kalibrace dronu - co je "geomagnetická korekce"?
Moderátor: Moderátoři
kalibrace dronu - co je "geomagnetická korekce"?
- Artaban001
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Mě se asi 3x stalo že mi dron nekontrolovaně začal kroužit, ovládat normálním způsobem to taky v tu chvíli nešlo, ale po použití funkce autonávrat se mi s tím naštěstí podařilo vždy přistát. Proč k tomu došlo nevím ale je dost možný že to nějak souvisí s tou geomag. kalibrací.
- Artaban001
Geomagnetický senzor je tam spíš kvůli navigačním účelům, jako je třeba automatizovaný návrat na přesné místo, nebo na visení ve vzduchu bez hnutí a bez většího namáhání operátora - i když vlastní visení se dá udržet celkem snadno, tak udržet drona na přesné pozici bez hnutí jde fakt hodně těžko
Artaban001 píše:...hračkový mají vzduchový, samonosně vinutý rotor, který se otáčí okolo magnetu z neodymu (vše velice miniaturní). Co jsem viděl u profesionálnějších dronů, tak měli 3-fázový s rotorem ve středu...
u toho mého drona jsou brushless motory, kde část s vinutím stojí a okolo se točí "oběžný plášť" (asi magnet) - je možný aby takovýto motor nebyl 3-fázový?
Ve skutečnosti je to bezkartáčový stejnosměrný motor s vnější elektronickou komutací. Otáčky "třífázového" se řídí zvenčí kmitočtem točivého pole (motoru se zvenčí nutí otáčky, viz frekvenční měnič), BLDC se principiálně řídí napětím (vyšší napětí = vyšší otáčky, ve vhodný okamžik se natvrdo komutuje "do dvou drátů" podle polohy magnetů a cívek, motor si sám řídí komutaci a nenutí se mu otáčky zvenku jako frekvenčním měničem)
- Artaban001
https://www.joom.com/pt/products/5d2efd ... 010144ac20
Artaban001 píše:Ten tvůj stroj bude asi něco většího.
má cca 600g https://www.youtube.com/watch?v=ZCN-zpvblyw
dal jsem za něj cca 180usd, a za ty peníze mě to nepřijde úplně špatný, k letovým vlastnostem nemám výhrady, horší jsou fotky a videa, ale za dobrého osvětlení je to celkem použitelné i na toto
http://www.bavaria-direct.co.za/
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- Artaban001
Jinak poslední dron, co jsem měl uměl vzlétnout i když jsem jej rukou vyhodil do vzduchu - pokud byl správně nakalibrován gyroskop, ale po selhání jednoho motoru se rozstřelil o zem. A gyroskop se kalibroval po každým zapnutí a po vážnější havárii - třeba když se zamotal do pavučiny.
Měli by na to dávat ještě LiDAR, aby se kdyžtak vyhnul nebo zastavil.Lukas-Peca píše:jak se s čerstvě vyměněným tělem rozletí proti zdi
(Sonar, předpokládám, také nedávají.)
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
- LojzaFernet
Krásné a příjemné věci by se neměly odkládat, nikdy nevíš, jestli se k nim budeš moci ještě vrátit ...