Pračka Indesit WIB111

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
masar

#61 Příspěvek od masar »

Servo píše:Domnívám se, že je relátko vadné. Nemám ale tušení, jak to ověřit...
Proto jsem psal, že je třeba při testu měřit funkčnost.
Předně: Je nutné označovat relé jednoznačně, aby bylo jasné, o které se jedná.
"Třetí relátko" (v pořadí třetí zprava při pohledu ze strany součástí) je označeno na schematu chybně jako K000 (má být K003) je spínáno z pinu 12 submodulu procesoru. Při sepnutí jeden směr otáčení bubnu.
Čtvrté relé (ve výše uvedeném pohledu) je označeno na schematu chybně jako K0034 (má být K004) je spínáno z pinu 6 submodulu procesoru.
Když je relé "v klidu", je pin 1 spojen s pinem 4
Když je relé sepnuto, je pin 1 spojen s pinem 3 viz obrázek.
Měřit lze ohmetrem jen bez přítomnosti spínaných napětí, jinak pouze voltmetrem.
Obě vinutí motoru (rotor a stator) jsou spojena do série pomocí obou relé, která přepínají pořadí(polaritu) vývodů statoru (a tím i směr otáčení).
Podmínkou pro otáčení motoru je tedy vždy, aby sepnuté relé mělo spojeny piny 1 a 3 a rozepnuté relé mělo spojené piny 1 a 4.
Pokud jsou obě relé sepnuta nebo obě rozepnuta, motor stojí.
Pokud se tedy motor při ždímání zastaví, je nutné změřit napětí na ovládacích cívkách relé (dc napětí na pinech 12 a 6 submodulu), jest-li o zastavení nerozhodl procesor. Pokud jsou obě napětí stejná (0 nebo 12V proti pinu"-12V"), rozhodl o zastavení procesor. V opačném případě (jedno relé sepnuto) je chyba v některém z těchto relé.
Pokud se motor zastaví v režimu "odstřeďování", bude to zřejmě z rozhodnutí procesoru, protože se obvykle odstřeďuje jen jedním směrem.
Ještě je nutno uvést, že o rychlosti otáčení (tedy i o zastavení) rozhoduje také řízení triaku Q007.
:wink:
Přílohy
pinout relé.png
pinout relé.png
Servo

#62 Příspěvek od Servo »

Přeměřím to. Ale než začnu, chci se zeptat, jestli je možno odzkoušet motor přímým zapojením do zásuvky? Nechci totiž to relé přetěžovat víc než musím. Ať neopaluju kontakty.

Pokud se motor točí 1-2s a pak v relé blýskne a lupne a motor se zastaví, tak to relé spouští/rozepíná velký proud. To může mít několik příčin. Triak Q7 je proražen( neměl by být). Motor je zkratovaný, nebo už dost nahlodaný. Nemám patřičný měřák, ale mohl bych to zjistit přes proudový chránič domu. Nebo ULN, nebo procesor náhle změní názor a relátko vypne. Tacho napětí při otáčením rotorem dává, ale pokud ŘJ vyhodnotí že nedává co čeká, může motor náhle vypnout.

Otázkou je, jak to generované napětí z tacha vyhodnocuje obvod(ŘJ)? DT1 je spojen s -12V. DT2 pak jde na B od tranzistoru Q009, ale taky přes diodu DO12 na skupinu tranzistorů Q003, Q005. A taky jde na procák. Pokud původně vyletěl chránič a bylo to kvůli pračky a né kvůli jinému domovnímu spotřebiči(to se mi nepodaří jednoduše zjistit protože jsem nebyl u toho jak vyletěl a nikdo mi není schopen říct co všechno bylo pozapojované doma, nebo s čím se hýbalo), tak od tacha by asi nevyletěl. Navíc, když jsem zapnul to ždímání, tak chránič nevyletěl. Přesto bych raději odzkoušel ten motor mimo pračku a napřímo do sítě. Je to možné? R2 spojit s L, R1 spojit s S2. A S1 spojit s N. Žlutozelený na kostru motoru a strčit vydlici(3 kolíkovou) do zásuvky. Motor se rozjede naplno. Jestli po čase vyhodí chránič, motor je na odpis. Jestli ne, problém je jinde.

Triak jsem měl venku a zkoušel se zdrojem 12V jeho funkčnost. Možná 12V vydržel, ale 230V AC nevydrží. Vyměním ho a dám ještě vědět.
masar

#63 Příspěvek od masar »

Servo píše:Je to možné? R2 spojit s L, R1 spojit s S2. A S1 spojit s N. Žlutozelený na kostru motoru a strčit vydlici(3 kolíkovou) do zásuvky. Motor se rozjede naplno. Jestli po čase vyhodí chránič, motor je na odpis. Jestli ne, problém je jinde...
Ano, lze to takto vyzkoušet.
Ad chránič: ten může reagovat na jakýkoliv svodový proud do ochranného vodiče (nebo okolí), tedy i na svodový proud tacha nebo jiné součásti, pokud dosáhne vybavovací úrovně. Ale na zkoušení jejich ne/funkčnosti není vhodný.
Tvůj popis zapojení obvodu tacha neodpovídá přesně schematu. Nakreslil jsem výtah tohoto obvodu. Funkce je následovná:
Pokud motor stojí, je tranzistor Q009 uzavřen skrze vinutí tacha a odpory R065 až R068, které propojují bázi s emitorem. Na emitoru i bázi lze naměřit +3.3V, na kolektoru 0V. Dioda D012 má ochrannou funkci. Při otáčení motoru vyrábí tacho střídavý průběh napětí, jehož jedna půlvlna tranzistor otevírá a na jeho kolektoru se tak objeví impulzy s amplitudou 3.3V, které jsou přiváděny do procesoru, který je počítá a vyhodnocuje (viz obrázek).
Porovnej pořádně toto schema s tvojí deskou.
Přílohy
WIB111tacho.png
WIB111tacho.png
Servo

#64 Příspěvek od Servo »

Motor jsem pustil na přímo a chránič nevyletěl.
Triak jsem vyměnil a problém se zamykáním hned po zastrčení pračky do sítě zůstal stejný.
Z pinu 30 procesoru vede přes 2 odpory cesta k B tranzistoru Q015, který otevírá G triaku Q007. Na pinu 30 je vůči GND(-12V) 1,7V. Za prvním odporem je 1,3V a za druhým 0,7V. Je to tam hned po zapojení pračky do sítě.
K odporu mezi A1 a G jsem dal paralelně odpor 10kOhm jestli není původní odpor vadný a G není ovlivněna přes A1 víc než by měla - problém se zámkem přetrval.

Když dám program na běžné praní, a zmáčknu pak start, nasymuluju sepnutí zámku, tak hned jak se zámek sepne se začne napouštět voda. Ale jen na nějakou sekundu. Pak se to stopne a už se nic neděje. Je to podobné, jako když dám na programu rychlé otáčky a po sepnutí zámku se motor rozjede a pak se v relé blýskne, hlasitě lupne a motor se zastaví. Ventily ovšem ovládají triaky Q012 A Q013, takže v nich nelupne.

Relátka K003 a K004. Obě mějí piny 5 spojené s RTN. Piny 2 jdou na 50 a 46 procesoru přes ULN2003. Než spustím rychlé otáčky, je mezi 46/50 a -12V napětí 0V.

Odpojil jsem motor i s tachem ze svorkovnice. Při spuštění programu rychlých otáček se na pinu 2 relátka K003 napětí vůči -12V nezmění. Je pořád 12V. A to i po vypnutí "motoru". Reaguje však relé K004. Cvakne, pin 2 spadne téměř na 0V(prodleva měřáku a asi než se vybijou kondíky) vůči -12V a pak relé zase cvakne a napětí na 2 se vrátí na 12V.
Souběžně s tím se aktivuje čerpadlo. Také padne s pinem 2 na 0V a při vypnutí se vrátí na 12V a také přestane čerpat po přerušení. A taky se aktivuje ventil. Když pak přeruším propojení zámku a fáze, ventil povolí a je slyšet uvolnění tlaku v přívodní hadici vody.

Schéma obvodu tacha - podle mě schéma, tvé překreslení i ŘJ jsou shodně.
masar

#65 Příspěvek od masar »

Možná nutíš pračku dělat něco, co dělat nechce. Podle mne chce pračka ukončit nedokončený cyklus.
Triak Q007 tam má dvě funkce - jednak zamyká zámek a jednak reguluje rychlost otáčení bubnu. Hodnota 1.7V na pinu 30 MCU naznačuje spíše fázové řízení (impulzy) než sepnutí ss úrovní, to bych předpokládal vyšší úroveň, než jen 1.7V. To by prozradil osciloskop. Je tedy otázka, zda se nesnaží roztočit buben a nebo zda mu v tom ještě něco brání.
Servo

#66 Příspěvek od Servo »

Ono se to nabízí, že chce dokončit cyklus, ale něco mu v tom brání. Nicméně, pokud jsem v minulosti kdykoliv podržel start abych resetoval nastavení, cyklus se přerušil a mohl jsem nastavit nový. Otázkou je, co se uložilo do paměti při vyhození chrániče, jestli se paměť poškodila, nebo co si procák myslí.
Na procesor jde 3,3V, takže jestli s nějaké nožičky jde 1,78V, tak to by mohly být úbytek z 2-3 diod co jsou uvnitř procesoru.

Nebo, nemůže ŘJ jako první diagnostikovat periférie a protože s nějakou není spokojená, tak zastaví praní(napouštění, čerpadlo i motor)?

Samostatně se motor točí, spirála topí, čerpadlo čerpá, ventily napouští, prestotat po profuku sepnul kontakty(pípák zapípal), hadice pročištěné. Relátka cvakají, zámek normálně funguje.
Tepelné čidlo na spirále uzavírá obvod.
Tacho při ručním točení dává nějaké střídavé napětí 1-2V dle rychlosti.

Když jsou zapojeny, zámek má ihned propoejný obvod protože procesor posílá signál tranzistoru. Na patřičném pinu procesoru je 1,78V, dva odpory na cestě a na B tranzistoru Q015 je 0,7V.

Relé K004 po startu sepne a rozepne. Když byl připojen motor, v relé K003 blýsklo a luplo.
ŘJ na nastavení programu reaguje. Na panelu se rozsvěcuje patřičná LED. Když není zámek ještě sepnutý, bliká zámek na panelu. Start, On/off, reset.

Jo a jedna věc, která mi došla když jsem psal poslední větu. Když se dnes pračka bez zapojení motoru vypla/zablokovala, tak jsem ji vytáhl ze sítě. A když jsem ji zase do sítě připojil, byla v tom zablokovaném režimu jako před vytažením. A musel jsem ji dlouhým stiskem START resetovat. Rožly se všechny LED na panelu a zase byla připravena na spuštění. Takže ona si i teď pamatuje poslední stav.

Další věc co se stala a neumím ji interpretovat. Zapojil jsem všechny konektory. Nastavil jsem rychlé otáčky, zapnul jsem Start, propojil zámek a motor začal nabírat otáčky, ale po 1-2s opět vypnul. V K003 neluplo, neblýsklo, jen cvaklo(vyplo). Nechal jsem pračku tak asi 5min a najednou začalo čerpat čerpadlo. Asi půl minuty jsem čerpadlo nechal v chodu, než jsem přeměřil napětí na ULN. Pak jsem pračku vypnul, aby se čerpadlo nespálilo, když nemá co čerpat. Změřil jsem napětí na pinu 14 na ULN(Pin 2 od relátka K002) a měl místo 12V proti zemi mnohem méně(0-4V). Nevím už přesně kolik, protože jsem měřil v tu chvíli i další piny ULN, zejména 16 a 10(relátka K003 a K004), které měly 12V stále, a ten 14 jsem zapomněl. A během chodu čerpadla rychle blikal zámek a tlačítko RAPID. Nešlo resetovat stiskem START ani pračku vypnout ON/OFF.

Když jsem zapojil pračku do sítě na B a E tranzistoru Q009 jsem naměřil 3.3V. Na K pak 0,12V.

Další věc. Naposledy, když jsem šel měřit, měl jsem všechny periférie zapojené. Normálně je na OUT straně ULN2003 12V proti -12V. Režim rychlé otáčky, sepnutí zámku, motor se roztočil, na pinu 16 ULN kleslo napětí na 0,7V a blýsklo se v relátkách, K003 a K004, pořádný zvuk šlusu, vyletěl chránič i jistič. Po nahození jsem měřil pin 10 na ULN. Tentokrát chránič nevyletěl, ale slabě v relé K003 luplo a motor se zastavil. Relátka K002, K003, K004 zůstala sepnuta. Na pinech 10, 16 ,ale i 14(čerpadlo) bylo napětí 0,7V. Rozepnul jsem zámek a relátka cvakla jako že vypla. Napětí na těch pinech pak zase bylo 12V.
Vlafig

#67 Příspěvek od Vlafig »

"A během chodu čerpadla rychle blikal zámek a tlačítko RAPID". Toto je chybové hlášení, jehož význam neznám, ale jistě se dá někde dohledat. Bylo by dobré zkusit dát do pračky jiný motor, jestli se závada bude opakovat a tím definitivně vyloučit chybu motoru. Zkoušení napřímo do sítě nemusí prokázat, že je motor v pořádku.
Servo

#68 Příspěvek od Servo »

Motor navíc nemám. Chápu, že by to bylo ideální to odzkoušet s ním. Jenže s jiným programem se taky pračka rozjede a po sekundě vypne napouštění. Motor samostatně jel třeba minutu a chránič nevyhodil. Pokud bych tacho mělo svod na kostru, tak by se to projevilo při této zkoušce vyhozením chrániče. Napětí generuje při otáčení motoru.
Chránič vyhodil asi proto, že ŘJ vyhodnotila nějakou závadu a okamžitě vyhodila napájení relátek, nebo to ta relátka způsobila. Pokud ŘJ vypnula relátka bez zátěže, nedošlo k velké změně, chránič nevyhodil, taky se v relátkách neblýsklo.

Jenže na začátku pracího cyklu se relátka nespínají. Nejprve se napouští voda. A ta je ovládána jen triaky. A přesto se pračka při napouštění zastaví.

Mohla by závada být způsobena právě těmito triaky?

Error codes - prohledal jsem net i YT a k wib111 jsem kody nenašel. Jedna, co má hodně podobný panel, tak jsem vyrozuměl, že by se mělo jednat o F16.
Podle videa a ruského popisu by se mělo provést toto:

Odpojte pračku od elektrické sítě. Nechte ji cca 10 minut odpojenou. Poté ji znovu připojte – po restartu by měla začít normálně fungovat.
Zkontrolujte, zda není buben zaseknutý (zkuste ho protočit ručně).
Zkontrolujte, zda není pračka přetížená.
Zkontrolujte zámek dveří (blokování poklopu). V případě potřeby jej vyměňte.
Vyměňte nebo opravte řídicí desku.

Buben se dobře točí, zámek mám propojený, ŘJ opravujeme.

Zadal jsem to AI, ať napíše co to je za kod a jedna mi řekla že je problém se zámkem dveří, druhá s motorem nebo tachem, třetí že mám zkontrolovat čerpadlo a odtok... Takže ani AI neporadila.
Přílohy
Výběr_026.jpg
Výběr_026.jpg
masar

#69 Příspěvek od masar »

Servo píše:Nejprve se napouští voda. A ta je ovládána jen triaky. A přesto se pračka při napouštění zastaví.

Mohla by závada být způsobena právě těmito triaky?...
Když se "pračka při napouštění zastaví", tak se napouštění nezastaví? Při poruše triaků by přece ventily byly otevřeny ihned po zamknutí zámku.
---
Z těch popisů jsem vyrozuměl, že zámek sice po zapnutí napájení dveře blokuje, ale po resetu dlouhým stiskem tl. START je pračka připravena ke spuštění jakéhokoliv programu a tedy zámek dveří je odblokován. Pak ovšem není třeba zámek "simulovat". Něčemu tady nerozumím.
---
Pokud chránič vybaví společně s jističem, nemusí se jednat o únikový (svodový) proud, ale "jen" o nadproud/zkrat. Navíc v obvodu tacha by se muselo jednat o velký svod, případně zkrat na kostru. Mnohem častější jsou svody ve výkonových prvcích (motory, topné těleso, ventily), které mají k fázovému vodiči "blíže". O svod/únik se jedná vždy tehdy, vybaví-li chránič samotný.
---
Test motoru měl také za cíl ověřit kvalitu pohonu, zda se motor rozbíhá lehce, bez jiskření komutátoru, zda dosahuje jmenovitých otáček a zda se příliš nezahřívá.
---
Nešťastná relé - K003 a K004 měla být už vyměněna.
Píšeš, že "Relé K004 po startu sepne a rozepne. Když byl připojen motor, v relé K003 blýsklo a luplo". O jaký "start" se jedná? Jestliže relé K004 krátce sepne, musí motor aspoň "cuknout", ledaže by ještě nebyla k dispozici fáze ze zámku, ale to by se zase nemohlo "blýsknout" v K003.
Přikládám zjednodušené schema obvodu motoru pro "oddémonizování" dějů.
Přílohy
wib111 pohon.png
wib111 pohon.png
Servo

#70 Příspěvek od Servo »

To mě štve, že jsem se nevyjádřil už dříve přesně tak, abych byl pochopen. Mohli jsme být už dále. Omlouvám se.

Zámek má piny 2(přes triak spojen s N), 3(přímé spojení s L) a 4(po sepnutí zámku se propojí s 3).
Dám pračku do sítě.
Zámek se za chvíli sám od sebe sepne, ale zatím nepropojí piny 3 a 4.
Zmáčknu ON/OFF, nastavím program RYCHLÉ OTÁČKY, zmáčknu START.
Ručně simuluji zavření dvířek a tím se propojí 3 a 4 toho zámku. Ty už zůstanou trvale spojeny.
Ihned po sepnutí 3 a 4 se začne plynule roztáčet motor i s bubnem. Rozjezd trvá asi 1-2s a najednou šlus, blýsk v relátku 3 a trochu i 4(zhasl jsem si později, tak jsem viděl záblesk na obou) a motor se zastaví. 3 a 4 jsou stále propojeny. Motor se nedostane do plných otáček. Nestihne to. Pokud jede, nejiskří a podle zvuku se rozjíždí jak má. Když jsem spustil motor i s bubnem napřímo, nikde nic nejiskřilo, podle zvuku se rozjížděl přesně jako za starých časů. Baba si myslela, že jsem to už opravil. Roztočil se na vysoké otáčky(na max.) asi jako vždycky. Už to máme v uchu, byť to asi není přesná hodnota. Nechal jsem ho točit asi minutu. Měl jsem ho přes zem ukostřený taky. Teplotu jsem neměřil. Otáčky stabilní.

Ne vždy při zastavení pračky vyletí chránič nebo jistič. Většinou jen blýskne a šlusne.
Po té musím rozpojit 3 a 4(ručně) a pak mohu stisknout dlouze START abych resetoval program. A pak zase mohu zmáčknout START a dokud nesepnu 3 a 4, pračka nic nedělá. Pokud vytáhnu pračku ze sítě, zámek sám povolí. Jinak sám nepovolí.
Když 3 a 4 nerozpojím(sám to nikdy neudělá), nemohu resetovat dlouhým stiskem tlačítka START.

Závada je taky právě to, že se zámek sám od sebe zamyká už po zastrčení vidlice do zásuvky. A zamyká se proto, že se otevře triak G triak Q007. A ten proto, že se otevře tranzistor Q015 a ten proto, že obdržel z procesoru napětí. Procesor dává to napětí ihned po zastrčení pračky do sítě a je jedno, jestli je zámek dopředu sepnutý nebo ne.
Normální bylo, že se pračka zavřela, ale zámek se nezamkl dokud se nezmáčklo tlačítko START.

Pin procesoru, který posílá signál na B Q015 má proti -12V napětí 1,78V. To jde přes 2 odpory a na té bázi má 0,7V. Ihned po zastrčení pračky do sítě.

Přehodím na zkoušku relátka takto: K001 a K002 dám na místo K003 a K004.

Napouštění: Program PRANÍ(nejprve se má napouštět voda) - zmáčknu START, propojím 3 a 4 na zámku, na 1-2s se začne napouštět. Po té 1-2s se napouštění zastaví. Pak už se nic neděje.

Tacho+motor - zkrat/svod/nadproud: Pračka se zastaví i když je motor i s tachem(jedna svorka) odpojen.
masar

#71 Příspěvek od masar »

Servo píše:Napouštění: Program PRANÍ(nejprve se má napouštět voda) - zmáčknu START, propojím 3 a 4 na zámku, na 1-2s se začne napouštět. Po té 1-2s se napouštění zastaví. Pak už se nic neděje...
Takže to je odpověď na tvou otázku ohledně vadného triaku napouštěcího ventilu - kdyby byl vadný, napouštění by se nezastavilo.
K tomu zámku: Podle mne by měl fungovat tak, že při mechanickém zamknutí by měl propojit svoje piny 3 a 4 sám. Pokud je tedy triak Q007 sepnutý, měl by "vytápěný element" v zámku nejen zamknout, ale i propojit piny.
Ale snad se k tomu vyjádří ještě někdo jiný.
Servo

#72 Příspěvek od Servo »

Děkuji za dodatečný plánek zapojení relátek a motoru. Každopádně, proud teče vždy oběma relátky.

Zámek - právě že sám nesmí propojit 3 a 4. Mám ho rozebraný, tak vidím přesně co se děje. Když se propojí 3 a 2(přes triak), tak prochází proud, ohřeje se tělísko během pár sekund a teplo vyhne bimetal, který ale dosedne na zarážku. A když se zavřou dvířka, háček na nich zatlačí takové plastové posouvadlo co je součást zámku, a to odblokuje možnost bimetalu dosednout na kontakt 4.
Normálně to bylo tak, že po stisku START pračka chvíli nic nedělala. Triak propojil A1 a A2 a nahřívalo se tělísko. A po pár sekundách, až se zámek zablokoval, se začalo napouštět. V mém případě se triak otevírá už při zasunutí vidlice do sítě.
Procesor však i nyní vnímá, jestli bylo propojeno 3 a 4 před stiskem START, nebo po. Pokud před, nic se nerozjede. Proto musím simulovat zámek ručně. Zatlačuju to plastové posouvadlo a tím odblokovávám mechanismus, co brání propojení 3 a 4.

Pokud by to byla vlastnost zámku propojit hned 3 a 4, tak bych už nemohl otevřít dvířka před stiskem START. To je úplně běžné, že to jde. V mém případě už to nejde. Aby zámek povolil, musím vypojit pračku z DS. Nepomůže čekat ani hodinu. To není zámkem. Dělá co má. Dostává mezi 3 a 2 proud a tak se bimetal ohýbá. Má ho ale dostávat až po tom stisku START.

Když tak nad tím přemýšlím, dějí se zde 2 děje. Procesor spíná zámek hned. A druhá věc, že procesor dá relátkům, nebo triakům ventilů, signál, ale pak ho přeruší. Jako kdyby nějaká nestabilní součástka, která propouští(zámek se zamkne), ale při odběru se zase zavře(vypne motor/ventil). Přitom procesor moc dobře ví, jaký program byl nastaven a spouští podle toho.
Kremik

#73 Příspěvek od Kremik »

Nechápu, proč se snažíš opravovat pračku, když zcela ignoruješ fakta o kterých jasně víš, že jsou špatně. Odpálil sis diodu u "čtvrtého" relátka, nenašel jsi ji, tak jsi ji vypustil z hlavy a vrtáš se někde jinde.
Něco ti zkratuje zdroj, to jsi chvíli řešil, nedořešil a zase se vrtáš jinde. Přitom příčinou bude velice pravděpodobně ta zničená dioda, kterou už jsi opomněl. Zdroj jde do zkratu pokaždé, když se procesor pokusí sepnout "čtvrté" relátko.
No a nakonec - vnucuješ pračce divný režim. Normálně člověk naplní pračku, zavře dvířka a pak ji zapíná. Ty napřed pračku zapneš a až pak "zavíráš dvířka". Je to asi zajímavější, protože pak to "něco dělá", ale tak závadu asi nenajdeš.
Nejprve oprav závadu kterou sis vyrobil sám a teprve pak můžeš hledat chybu, která vznikla používáním.
masar

#74 Příspěvek od masar »

Servo píše:Pokud by to byla vlastnost zámku propojit hned 3 a 4, tak bych už nemohl otevřít dvířka před stiskem START. To je úplně běžné, že to jde...
To je nedorozumění. Před stiskem START lze otevírat/zavírat dvířka proto, že triak dosud není sepnut. V normálním stavu se triak sepne až po stisknutí tlačítka START a pokud jsou v té chvíli dvířka zavřená, zamknou se a současně se propojí jeho piny 3 a 4. Pokud jsou (nedopatřením, opomenutím) ještě dvířka otevřená, čeká procesor na informaci o jejich zavření.
Je možné, že pokud došlo k poruše a výpadku napájení, pamatuje si procesor tento stav a zamkne zámek hned po připojení k síti. Otázkou je, proč tenhle stav nejde resetovat, když ostatní funkce zřejmě resetovat jdou.
Napadají mne jen dva důvody, proč to nejde resetovat:
1. procesor má informaci, kvůli které nevypne triak. Např. že je voda v bubnu, že je otevřený ventil a pod.
2. vada procesoru (hw nebo sw).
V tvých možnostech může být akorát ad1) ověření, že všechny tyto informace mají správnou hodnotu. Nestačí, že ty víš o tom, že:
Samostatně se motor točí, spirála topí, čerpadlo čerpá, ventily napouští, prestotat po profuku sepnul kontakty(pípák zapípal), hadice pročištěné. Relátka cvakají, zámek normálně funguje.
Tepelné čidlo na spirále uzavírá obvod.
Tacho při ručním točení dává nějaké střídavé napětí 1-2V dle rychlosti.
musí o tom vědět i procesor. Je tedy třeba měřit signály na příslušných vstupech procesoru.
ad2) Stále mám určitou pochybnost o velikosti napětí na výstupu procesoru pro triak. Napětí 1.78 V mi přijde poněkud málo při napájení 3.3V. Nevím, kde jsi v procesoru viděl zmíněné dvě diody.
Ověřit, že to napětí 1.78V je správné, lze jen porovnáním s jinými výstupy pro triaky. Jenže tyto výstupy mají v sérii odpory 4k7 narozdíl od R089(1k5). Aby porovnání bylo relevantní, musel bys k příslušnému odporu 4k7(např.R111 pro spínání čerpadla) připojit paralelně odpor 2k2 a pak změřit napětí na pinu 11 procesoru, když čerpadlo běží.
Naposledy upravil(a) masar dne 06 kvě 2026, 10:23, celkem upraveno 3 x.
masar

#75 Příspěvek od masar »

>Kremiku>: Nepřečetl jsi vlákno. Vadná dioda byla odstraněna výměnou ULN2003. Tím se vyřešilo i přetěžování zdroje.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“