Step up s TL494 - problém
Moderátor: Moderátoři
Step up s TL494 - problém
Kdyz jsem ho testoval na laboratorním zdroji, všiml jsem si, ze pri vstupním napětí mezi cca 6-7V, při kterém už ten obvod nemá pracovat, se na výstupu objeví napětí v rozmezí 60-88V.Přitom mám nastavený výstup 40V.
Ví někdo, kde by mohla být chyba?
- monterjirka
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
EDIT: Teď se dívám, že to na obrázku je vlastně "pozitivní" regulátor, takže nutno negovat. Prostě při správném napájení je na kolektoru napájecí napětí a naopak. Tam je potřeba si dát pozor na to, že když je TL431 "sepnutá", tak neumí 0V, je stavěná na 2.5V a o moc méně neumí. Taky tam chybí odpor v bázi, zas tak velkej proud přes BE není potřeba...
Samozřejmě přidat zmíněnou hysterezi.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Ochrana by byla potřeba pouze v případě, že měnič by odebíral pouze malý zlomek celkového výkonu panelu.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Bohužel v praxi to vypadá tak, že když je málo světla, tak na výstupu měniče je těch 88V stejně a je to schopno dodat při 88V asi 50mA a při 60V, který se tam objeví dříve možná víc, což stačí na zničení napájeného zařízení např. nabíjením tímto modulem li-ion aku packu, kdy na konci nabíjení klesne natolik proud, že to začne přebíjet.Kremik píše:Napřed bych se zamyslel, jestli je nějakou ochranu vůbec potřeba stavět. Když se setmí natolik, že napětí solárního panelu klesne na polovinu, už není schopen dodat prakticky žádný proud. Protože měnič bude brát tím více proudu, čím nižším napětím bude napájen, v praxi to bude vypadat nejspíše tak, že při postupném úbytku světla napětí spadne někde kolem 12V (podle odběru) rovnou k nule.
Ochrana by byla potřeba pouze v případě, že měnič by odebíral pouze malý zlomek celkového výkonu panelu.
Ohrožuje to i ty elektrolytické kondenzátory na výstupu, které jsou jen na 65V.