Tesla COLOR 110ST, napájení
Moderátor: Moderátoři
Kdyby byl tyristor zkratovaný, tak to odpojí ochrana ve zdroji. Takže bych spíš hledal zlomený plošák někde po cestě. Desky v C110 nijak kvalitní nebyly a spoje kolem mechanicky zatížených kontaktů (pod moduly, trafem) občas praskly. Pokud bude plošák OK, tak přeměřit TR401. Stačí měřit ohmetrem na vyplé TV. Pozor na zbytkové napětí z elytů ve zdroji, lepší bude vytáhnout modul H.
Číslo bude synchronní vždy, protože to se řídí až impulzy zpětného běhu. Je tak synchronní s rozkladem nezávisle na signálu (musí se zobrazit i na předvolbě bez signálu).
Když obraz postavíš pomocí P2 na modulu S, ale obraz plave zvolna do strany, může to znamenat, že máš někde přerušený přívod impulsů zpětného běhu na pin 1 modulu S. Zkrat na D1 nebo přerušený R15 příliš pravděpodobné nejsou, zato takový studeňák na diodě D1 je půl napůl šance, že ty řádkové impulsy s amplitudou 50 V integrák nepřežil.
Jak se nastavují trimry na S? P2 asi podle obrazu a P1? Snímková synchronizace se "nechytla", ale jenom jsem ji dotáhl potenciometrem a za chvíli stejně "odjela".
Nejlepší obraz: téměř zastavená snímková synchronizace, téměř obdélníkový obraz (P2) a pomalý pohyb do strany, ale stejně se to nakonec bez zásahu do nastavení všechno (dost rychle) rozjede...
Trimry se nastavují jednoduše - P1 nastavit doprostřed. Při zkratované Z10 (neboli modul S bez vstupního signálu) nastavit trimrem P2 labilní řádkovou synchronizaci - tedy volně ujíždějící obraz. Po rozpojení Z10 se to musí zasynchronizovat. Fáze se pak nastavuje přibližně na vystředěný obraz. Protože ale středění obrazu se dělá i trimrem v obvodu H vychylování a špatná fáze ovlivňuje tvorbu impulzu pro vyklíčování burstu a zaklíčování černé (A250 ještě neumí sandcastle impulz sama), je dobré zkontrolovat polohu tohoto impulzu na modulu P vzhledem k burstu a případně fázi mírně opravit. Už jsem to dlouho nedělal, ale mám pocit, že krajní polohy P1 vedou i k rozpadu synchronizace. Kromě přítomnosti videosignálu na vstupu je potřeba kontrolovat i přítomnost impulzů zpětného běhu na pinu 1 modulu ~ pinu 10 A250. Bez nich to taky nefunguje, chybí zpětná vazba k nastavení fáze.