vyžším napětí tekl větší proud
Hej, len si to pochopil inak. Ja som to myslel asi na priklade trafa z monitora (usmernene), co dava tak 20-50kV a nejakych 5-10mA, jednosmerne. To pri dotyku cloveka s normalnym srdcom nezabije. Povedzme ze to dava max. 30000V a max. 5mA (hodnoty si vymyslam), 30000*0.005=150VA (aj tak som to bohovsky nafukol), na rozdiel od MOTu - v mojej scheme, resp. danykovej 4200V a max. 2.2 A (bez tlmiviek) - 9240VA co je bohovsky rozdiel, pri takom prude to zere vyse 40 amperov z 230v. MOT navyse vypluva striedavinu co sposobuje uz pri prude ak prechadza cez telo 50mA, fibrilaciu srdcovych komor, a MOT je dost silny (vo voltamperoch) na to, aby dostatocny pocet prudu "poskytol" aj na prepecenie.
Alebo na priklade 230V: je rozdiel kolko prudu dokaze poskytnut jedna faza a napr. synchronny motorcek z MV, co tocenim generuje napatie (od 50 do 600V). Ak strcime nabijacku z telefonu do siete, telefon sa zacne nabijat, ak je nabijacka dobra. Ak ju strcime na vystup motorceka, telefon sa nezacne nabijat, pretoze motorcek poskytne len velmi malo prudu, a to mozes vytocit aj 650V.
Ja som tak skusil strcit jednu neptorebnu LED diodu na ten motorcek a cudoval som sa preco sa v tu ranu neodpalila ked som ju zapojil do skratu (bez odporu) na ty vyvody z toho motorceka a to som tocil ked to vydavalo 400-600V (meral som to naprazdno). Preco sa neodpalila? Lebo do nej siel maly prud... potom som zobral 12V pc zdroj a zapol bez odporu. 12V a vysledok som uz poznal dopredu: v tu ranu bola odpalena, lebo si zobrala viac prudu.
//edit: prehnal som hodnoty prudu pre to trafo z monitora
Staci?