Krátká anténa pro AM vysílač
Moderátor: Moderátoři
- jakubrosler
@masar: Jak má vypadat obvod v kolektoru, aby sekundoval a ne konkuroval?
Do přijímače jsem se osciloskopem nedíval, protože
1) nevim, kam bych se měl dívat
2) nevím, co bych měl vidět
3) zkoušel jsem už čtyři různé přijímače a všechny zní dost podobně, takže chyba určitě nebude v nich.
4) bez spektráku stejně nepoznám, co je to za šum
@Crifodo: No právě proto bych řekl, že to zkreslení křivky z oscilátoru je normální.
a souvisící odkazy . Článek neřeší výkonový stupeň pro vyslání modul.signálu do vzduchu , ale to by už neměl být takový problém. Princip
spínaného modulátoru je jednoduchý, já jsem to použil na "dílenský AM
vysílač SV,DV" , signál leze ven buď přímo koaxem, nebo aperiodickou feritkou . Dosah je cca 5m, mám to ale úmyslně hodně omezeno, abych nevysílal k sousedům.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
I když kdejakej čínskej měnič pro světla vyrobí často daleko víc rušení, navíc má k dispozici delší dráty jako anténu.
Ale bohužel nedokážu napsat, jaký zapojení použít v tomto případě, aby to vůbec na ten metr drátu na jednom MHz vysílalo. Tady by se hodil jeden tranzistor navíc, aby se oddělil modulátor a koncák.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Na druhou stranu tohle se nebude cpát do účinné antény, tak celkem o nic nejde. Metrová anténa opravdu střední vlny nevyzáří.
Spodní konec SV je podobný rovněž amatérským vysílačům LW, tam je zas možno se podívat na obludné rozměry anténních patních cívek, aby to do prostoru vyzářily.
- jakubrosler
@ZdenekHQ: Jeden tranzistor jsem tam ještě schopen přibastlit. Chápu to dobře, že by to znamenalo do kolektorového obvodu toho modulátoru dát jenom odpor (22R ?) a přes kond to vytáhnout na další tranzistor zapojený jako klasický zesilovač, jen v C by měl místo odporu příslušné vinutí toho autotrafa? A jak pak upravit ten modulátor směrem k větší linearitě? Simulovat to asi moc nepůjde, když tam to vypadá dobře už teď a zkoušet to nahodile je u těch SMDček poněkud nepraktický.
ve třech svázaných tranzistorech s modulátorem může pravděpodobně uspokojivě pracovat, jen když bude mít realizátor velkou kliku , pro opakovanou realizaci s trochu jinými prvky je to neschůdné. Když si představím, že vf zesílení konc. tranzistoru závisí na komplexní impedanci laděného obvodu a komplexní impedanci antény a nf zesílení je jakž takž dáno reálnými prvky, pak jak zajistit stálý poměr vf a nf složky při modulaci,
když ta vf složka resp. vf zesílení se bude měnit i s malým rozladěním čehokoliv v kolektoru konc. tranzistoru. A to neuvažuji problémy s fází , která se bude všelijak a dost strmě kolem rezonance ( resp. rezonancí laď. obvodu a antény, čili "více hrbů" ) měnit a vyvolá nutně problémy se stabilitou . Krom toho , ale jen pocitově
I já jsem prošel řadou pokusů o jednoduchý lineární a přeladitelný am modulátor , třeba různé oscilátory přímo modulované třeba napájecím napětím , které ovšem všechny produkují krom am také významnou fm,
která, jak se s měnící f signál mění na rez. křivce v mf zesilovači rádia, působí velké zkreslení, chrchlá to. Výjimkou je oscilátor řízený krystalem
(ten zas vypadává z funkce při větší promodulaci ) nebo keramickým
rezonátorem , který fm také produkuje, ale v rozsahu desítek Hz, což v rádiu už není slyšet.
Potřeboval jsem do dílny "bezdrátový" zdroj signálu am na SV a DV pro opravy a revitalizace starých rádií s dosahem max. pár metrů, aby mě nenaháněl ČTÚ, takže jsem neřešil žádné ladění antény apod. - s harmonickými si poradí rádio samo a nakonec ani nevadí , když na ně není rádio naladěno. Proto jsem využil myšlenky spínaného modulátoru a výstupní signál z něj prohnal přes emitorový sledovač a odpor řádově stovky ohmů do feritové antény s aperiodickou cívkou cca 200uH . Funguje bezvadně , v přístroji mám krom nf generátoru 20 Hz - 20 kHz vestavěn i VKV modul s TDA7088, takže mám k dispozici i zdroj signálů. Fotka přístroje a popis dílčích problémů tu myslím někde v mých příspěvcích je .
Zkus si ještě, máš-li zájem bádat, hodit do gůglu radio-ghe.com , má na svých stránkách řadu různých řešení, popsaných také většinou i na radiomuseum.org, kde se to hůře hledá .
Pro informaci schema modulátoru , omlouvám se za kreslení mimo normy, jiný program zatím na schémata nemám .
Aby "nekonkuroval" je myšleno tak, jak to píše ZdenekHQ - tedy přizpůsobený.jakubrosler píše:@masar: Jak má vypadat obvod v kolektoru, aby sekundoval a ne konkuroval?
Do přijímače jsem se osciloskopem nedíval, protože
1) nevim, kam bych se měl dívat
2) nevím, co bych měl vidět
3) zkoušel jsem už čtyři různé přijímače a všechny zní dost podobně, takže chyba určitě nebude v nich.
4) bez spektráku stejně nepoznám, co je to za šum...
ad1) na výstup detektoru
ad2) uvidíš modulaci včetně toho, co se ti na ní nelíbí
ad3) nehledáme chybu v přijímačích
ad4) to nemůžeš vědět, když se napřed nepodíváš.
Z tvého popisu mně vyplývá, že šum je v přijímači i bez modulace a je silnější než šum bez signálu. To nemůže být způsobeno ani harmonickými nosné. Bez modulace musí být na přijímači naladěné "naprosté ticho".
Každý oscilátor více či méně šumí , třeba vlivem blbého napájení, tepelného šumu pasivních a aktivních součástek, špatným stíněním atd. Projeví se to tím, že ve spektru není na nosné čára, ale spektrum třeba pár kHz kolem
nosné. Z toho vznikne v superhetu pro projití směšovačem a mf zesilovačem
přídavný šum. Já ho aspoň v opravovaných rádiích slyším , i když modulaci ve vf generátoru vypnu.
( parazitní kmitání , vazba mezi cívkou oscilátoru a cívkou či anténou na výstupu, nedostatečně blokované nebo se změnou odběru celku kolísající napájení oscilátoru atp.) .
Osobně se domnívám, že řešení problému přizpůsobením antény je s klikou a velkou laborací možné, ale v podstatě toto znamená, že přídavnou cívkou vykompenzuji jalovou složku toho drátu a zůstane jen reálná složka toho drátu , kterou ovšem musím správně "natransformovat" na rezonanční odpor LC obvodu v konc. tranzistoru, aby z toho něco lezlo ven . Pak bude zátěž konc. tranzistoru jen reálná . Tím se ovšem změní , resp.nastaví zesílení konc. tranzistoru tak, že to zase vysoce pravděpodobně nebude vyhovovat požadavku na nf modulaci, tj. budu muset nějak nezávisle upravit velikost zesílení modulačního nf napětí. To ovšem půjde v daném zapojení dost těžko , jak s tím pohnu, změním zase to, co jsem předtím pracně ve vf oblasti udělal. Ale možná se mýlím a půjde to rozchodit snadno, když to autorovi bezvadně fungovalo
Možná jako "mezistupeň" řešení bych ,pokud bude vyřešena ta 7. harmonická resp. kmitání či zakmitávání, zapojil do kolektoru koncáku
feritku cca 100uH ( na 1,6 MHz), tj. asi 40 závitů na kulaté tyčce 120mm, s ladícím kondem , tím kondem bych to vyladil do rezonance , pohodil
kousek od toho drát antény rádia a bádal, co z toho leze, když s tím laboruji. Holt to chce, jak říkal jeden náš profesor na škole , sicflajš , ale žádná hitparáda to nebude .
- jakubrosler
Navíc při vyladění je tam dosti silné pozadí, vykazující jistou periodicitu.
- Přílohy
- jakubrosler
A pak to zkreslení zaoblí a limituje, takže druhá harmonická z toho vyleze jako zdvojovač frekvence.
Tady je třeba uvést, že běžná konzervativní modulace AM stanic je okolo cca 30%, bývá to tak i v nastavovacích předpisech. Jak tu někdo psal že 20% modulace je šepot, tak to je obvyklá hodnota. Nebavím se o dynamice, to je něco jiného, ale o modulaci vysílače.
Detektor má taky nedostatečně odfiltrované zbytky nosné, ta by na nf výstupu neměla být viditelná. Pak ti to šumí a vaří v nf.
- jakubrosler