Sovětské hodiny Elektronika 2 - 30. výročí od zapnutí
Moderátor: Moderátoři
Mám dvoje tyto sovětské digitálky.
První typ, zřejmě starší, zepředu označený ELEKTRONIKA 6. 15, který má vzadu řadu izostatů.
Donedávna na chatě funkční, ale z ničeho nic přestaly fungovat ,,hodiny", buď je 00 nebo 01, při zmáčknutí izostatu ,,h" to přeskočí mezi 00 nebo 01 ale nic víc, minuty fungují. Zjara ještě fungoval, leč občas počítal do 26:00 po zapnutí proudu a nenastavení...
Druhý typ, 15M, novější, vzadu má již mikrospínače, ten je z popelnice. Má za problém že se spožduje, ale tím stylem, že se spožduje každou minutu jinak ( místo toho aby to z 12:00 skočilo na 12:01 za minutu, to skočí třeba za 56 sekund, ale na další minutu to neskočí za 56 sekund, ale např. za 48sekund)
Zde jsem již kdysi vyměnil oba elektrolyty a dal nový krystal...
Poradí mi někdo, co mám přeměřit, mají oba dva ještě dobře svítící displaye a na chatě vyhovovaly, mají velká čísla, narozdíl od těch s červenými LED segmenty z obchodu od rákosníka... Ev. jestli by nešel udělat ze dvou jeden (stejné IO). Jak jsem četl na poslední straně, padly při poruše za zmínku postupně všechny tři IO...
Děkuji
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Dík.
Sedím u stolu a citím závan něčeho co není běžné. Jsem nachlazený, čich nic moc. Pří rozhledu vidím že nesvítí hodiny. Tak jsem k nim čuchnul a bylo mě jasné odkud to jde. Odpojil od sítě, rozdělal. Na tom trafu jsem nemohl udržet prsty. Něco šedého kapalo z prostoru trafa. Plast pro pin 7 je lehce deformován. Tu desku by spájelo líp dítě navštěvující elektro kroužek. Vyhodit se mě to nechce, byl jsem s nima spokojeny. Nechtěl bych vidět co by se stalo kdybych nebyl doma. A tak mám trochu i strach je zase používat, pokud se opraví. Na tom trafu nebude ani tepelné jištění.
- weed_smoker
Nevím proč k tomu došlo a to mě zneklidňuje. Hodiny jednou nonstop ale ja u nich nonstop nubudu. Nerad bych.......tuk tuk tuk.