Audiokazety (přesunuto)

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
judeware

#46 Příspěvek od judeware »

I kdyby někdo označil klasické kazety slovem "prassé", pořád je to určitý bod kompatibility. Tak na to pamatujte...
V raných 90. letech jsem začal s CD, později CD-R. Pro osmibiťáky je ovšem typická Sony HF, HF-S apod. výborným médiem. Myslete na to, opravdu. :oops:
A pokud by někdo likvidoval pásky do kotoučáků, tak ho bez milosti ztluču.
konosuke

#47 Příspěvek od konosuke »

a kdo řika že ne ? Sony HF90 byla skvělá kazeta normal levnější na burze než maxell v krámu - a to bolšánské špicly žralo až k nepříčetnosti :(
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
dvorak

#48 Příspěvek od dvorak »

A nezapomínejme na "chromdioxidové" kazety , popř. ferro-chromové, měly větší frekvenční rozsah, hlavně ve výškách. Cenově 2x dražší.
judeware

#49 Příspěvek od judeware »

FeCr jsem v životě neviděl a CrO₂ byly o tolik dražší, že je běžní konzumenti příliš nekupovali. Také ti normální konzumenti neměli "nikdy" mgf. s přepínačem typů (natož s detekcí pouzdrem kazety). Zůstaly mi v zásobách asi čtyři Basfky C60, jinak jen klasika. A např. manuál k MZ-800 varoval před použitím jiných kazet, než normal (v jeho integrovaném mgf.). A skutečně cokoliv kromě Type I (normal) do osmibiťáků nemohu doporučit (byť vážnější pokusy s CMT: mám dávno za sebou, naposledy jsem se v tom babral okolo roku 2000, přesto si závěry exšperimentů pamatuju).

Metalku jsem viděl jen jednou (mívali je občas polští šmelináři na strahovských kolejích) a asi bych si ji z nostalgie ani nepořídil, jelikož nabídky jsou velice nadsazené. :(
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od Hubert_79 »

Měl jsem kazeťák ITT (typ už nevím, budiž mu nebe milostivo) a ten měl přepínač na typ kazet, jedním byly právě FeCr. Kazetu jako takovou jsem v prackách neměl. Nenapadá mě, kde by to mělo na krabičce detekční otvory.
Decky z devadesátek s automatickou detekcí už FeCr "neuměly".
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Kremik

#51 Příspěvek od Kremik »

Chromky jsem kupoval, ten rozdíl v kvalitě byl znát.
Metalku jsem si koupil jednu, ale nepoužíval. Nešla smazat. Na ničem, co jsem tehdy měl, i po opakovaných pokusech tam vždy něco zůstalo. Do dneška je skoro prázdná, je tam jen kousek záznamu na A. Mohl bych ji z legrace zase vytáhnout ... :-)
Metalka má otvory ještě víc uprostřed proti chromce.
judeware

#52 Příspěvek od judeware »

Kremik

#53 Příspěvek od Kremik »

Stejně je to divný. Vylamovací okénka mají smysl být na obou stranách, protože může být potřeba chránit záznam třeba jen na jedné straně. Proč jsou ale zdvojené otvory pro typ pásku, to mi jasné není. Proč třeba není jeden otvor uprostřed, dle typu pásku různě široký. Tvar kazety je prostě úkaz podivný :?
xsc

#54 Příspěvek od xsc »

Protože takhle to vyjde mnohem jednodušeji na dva obyčejné kontakty :-) Navíc se přidávaly postupně, jak šel vývoj.
Hill
Administrátor

#55 Příspěvek od Hill »

V ceně výlisku pouzdra kazety se to nijak neprojevilo.
Osmdesat

#56 Příspěvek od Osmdesat »

Metalku jsem si kdysi, v r. 1998, taky koupil jen jednu, Sony Metal XR 60. Mám ji uloženou dodnes, na památku. Stála tuším 80 korun. Škoda, že jsem si jich nenakoupil víc, dnes bych jejich prodejem vydělal majlant :D
V době vzniku, kolem r. 1980, ty metalky mohly mít nějaký význam a přínos, protože chromky měly sice výbornou vybuditelnost na výškách, ale horší na basech. Metalka měla vysokou přebuditelnost, na basech i na výškách. Dalo se jít dokonce až na +6 dB. To vše v situaci, kdy kazety typu Normal (Fe2O3) stály za nic moc.
Jenže i ty kazety Normal i tape decky se posléze postupně zlepšovaly, takže ve spojení s dobrým tape deckem může dobrá normalka dnes dát špičkový výsledek.

Kazeta Metal má dva otvory - jeden vedle vylamovacích jazýčku, jako chromka. To proto, že snímací charka zůstává stejná jako u chromky, τ 70 µs. Ten druhý otvor, blíže středu, ještě nějak mění záznamové parametry, které jsou o proti chromce jiné.
Přístroje, které už uměly chromky, tak díky tomu chromkovému otvoru mohly zůstat kompatibilní s metalkou aspoň pro režím přehrávání.
sinclair

#57 Příspěvek od sinclair »

Ano, analogová kazeta je předposlední, například mono-kompatibilní záznam, kdy se přepnutím na mono pouze vytratila informace o umístění nástroje, ale nástroj/zvuk sám, tam zůstal.
Samozřejmě za předpokladu precizně seřízeného stroje, neboť přepnutí na mono se elektricky téměř rovná dvojnásobné výšce systému hlavy.
Úplně poslední z tohoto hlediska byl CD záznam, u kterého byla v pravém horním rožku uvedena informace AAD.
Už třeba MD tohle díky kompresi systémem ATRAC fakticky neumí. U něj je dobré mono možné jenom analogovým sloučením kanálů už před vlastním mono-záznamem.
Separátní polohu pro FeCr kazety měly snad jen japonské stroje z 80.let a to ještě ne všecky. Sice mám pár C60 FeCr modročerných kazet Agfa s výrazným nápisem Ferrochrom, ale v době, kdy frčely, byla převážná většina těch kazet z výroby Sony. Fakt si nepamatuju přístroj evropského výrobce, který by separátní polohu FeCr měl.

Tahle soňácká pakárna to ještě má.
Je to kombinace auto-přepnutí výstupkem kazety a ručního mezi I.-III., jinak by to byl Fe kompromis.
S kazetou Agfa FeCr je výsledek subjektivně nerozeznatelný od Cr, ale to není rozeznatelné ani na dobré Fe kazetě.
Citelně slyšitelný výsledek nemá v tomto orloji ani Me kazeta, snad kromě nižšího základního šumu.
Je použito velmi málo plastu. Klávesy sice vypadají plastově, ale nejsou, jsou kovové. Přístroj je prakticky nepoužívaný, tak nejsou ojeté hrany.
Váží to asi 3kg a bylo by možné tím i zabít. V ruce se to chová jako jednolitý kus železa.
Přílohy
06.jpg
06.jpg
07.jpg
07.jpg
05.jpg
05.jpg
08.jpg
08.jpg
konosuke

#58 Příspěvek od konosuke »

FeCr pozici (ruční šaltr) tape select měl - například - Philips N5781 a Fisher CR7000, to vše na konci 80.let
(Philips akceptoval jakost pásku metal, vyobrazený Fisher ne)
Přílohy
fisher CR-7000.jpg
fisher CR-7000.jpg
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
samec

#59 Příspěvek od samec »

Ja mám doma kazetu od Rolling Stones a je na nej napísané, že je chromka, ale že sa má prehrávať ako normal.
http://www.45worlds.com/tape/media/4502064
konosuke

#60 Příspěvek od konosuke »

to se provádělo dost často, nahraný chrom pásek (CrO₂) přehrával v pozici EQ normal, zvedlo to mírně vejšky a nikomu neublížilo
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“