Mikropájka ERS50
Moderátor: Moderátoři
tornado6 píše:Jasne chápem, len nerozumiem,prečo tyristor ktory tam je podla originalu nefunguje ako má,ale triak funguje. To je predsa blbosť nie?
A co třeba číslování noh futrálu? Mám tři rozdílný ERS50, ve starší je KT201 (nohy K, A, G) v novější je KT206 (nohy K, G, A). Obojí mají rozdílný plošák u tyristoru, nohy jdou do plošáku v přímý linii. A ve třetí ERS50 je kombinace plošák pro KT201 a tyristor je KT206 s překříženejma nohama (A, G).
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Vše jede jak má u ERS 50 jen když se potíkem vrátím jak chci snížit teplotu tak sice elektronika reaguje jak má a po dosažení teploty kontrolní ledka zhasně jak má ale po snížení teploty a zchladnutí topného tělesa opět sice začne hřát ALE pořád ta zmíněná kontrolní ledka stále poblikává a nezhasne jak má.
Dozvěděl jsem se že to má údajně na svědomí ten tyristor ale že ani po výměně za nový to nepomůže a je to stejné ,nicméně prý stačí místo původního tyristoru zapojit triak KT207 je to pravda ,a dělal či setkal se tu někdo s obdobnou zkušeností ?
Děkuji za radu a doporučení ,případně za nasměrování na konkrétní stránku kde se tím někado zabýval.
Kurňa, ta slabostěná trubka tělíska je původní z 80-tých let a stále drží i když je úplně vyhřátá do modročerna.
Proč se ty trubky hrotů nedělají z podobnýho matroše? Asi tepelná vodivost, trubka tělíska je nejspíš nerez a hroty pokovená měď.
edit: ta trubka těliska je magnetická a to dost, takže klasický železo. Na nerezovku, která je u některých druhů lehce magnetická (pérovky, pružiny) to nevypadá. Trubka hrotu magnetická není ani trochu.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Nejprve pracuje asi 2 minuty dobře a pak začne zahřívací dioda periodicky zhasínat a rozsvěcovat se v intervalu asi 6 sekund. Teplota evidentně není udržovaná jako když to fungovalo, poněvač se cín nerozlévá jak by měl.
Vyměnil jsem tyristor a šnůru, ale nepomohlo to. Neměnil jsem tělísko.
napadá vás něco?
nasel jsem zde spoustu zajimavych informaci. Repasoval jsem velmi starou ERS, v podstate to byl kus srotu. Uz mi slouzi k plne spokojenosti, hadam tak 5 az 10 let.
A ted to podstatne - v te dobe jsem netusil, ze existuje nejaky pan Filipi, tak jsem zkousel vyrobit hrot z Cu trubky a kulatiny. Dokonce jsem se naucil tvrde pajeni plamenem
Nevyhodou tvrdeho pajeni je, ze polotovar je vyzihany a tudiz mekky, hur se pak soustruzi vysledny tvar hrotu.
Nejzajimavejsi je pak domaci niklovani - nekdy se povede prakticky neznicitelny hrot, nekdy hrot s zivotnosti v radu hodin... Ale i tak, na programatora slusny vysledek, ne?
PS: Casto zde padla otazka, jestli je mozne pouzit jinou rukojet, 4drat. Pokud ma termoclanek zvlast, mozne to je, s upravenym plosakem. A pokud je to termoclanek jineho typu, je nutne zmenit zesileni OZ. A nezapominat na odpor topneho telesa, velka zmena muze delat peknou paseku...
Je nějaké součástky vhodné vyměnit za novější?
KY46 za BD139
KT 206/200 za ...
Usměrňovací diody za můstek.
Má smysl pouštět se do symetrického napájení nebo je metoda co tam vidím - jednoduché usměrnění se zenerkami, které drží referenci vyhovující?
Jde mi o zvýšení spolehlivosti. Ty dvě běžně dostupné vylepšení (R13 a Rx) už jsem zavedl.
U toho napájení bych zvážil stabilizátory 7806 a 7906, ale muselo by se vyzkoušet, jaké to má nevýhody oproti zenerkám.
Jo, a hlavně hrot Hakko T12, a raději originál, než kopii z číny.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)