VN sonda - návod na stavbu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Maskot

#46 Příspěvek od Maskot »

Blbost??To neni delic 1000:1?
homebastlir

#47 Příspěvek od homebastlir »

Poměr ano, ale ta hodnota R2 nemůže být v reálu 1 Ohmová.....
Zmije

#48 Příspěvek od Zmije »

Je potřeba alespoň přibližně zvážit, jakým odporem bude sonda zatěžovat měřený VN obvod, většina VN zdrojů v TV a pod. je hodně "měkká", tak si nemůžeš dovolit na ně připojit sondu, která bude mít na vstupu pár ohmů, chce to alespoň desítky Mohm., celkový odpor na vstupních svorkách sondy je R1+R2*Rm/(R2+Rm), kde Rm je vstupní odpor měřáku, většinou ho lze zanedbat, pak to je jen R1+R2.
Maskot

#49 Příspěvek od Maskot »

Hodnota v realu muze byt klidne i mensi,vic napsal Zmije,to cos napsal o tom jak nezalezi na presnosti a pod. to byla vetsi blbost.Trochu zapocitej a uvidis sam.Jinak uz vicekrat se tu psaly nazory o tom jak je to s merenim a bezpecnosti,tady usetrenych par korun nestoji za to.
homebastlir

#50 Příspěvek od homebastlir »

JJ Zmije, máš právdu, já jsem to pochopil...
Problém vyřešen a není potřeba dále rozpatvávat tuhle diskuzi.
díky všem
BOBOBO

#51 Příspěvek od BOBOBO »

Ale zas to není taková věda . Ty odpory v trubce popisoval myslím pan Český . Takže jsem tak dříve měl .
homebastlir

#52 Příspěvek od homebastlir »

Maskot píše:Hodnota v realu muze byt klidne i mensi,

Pro sondu kterou chci dělat do 3kv a obvody TV,LCD s nižšímy proudy apod. nemůže být R2 1ohm za tím si stojím.
Maskot

#53 Příspěvek od Maskot »

No vidis a uz jsi prisel na to,ze i na vstupnim odporu zalezi :D
Zmije

#54 Příspěvek od Zmije »

Pro velikost odporu jsou vlastně dva omezující faktory, zdola to je odpor na vstupních svorkách a shora zase velikost R2 (takže odpor na výstup. svorkách), který by měl být menší (alespoň 10x - dle požadované přesnosti) než Rm (pakliže nechceš s Rm počítat při měření)), a poměr R1 a R2 je zase dán poměrem děliče.
homebastlir

#55 Příspěvek od homebastlir »

Maskot píše:No vidis a uz jsi prisel na to,ze i na vstupnim odporu zalezi :D

ja to vím! Jenže i ten 1Mohm u mého Low end- měřáku musí stačit.... takže no problem.
fero7

#56 Příspěvek od fero7 »

homebastlir píše:a co mám odpovídat na názor, že jediný možný způsob jak objektivně změřím hodnotu (V,A,Ohm) je drahým měřákem..... to je nesmysl. Já nechci a nepotřebuju měřit na 1% ani nepotřebuju extra velké vstupní odpory....

Vidím, že si to vôbec nepochopil.
Ani si si pozorne neprečítal príspevky!
Nepíšem o presnosti 1%!
Ak namiesto spravnych 2800V nameras 1200V, tak to bude OK?
A čo sa týka multimetrov, tak su drahé za 10.000 alebo aj za 100.000.
Kto občas niečo opravuje, tak musí mať merák na ktorý sa dá spoľahnúť. A 200 korúnový medzi také určite nepatrí. Ak nemáš na merák za 1.000-3.000, tak sa radsej do toho nepúšťaj. Ak s takýmto merákom opravuješ LCD, tak Ti prajem veľa zákazníkov ktorí Ťa obídu veľkým oblúkom. V takomto prípade platí: Menej zákazníkov, menej škody.
fero7

#57 Příspěvek od fero7 »

homebastlir píše:Jenže i ten 1Mohm u mého Low end- měřáku musí stačit.... takže no problem.

NEMUSI!
P.s. Ja už končím. Snažil som sa pomôcť, lebo mi je ľúto. Nie Teba, ale tých zákazníkov. Celý svet nezachránim. Takže si Ťa škrtám.
homebastlir

#58 Příspěvek od homebastlir »

fero7 píše:
homebastlir píše:Ak s takýmto merákom opravuješ LCD, tak Ti prajem veľa zákazníkov ktorí Ťa obídu veľkým oblúkom. V takomto prípade platí: Menej zákazníkov, menej škody.

Děkuji ti za přání, nemám s tím problém.... přesnost 1% jsem v dalším příspěvku opravil, jen jsem to plácnul, každý to pochopí jak jsem to myslel.Ve výsledku bývá jedno jestli třba inverot dává 1520V nebo 1538V apod. Mohl bych pokračovat. Kvalitní opravování opravu není vždy jen o měřidle....
Andrea

#59 Příspěvek od Andrea »

fero7 píše:
homebastlir píše:Jenže i ten 1Mohm u mého Low end- měřáku musí stačit.... takže no problem.

NEMUSI!
P.s. Ja už končím. Snažil som sa pomôcť, lebo mi je ľúto. Nie Teba, ale tých zákazníkov. Celý svet nezachránim. Takže si Ťa škrtám.

Víš fero7 jaké je nejčastější slovo ve tvých příspěvcích? Zákazník, zákazník, zákazník. Aby ses z těch zákazníků nepoprděl. A zapomněl jsi homebastlirovi doporučit, že nejlepší vn sondu koupí u vás v A*******. :roll:
Já těm jeho bastlířským improvizacím celkem fandím, jsme tu přece na Bastlírně.
homebastlir

#60 Příspěvek od homebastlir »

Jsem nekonfliktní člověk, a proti Ferovi nic nemám, jistě je ve svém oboru schopný, určitě i lepší než já, fakt to píšu upřímně, ale dalo se to napsat lidštěji. Rád se poučím!!!!
A jak píše Andrea, jsme na bastlírně, tak bych tady čekal větší pohodu a jinčí přístup, jako nový účastník tohoto webu mám teď rozpačité myšlenky :-(...
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“