Desulfatácia PB Akku
Moderátor: Moderátoři
- Přílohy
-
desulfátor1.jpg- (128.67 KiB) Staženo 1500 x
A kutilmile - nelituju tě
Doporučujem.
-
Jurawood
Ještě bych se zeptal na to jestli baterku vybíjet na těch 11V...
někde sem četl že jí to škodí a plným vybitím tj. 10,5V má asi jen 20 cyklů životnosti??
Mám je teda držet stále na 100%??
Vlastním klasický i bezúdržkový(rounový) aku , tu bezúdržbovku sem kdysi zkoušel oživit pomocí peroxidu (desulfátor se suchým peroxidem+možná ještě něco se stále prodává v drogerce- AMPER), ale nepomohlo to, nebyl sem schopnej to rouno patřičně vyždímat
Když si pořádně přečteš, co jsem napsal těsně nad tím schématem, zjistíš vše - proud je omezen vnitřním odporem soustavy trafo - usměrňovač, na trvalejší připojení navrhuju eventualitu s proudem JEN 0,5A - proud do akumulátoru teče stejně jen v momentě, kdy okamžitá hodnota "kladné" půlvlny překračuje okamžité napětí na aku a vybíjecí proud je omezený tou žárovkou 24V.img_rbk píše:EKKAR ja by som do série hornej diody zapojil nejaký odpor na omedzenie prúdu.
Jurawood píše:ekkar: díky za to schema, takhle sem si to předtavoval, je ti v té knížce podobně, ovšem bez 2 diod... a píší že ze 40% navrátí kapacitu na 80%
tak jak to je... no osobně se přikláním k těm 10ti a pokud sou rozpadlý destky tak k nule.
Ještě bych se zeptal na to jestli baterku vybíjet na těch 11V...
někde sem četl že jí to škodí a plným vybitím tj. 10,5V má asi jen 20 cyklů životnosti??
Mám je teda držet stále na 100%??
Vlastním klasický i bezúdržkový(rounový) aku , tu bezúdržbovku sem kdysi zkoušel oživit pomocí peroxidu (desulfátor se suchým peroxidem+možná ještě něco se stále prodává v drogerce- AMPER), ale nepomohlo to, nebyl sem schopnej to rouno patřičně vyždímat
Připojením nabíječe, zapojeného podle toho "mého" schématu se baterka nevybíjí, naopak - nabíjí se - ale pomalu. Pokud ji vybíjíš v nějaké aplikaci, pod 11V při zátěži bych se nepouštěl - a okamžitě (do 24 hodin nejpozději) začít znovu nabíjet - beru to jako zdroj někde na chatě a nabíjení zahájit okamžitě po návratu domů. Kdo může připojit takovou baterii ještě po cestě k síti auta, může využít zpáteční cestu k částečnému dobití, rozhodně ale propojovat až po nastartování motoru a při volnoběžných otáčkách, kdy alternátor ještě nedává tak vysoký proud. Pokud se dobíjecí proud na konci nabíjení zmenší (napěťovým omezením nabíječe, napěťovým hlídačem nebo jen konstrukcí) pod hodnotu 0,01C, lze takový dobíječ ponechat k aku připojený trvale a jen 1x za měsíc kontrolovat hustotu a stav hladiny elektrolytu. Olověnému aku takový stav rozhodně uškodí méně, než ponechání v částečně nebo dokonce úplně vybitém stavu - to ho velice rychle totálně zabije.
-
Jurawood
Baterka před nabitím měla 12,4V, hustota ellytu ukázala 50%...
Dal sem nabíjet proudem 0,8A a zpětný proud ukázal asi 100mA
Po nabíjení asi 10 hodiny se dostalo napětí na 13,6V (při nabíjení)
Ovšem co mě zarazilo , plovák v hustoměru se místo aby hustota přibila tak se celý potopil.... toho sem se lekl, protože aku je dobrá-byla
Tak sem pulzní odpojil po odpojení napětí drží, připojil sem klasickou procesorovou nabíječku a nabíjím... hustota se zlepšila ale plovák ukazuje nabití asi 20% a napětí už je na 14 V
co to znamená? doufám že sem aku neodrovnal
-
Jurawood
-
jurawood
Chyby mého elektrolitu spočívá ve šmejdsky udělaným hustoměru od výše jmenované firmy,která je líná pořádně přilepit štítek v plováčku, dal sem za něj 150,-Kč
Příště už nebudu zak blbej a půjdu koupit kvalitní hustoměr za 29,- do lidlu, těm by se tohle nikdy nestalo.
-
Jurawood
tím došlo možná ke zředění ne?
Takže sem odpustil a dolil 38%kyselinou, hustější sem neměl..
hustota je teď na nejaývh 85-90%...
Mám tam cvrknou kyselinu?
Jinak baterka vydržela po vybíjení 2Ampéry cirka 24 hodin ... baterká má 60Ah...
To poslední nabíjení se mě zdálo trvalo strašně dlouho a beterka se držela strašně dlouho (skoro 2 dny ) na nějakých 13-13,5 Voltech... pak až vylítla na 14,2