padik píše:...Řešíme můj stav současné slyšitelnosti hudby a neslyšitelnosti zpívaného textu, zpráv...
Ta chyba nemusí být jen u tebe, může to být i výslovností a sytostí hlasů redaktorů, reportérů, konferenciérů a zpěváků. A to nejen v češtině nebo slovenčině. Angličtinu nemůžu vynechat, ani v té není srozumitelnost pravidlem. Jo, tak trochu si dělám prdel, ale zase ne moc, zrovna včera jsem v jednom soukromém rádiu slyšel takového drmolu, který vyslovoval správně, ale tak arytmicky, že jsem sotva stíhal chytat, co že to vlastně říká, a ve zpomalení nezapomenout souvislosti.
Ale vážněji: podle popisu by ti mohl pomoci přeladitelný prezenc-filtr s nastavitelným zdůrazněním požadovaného pásma a jeho šířkou.
Ten podle Bozděcha (Stavba doplňků pro magnetofony, strana 73) přeladitelný není, jde na něm nastavit jen zdůraznění "rezonanční" křivky od +1 do +21 dB. Pak by šlo jen o to, kam ten zdůrazněný kmitočet posadit, jak bys to jednou našel, už by to ani další přeladění nepotřebovalo.
Na druhou stranu - prezenc-filtry jsou součástí mnoha mixpultů, třeba by se našlp i lepší zapojení, než Bozděchovo (nebo třeba i Bozděchovo, ale jiná verze).