fabia 1.4MPi r 2000 oranžová kontrolka se rozsvítila

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#46 Příspěvek od EKKAR »

Jo, u těchhle kubatur je těch pár oktanů navíc poznat, hlavně v přechodech otáček a při "plnym knedliku". Tam totiž výkonnější palivo nahrazuje objem a motor tak rychle "nezvadne". Znají to všichni, co jezdili a jezdí s kubaturama pod 2 litry bez dopingu turbem. Mimochodem - ta "jednačtyřka" z třetí generace golfa byla s ještě litinovým blokem, následující generace už dostávala celohnilíkový motory = důsledek akvizice AZNP koncernem, kterej tím v Boleslavi získal světově dost ojedinělou technologii tlakovýho lití hnilíkovejch motorovejch bloků do ocelovejch forem ... Doběh produkce litinovejch "golfovejch jednačtyřek" zastihnul ale ještě výrobu jedničkovejch fábulí, kde alternovaly 59kW agregáty se "starýma ohavama" původem ještě z "embéčka" - než byly jako kubatura nahrazený celohnilíkovou 16-ventilovou dvojverzí 55 a 74kW ... V rámci sortimentu výkonů 40-50kW ale starý 1,4 nahradila celokoncernově celohnilíková trojhrnková 1,2HTP, původně prezentovaná pod označením 1,2MPi - ve slabší 6V verzi se 40kW a silnější 12V se 47kW, od roku 2003 "faceliftovaná" na komplet 12V rozvod a výkony 44 nebo 51kW. Atmosférický jednačtyřky pak doběhly v letech 2015-16 už jen v podobě 63kW verze, protože je v nabídce nahradila oturbená 1,2TSi.
Pokud jsou ale moje informace správný, tak se ty motory pořád ještě dělají pro jihovýchodní Asii, jižní Afriku a jižní Ameriku, kde jsou menší nároky na ekologii a kde se upravujou pro spalování lihobenzínovýho mixu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
danhard

#47 Příspěvek od danhard »

Oktanový číslo je znát na maximálním výkonu i na spotřebě, když jezdíš stejně. Je takový líp naladěný :D
A s Koktávkou jsem jezdil ii na Etanol/Natural95 1:1 a taky to jezdilo, výsledná "úspora" minimální, protože to víc baštilo.
Proto mě sere, když tam potichu cpou další Ečka, ale cena je stejná.
EKKAR

#48 Příspěvek od EKKAR »

Na ten mix Naturalu BA95 a E85 "halb und halb" jsem někdy kolem roku 2010 zkoušel jezdit s Drobkem taky. Zkušenost totožná - sice to jede, ale žere to víc než na "čistej" benál, neřkuli na "stooktan" - i když výsledný oktanový číslo E85 je vyšší než u benálu, tak výkon snižuje obsah kyslíku v lihu (-OH skupina), způsobující jeho nižší měrnou výhřevnost. A protože jsem to zkoušel v listopadu a prosinci kdy teploty padaly k nule i pod ni, došel ke slovu ještě další nedostatek směsi s vyšším obsahem lihu - vyšší odparný teplo, který zhoršuje zapálitelnost vstříknutýho paliva ve studeným válci. Takže zatímco na benál motor chytal na první překulení, na směs s 50% E85 se točil a točil a ne a ne chytnout, až třeba po 15 vteřinách protáčení konečně blafnul s tím, že stejně ještě několik otáček neběžel pravidelně na všecky válce a kuckal. Následoval "výlet vrtulníku", protože ŘJ zaregistrovala vynechání zážehu opakovaně v některým válci - po okamžitým dotankování "stooktanem" u první pumpy kde jsem na něj natrefil (naštěstí jsem tou směskou nenalil celou 55l nádrž, ale jen asi 20l) jsem musel do servisu, nechat "vrtulník" zhasnout a závadu z registru smáznout pomocí diagnostiky. A zároveň jsem se dověděl pro mě dost důležitou informaci - můj motor ač to koncern vehementně popírá, NEMÁ víceprocentní lihový směsi v lásce ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
samponek

#49 Příspěvek od samponek »

Vrtulník zhasnul ale opět se rozsvítil, našel jsem krabičku.
Přílohy
ELM327 fabia I.jpg
ELM327  fabia I.jpg
EKKAR

#50 Příspěvek od EKKAR »

Hláška "O2 senzor - circuit malfunction" znamená přerušení elektrickýho obvodu lambdasondy = to je ten "O2 senzor" neboli čidlo obsahu volnýho kyslíku ve výstupních plynech.
samponek

#51 Příspěvek od samponek »

Znamená to, že je urvanej drát, nebo je to přerušený uvnitř že není nic vidět ?
EKKAR

#52 Příspěvek od EKKAR »

V tomhle případě je to stejně na výměnu, pokud tam je třeba zkrat na kostru, tak stejně tak tepelně odolnou izolaci doma neuděláš, abys to opravil nafurt. Uvědom si, že to je na tělese vejfuku, kde za běžnýho provozu naměříš 400-500°C a při "plnym knedlu" i 800°C.
samponek

#53 Příspěvek od samponek »

Nebudu to vyměňovat, je děravej i katalyzátor :D
Zbastlím to naprase, jenom to povolím a zavařím ty díry ceočkem aby to neprdělo a když to nebude děravý, třeba se rozjede i ta lambda. :evil:
EKKAR

#54 Příspěvek od EKKAR »

První hlídka, která tě zastaví a bude chtít změřit emise ti sebere ORV ("malej techničák") a pošle tě na měření emisí na libovolnou STK, nebo tě rovnou změří mobilním labákem na fleku - analyzátor není tak velkej, v pohodě se vleze na sedačku do kombíka. A tam přijdeš o technickou definitivně. Lambda je propálená ("chyba v obvodu sondy" = je tam proražená izolace, to zamezením průniku vzduchu do starýho potrubí neopravíš), musí se stejně vyměnit. V tomhle stavu bude lacinější a bez starostí nechat vyměnit celej vejfuk odpředu i s katem - univerzální kat zas dneska tolik nestojí, ceny šly dolů, protože se dělají opravdu hromadně. Myslím že by ses měl do "desítky" vejít, pokud by se opravdu měnilo všecko od "parohů" až po koncovou vývodku, dejme tomu do 12 klacíků. Nemusíš kupovat nic extra, stačí druhovýroba, před montáží nechat nastříkat protikorozní barvou snášející vysoký teploty a máš na roky klid.
samponek

#55 Příspěvek od samponek »

12 klacků nedám, je to starý, ojetý a po zavaření děr to nebude prdět. :evil:
matahari

#56 Příspěvek od matahari »

Jak asi musí vypadat zbytek auta, když se o něj tak stará?
Já bych ho nechal, on to chce vařit přímo na autě, takže až mu ty gumovo-asfaltové nátěry blafnou, tak se oheň postará o všechno špatné.
samponek

#57 Příspěvek od samponek »

matahari píše:Jak asi musí vypadat zbytek auta, když se o něj tak stará?
.
Ani jednou není nabouraný, dokonce jsem ho ani nikde neodřel. Přímo na autě to nejde když jsou díry i zvrchu :D
matahari

#58 Příspěvek od matahari »

Na to, že tě neustále sleduje modrá fábie, tak to je zázrak, ale plechy nejsou všechno. Když vezmu důležitější brzdy a motor, tak z nich mám obavu pod tvou patronací. Je dobře, že sis jenom to povolení rozmyslel a demontuješ to celé. Stejně jak na to šáhneš plamenem, tak nebudeš mít co namontovat zpátky a se záplatama to bude akorát kvalitní kovotepecká fušeřina.
EKKAR

#59 Příspěvek od EKKAR »

On to nechce vařit švajcem, chce na to jít s prskavkou ...

Před těžkéma járama jsem u nebožtíka tchána v jeho dílně lepil švajcem vejfukovou rouru před prvním tlumičem na prastarým merglu, byl to dehťák a k prvnímu kolenu měl dvojitej litinovej svod. Musel jsem kus doslova uplácat novej, jak to za tím spojem bylo shnilý, naneštěstí to zrovna bylo to místo kolem nápravnice, kde to je samý koleno ... já neměl ani kousek trubky, natož nějakou ohnutou, musel jsem to stříhat a dovohejbávat kladivem z plechu... Bylo to v sobotu odpoledne, tchán tam byl sám, jeho lidi už byli doma... Přikulhal mlaďoch s merglem a slyšet ho bylo přes celý náměstí ve Velvarech. Že je z Roudnice, nutně potřebuje do Plzně, jinej odvoz nemá a v dědině pár kiláků od Velvar mu to začalo takhle křápat ... Vyšíval jsem na tom asi hodinu. Ale mergl nakonec odjel a nezněl při tom jako stíhačka z první světový ... Tu trubku jsem kvůli absenci možnosti ohejbat nebo vařit z předem ohnutejch kusů musel napojovat šikmýma řezama jak okapovku, vzhledově to byla šílenost, samá hrana a roh, ale tejden potom mi tchán volal, že maník s merglem se vrátil a chtěl, aby mu vyměnili celej vejfuk až dopředu, že jim ten kšeft musí dát, protože ta pozáplatovaná roura vydržela. Jako na několik let by to určitě nebylo, ten vejfuk fakt držel vcelku jen silou modliteb, vůle už dávno utekla děsem ...
danhard

#60 Příspěvek od danhard »

Tak mě se taky rozsvítila kontrolka a musel jsem dolejt kapalinu do chladiče.
Už mě asi teče pumpa, u termostatu to taky kvete.
V kolika se mění na Oktávce 1 rozvodovej řemen s pumpu ?
Vziuálně zatím dobrý, ale já špatně vidím a nemám rád buzeraci :lol:
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“