Spínač 230V start stop, vlastnosti.

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
hajeklubos

Spínač 230V start stop, vlastnosti.

#1 Příspěvek od hajeklubos »

Vážení než začnu zkoumat chování tohoto skoro stykačového ovládání stolní vrtačky, tak se ptám jestli s ním někdo již nelaboroval. Potřebuji tento spínač přemostit dvoupolovým pedálem tak aby případně spínač zůstal ve funkci pro možnost trvalého chodu bez pedálu.Problém je v tom, že se vrátí napětí na cívečku start/stop, která drží mechanicky zmačknuté kontakty v ON. Protože nabude přitlačené mechanicky jho tohoto "magnetu" mám obavu, že se zvýší proud cívečky a ta by mohla odejít. Že by to celé sepnulo asi nehrozí. Možná se pletu. Já si to pro jistotu změřím ale třeba to už někdo z Vás udělal.
Luboš
ZVUK2000

#2 Příspěvek od ZVUK2000 »

To spínání je dělané tak že při výpadku napětí a jeho obnovení se vrtačka nezapne. Ano je tam stýkač který má pomocný kontakt který je paralelně s tlačítkem START (spínací kontakt). A tlačítko STOP je v sérii, ale kontakt je rozpínací.
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Právě, že to spínání je udělané, jak to popisuje Luboš. Klasický stykač v tom není, zapínací tlačítko má přímo silové kontakty a je v zapnuté poloze přidržováno pomocným elektromagnetem, který je v sérii s rozpínacím stop tlačítkem. A Luboš se zcela oprávněně obává, co se stane, pokud bude cívka toho pomocného elektromagnetu pod napětím, aniž by byl uzavřen magnetický obvod. Bude potřeba proud cívkou v obou případech změřit a z toho usoudit, zda to tak lze provozovat. Obávám se, že to nepůjde, jedině to předělat na klasický stykač a pak není problém připojit i ten pedál. Problém je, že se ten stykač musí někam fyzicky umístit.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
MiraSt

#4 Příspěvek od MiraSt »

Musíš přidat přepínač. Zapojit za to samodržné tlačítko a pedál. Přepnutím zvolíš jedno nebo druhé.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
hajeklubos

#5 Příspěvek od hajeklubos »

Chtěl jsem se tomu vyhnout ale jdu do toho přepínače. Bude to i elektrikářsky čistější.
Vrazím tam páčkový přepínač 2x4A. Sepnutí rozběhu 500W se nebude účastnit, tak by to mohl vydržet a je malej. Do pedálu mam 2x Honeywell 15A, víc si vrtačka nemůže přát.
Dík za názory. Luboš
samec

#6 Příspěvek od samec »

Pedál zapoj až za ten štart/stop vypínač a daj tam ešte nejakú signalizáciu, že štart/stop je zapnutý, nejakú žiarovku... Aby sa ti nestalo, že náhodou stúpiš na pedál a ono to náhodou bude zapnuté.
MiraSt

#7 Příspěvek od MiraSt »

...... pro možnost trvalého chodu bez pedálu.Pouze přepínač.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
hajeklubos

#8 Příspěvek od hajeklubos »

Jak jsem slíbil dávám data. V pozici ON odebírá přídržná cívka 1.8W. Při napájení v nepřitlačeném stavu 3.2W. Tak, že potvrzená moje obava s neuzavřeným jádrem.
Dávám přepínač! Zapojení zůstane v pořadí TOTAL STOP - kryt řemenu a potom výběr přepínačem - trvalý chod/ pedál. Zbývá nakreslit v ON SHAPE podložení spínačů o cca 18 až 20mm a vytisknout na 3D. (přepínač by šel do deklu) Na obrázku je nástřel jak to bude vypadat.
Luboš
Přílohy
prepinac pedal.JPG
prepinac pedal.JPG
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Habesan »

Viz. též: t=98580
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“