Stykačové kombinace

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#76 Příspěvek od masar »

Domnívám se, podobně jako před tím nonius, že to předchozí zapojení je funkční. Např. se starým relé TX12 (TX11ZN) nebo jeho náhradou za modernější typ. Je to relé se zpožděným návratem (ZN), které se chová jinak, než ransom popisuje chování relé typu B. Toto relé spíná ihned po připojení napájení a je sepnuto po celou dobu, kdy je k napájení připojeno. Teprve po odpojení napájení odčasuje a vypne.
A kromě toho se domnívám, že i s použitím relé se zpožděným přítahem lze zapojení použít, pokud se paralelní zapojení spínacích kontaktů obou stykačů nahradí sériovým spojením rozpínacích kontaktů stykačů a naopak rozpínací kontakt relé spínacím kontaktem. Nedostatkem je ovšem zbytečné zpoždění při prvním spuštění a potřeba dvou rozpínacích kontaktů u každého stykače.
:wink:
Naposledy upravil(a) masar dne 07 led 2025, 20:54, celkem upraveno 1 x.
MarekLev

#77 Příspěvek od MarekLev »

nonius píše:ransom:
To je tajné, jeden ústav v severozápadních Čechách.

MarekLev:
Vy se docela rychle učíte a na většinu věcí přijde sám, což je v praxi výhoda.
Díky.. Je to hromada informací, které člověk musí pobrat. Ale baví mě to..
Marek
ransom

#78 Příspěvek od ransom »

Masar: Relé, kterému sebereš napájení, už nic neodčasuje. Kromě snad historických jednoúčelovek, kde drží několik
sekund náboj pro napájení cívky ve velkém kondenzátoru. V obecném případě tedy musí být relé s trvalým napájením. A tudíž to je podle prvního nákresu (ovládání napájením) nefunkční.
Variantu s rozpínacími kontakty a zpožděným přítahem jsem úmyslně nenavrhoval. Právě pro zpoždění prvního sepnutí po obnově napájení.
Požadavek je blokovat spuštění po dobu doběhu pohonu. Nikdo neřekl jestli to budou tři sekundy nebo tři minuty.

Kdyby se mělo jednat o jednotky sekund, klidně by se na to daly použít třeba zpožděné pomocné kontakty na stykačích a vynechat časové relé.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
masar

#79 Příspěvek od masar »

Relé TX11 a TX12 byla jedněmi z nejrozšířenějších a nejpoužívanějších v našem průmyslu a divím se, že o nich člověk, který 38 let dělá reléovou logiku, očividně neví. Jinak by tu nepsal o "několika sekundách napájení cívky z velkého kondenzátoru".
A kromě toho, funkce relé typu B tak, jak byla popsána, neodpovídá funkci relé se zpožděním při(po) vypnutí, ale relé s předčasným vypnutím.
Charakteristiky relé se zpožděným sepnutím a zpožděním při vypnutí jsou funkčně navzájem inverzní.
Přílohy
asová relé.png
asová relé.png
ransom

#80 Příspěvek od ransom »

Já jsem někde zmínil typ b...? Teď nevím. Jestli jo, šlo o překlep.
Ty funkce na obrázku nejsou inverzni. V prvním případě je výstup aktivní po čas S-t, ve druhém po čas S+t.
TX11 pamatuju. Někde i možná nějaký vyhrabu. Ale určitě ho nebudu nabízet někomu, kdo se to učí.
Relé se zpožděným návratem sepne při přivedení signálu. Po odeznění signálu drží sepnuté, rozepne po odčasování. Po celou tu dobu musí být něčím napájené. Buď ovládacím napětím (to znamená že má napájení trvale a spouští se do další svorky), nebo by muselo mít zdroj v sobě. Baterku, nabitý kondenzator. Já nevím jak srozumitelněji to vysvětlit.
Zpožděný návrat, když nechci aby mi časák relé trvale žral energii, si bez problémů nafixluju zpožděným přítahem a pomocným relé s přidrží.
Ale teda se musím omluvit za jeden kiks, to jsem fakt dement. Nedělám to 38 let, jenom 33. Asi jsem právě domachroval...
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
masar

#81 Příspěvek od masar »

No tak ti to připomenu:
ransom píše:U relé, které má jenom dvě ovládací svorky, máš pravděpodobně buď funkci zpožděného přítahu (typ a), nebo zpožděného návratu (typ b). Typ a po přivedení napájení začne časovat a po uplynutí času přepne. Po přerušení napájení odpadne.
Typ b po přivedení napětí sepne okamžitě a po odčasování odpadne. Znovu sepne po přerušení a znovuzapnutí napájení...
Princip relé TX11ZN a TX12 je v použití vnitřního bistabilního (polarizovaného) relé. Tím je snížena vlastní spotřeba energie v době časování, po jejímž ukončení se relé přepne připojením druhé cívky relé k nabitému kondenzátoru (schéma). Relé TX měla přepínatelný rozsah 0,6-100s.
Lze je nahradit moderními typy i z české výroby, např. ELKO CRM71TO, CRM72TO, ale i výrobky Legrand a jinými.
tarantule

#82 Příspěvek od tarantule »

Pokud není štítek motoru, tak stačí změřit záběrnej proud, a poté klidovej proud. :D
MarekLev

#83 Příspěvek od MarekLev »

Tak proběhla zkouška zapojení, zatím jen na jednu fázi (na 3 musím někam zajet)
Relé jsem nakonec sehnal CRM91/H.Funkce g nabízí zároveň možnost okamžitého sepnutí po rozepnutí ovládacího kontaktu tak jsem přidal ještě kontrolku časového odpočtu na doběh motoru. Na první dobrou to funguje :-)
Až zapojím motor, dám vědět
Přílohy
Snímek obrazovky 2025-01-18 152423.jpg
Snímek obrazovky 2025-01-18 152423.jpg
Snímek obrazovky 2025-01-18 152353.jpg
Snímek obrazovky 2025-01-18 152353.jpg
Marek
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“