Desulfatácia PB Akku
Moderátor: Moderátoři
Neředil bych elektrolyt postupně. Je to zbytečné plýtvání materiálem, a nevidím k tomu důvod. Co jsem kdy vylíval baterii, tak naprostá většina elektrolytu normálně vytekla. Ten zbytek tam nijak nevadí.
Je ale možné, že jsi měl baterii kostruovánou způsobem mi teda neznámým, pokud je pravda co píšeš, ze elektrolytu vyteklo jen trochu. Nějak si to nedovedu představit. Byla to klasická startovací baterie?
- Jerry_Cotton
Také mám problém s autobaterií. Prošel sem tohle vlákno a zjistil spoustu zajímavých věcí..., Ale k věci, zkoušel sem hustoměrem orientačně jak je na tom (25% kapacity), jestli mi druhý den nastartuje (jen jeden článek (byla tma a pozdě navečer), takže nevím jestli měly všechny články stejnou hustotu). Víko baterie bylo krapet vlhké (bylo po dešti a srz těsnění, které vede přímo nad baterií tam prosakuje). Bohužel, druhý den auto se odemklo, ale startér se ani nehnul. (Obvykle to i při tomto stavu v pohodě naskočilo). Dal sem to teda na nabíječku (před tím doplnil destilku neb už to chtělo, bohužel sem ale nezměřil hustotu u všech článků, takže nevím, jaký byl počáteční stav, protože jsem nepočítal s tím, že by měl nějaký problém a při průběžném měření hustoty sem zjistil, že se mi dva články při nabíjení opožďujou (u tohoto kusu při všech nabíjení poprvé). Všechny ale plně plynovaly) Proměřil sem to a zjistil na krytu baterie mezi těmi dvěma články napětí. Vyčistil sem to teda destilkou a teď je to bez napětí. Ale ty dva články mají teď stále nižší hustotu oproti ostatním. Co teď stím? Nechat to tak je je, dobít ty s větší hustotou na 100% a pak to vybít a doufat, že při dalším vybití/nabití se to srovná, nebo nechat dobít ty dva slabší podle hustoměru na 100% (zbytek bude mít větší hustotu a následně je pak zředit)?? Co mi poradíte? Je to klasická autobaterie s čudlíkama na kontrolu a dolévání elektrolytu. 70 Ah. Tuším, že se jmenuje Filson... stará cca 3 roky. S autem moc nejezdím, takže pravidelně kontroluji stav a dobíjím. Na zimu je baterka vždy nabitá a mimo auto.
A kutilmile - nelituju tě
- Jerry_Cotton
A pak to zkusím znovu nabít. Chodil sem kolem té baterie po špičkách, poslouchal, jestli náhodou ty články nezkratujou. To se mi stalo u její předchůdkyně. Ale je klid.
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
desulfátor.jpg- (35.04 KiB) Staženo 142 x
Osobně vyzkoušeno, bohužel úspěšnost procesu záleží i na tom, jak dlouho byla před připojením na tento nabíječ ponechaná baterie bez dobíjení. Úplně zničenou a mrtvou baterku se tím oživit už nepodaří - nejlepší výsledky jsou dosažitelný tehdy, když se procesu podrobí baterie přímo vzatá z provozu, kde v daný moment začala jevit příznaky zasulfátování a tím snížený kapacity. Při nabíjení malým proudem bez toho vybíjení se žádnej síran nerozpustí, naopak, pokud si myslíš že tomu pomůžeš hodně dlouhodobým připojením (třeba 14 dní v kuse), vrstva síranu ještě naroste...
A kutilmile - nelituju tě
Je možné použiť trafo z TV Merkur alebo Junost?
Nie je potrebné doplniť bočníkový stabilizátor?
Ak sa to už preberalo, ospravedlňujem sa, vlákno je dlhé.
Dík