeci krivku, takze realne z nich vymacknete vic energie. Bezne taky delam to, ze castecne jete lithiove baterie z vysoko-odberovych zarizeni jeste dorazim v nizko-spotrebovych. A za tech +-8 let mi nevytekla ani jedna.
konosuke

#38 Příspěvek od konosuke »

nedočerpanou tužku běžně dorazím v DO, stačí aby měla naprázdno kolem 1,3V a chytne se
výhodou Sharp byly integrované statistické výpočty (funkce) pro přímé vkladání dat
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Klob1

#39 Příspěvek od Klob1 »

eleferner píše:Vazeni, jestli nechcete, aby vam baterky nekam vytekly a znicily zarizeni, tak prestante uplne alkaliky pouzivat. Na cenu ani vyrobce se dnes uz neda spolehnout, je to sazka do loterie. Ja jsem kompletne presel na lithiove primarni baterie, protoze u nich jsou (zatim) vyrobci podelani, ze pri vyteceni to lithium chytne a bude z toho medialni cirkus. Ano, jsou mnohem drazsi nez alkaliky, ale zase si nechaji libit velke pulsni odbery (dulezite pro radiove bazmeky) a maji plochou vybijeci krivku, takze realne z nich vymacknete vic energie. Bezne taky delam to, ze castecne jete lithiove baterie z vysoko-odberovych zarizeni jeste dorazim v nizko-spotrebovych. A za tech +-8 let mi nevytekla ani jedna.

Bohužel oni snad už tečou všechny. Alespoň, co jsem teď v poslední době narazil.
kokun

#40 Příspěvek od kokun »

pepik9 píše:Kalkulačky jsme začali používat ve druhém roce na průmce, tj. 1976. Můj soused v lavici si v cizině koupil jednoduchou kalkulačku s LCD, aktivní segmenty měly stříbrnou barvu a na displeji byl odklápěcí kryt.

Na jednu takovou jsem teď právě natrefil ( Vintage elektronická zařízení):

ObrázekObrázek

1970. Kalkulačka Sanyo ICC-82D
Honza - kokúň

#41 Příspěvek od xsc »

Ta ale podle popisu nemá LCD, ale digitrony, možná itrony.
kokun

#42 Příspěvek od kokun »

Jj - itrony:
Jeden z prvních ručních kalkulátorů v plyšovém tvrdém kufříku. Vyrobeno v Japonsku a uvedeno na trh v květnu 1970
a USA v září 1970. Sanyo Electronics Company (Japonsko) vyrobila tuto přenosnou
elektronickou kalkulačku. Používal dobíjecí NiCd baterie a měl 8 „nixie trubic“, což jsou
výbojky na plyn pro displej. Toto je jedna z prvních přenosných kalkulaček napájených z baterie.

Obrázek
Honza - kokúň

#43 Příspěvek od xsc »

Právě že nixie tube je běžně digitron, itron je v jejich terminologii VFD.
Celeron

#44 Příspěvek od Celeron »

pepik9 píše:Kalkulačky jsme začali používat ve druhém roce na průmce, tj. 1976.

Kalkulačky se základníma funkcema prodávali v papírnictví v Jičíně na Vánoce 1974 nebo 1975 za těéžký prachy, jestli si to pamatuju dobře kolem 2500 Kčs. To bylo tenkrát pro mnohé víc než hrubá měsíční vejplata.
Byl to Qualitron 1444 s Itronem Futaba, napájení 4 ks AA, tenkrát NiCd Bateria Slaný 450mAh. Žralo to jak tank (žhavení itronu) nabíjet se muselo každej druhej den. Mám ji funkční dodnes.
Přílohy
Qualitron 1444.jpg
Qualitron 1444.jpg
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
xsc

#45 Příspěvek od xsc »

Já mám z té doby tuhle: http://www.calcuseum.com/SCRAPBOOK/BONUS/49847/1.htm Ale koupil ji tehdy podnik. Je stále funkční, ale bohužel nechodí s NiMH/NiCD akumulátory. Chce 1,5V na článek.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“