Tesla Color 437 - restaurování

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vf-ko

Tesla Color 437 - restaurování

#1 Příspěvek od vf-ko »

Dostal jsem mechanicky krásně zachovalou Teslu Color 437 a rozhodl se ji elektricky repasovat aby ještě dlouho sloužila. Měla několik závad které jsem postupně nalezl a odstranil ale několik jiných problémů stále zatvrzele odolává.

Problém 1: Občas mi obraz skokově změní jas a barevné podání. Následně se plynule vše vrátí do normálu. Změna není nijak výrazná ale není to ono. Zkusil jsem jiný modul G, vyměnil VN násobič, obrazovka je repasovaná z Retonu, všechny elyty (kromě velkých lahví na primáru) jsem vyměnil. Podotýkám že nepomohla ani oblíbená finta s výměnou 7,5V zenerky na modulu G za dvě/tři v sérii zapojené diody či jejich odstranění.

Problém 2: Jas se mění s obsahem černé. Nejpatrnější je to na logu ČT kdy na černém pozadí to logo úplně září, jakmile se pozadí změní, intenzita bílé v logu klesne na "normální" hodnotu.

Problém 3: Pokud je v obraze ostrý přechod (ostré hrany), tak do konce řádku je jakoby tmavší pruh. Další řádky jsou již OK.

Problém 4: Při vyšší hlasitosti je na pozadí slyšet tón cca 800Hz. Závada bude asi někde kolem elektronické regulace hlasitosti ale ne a ne přijít na to kde.

Už jsem té TV věnoval poměrně dost času tak se mi nechce to vzdát. I když občas již mám pochybnosti zda-li je statisticky vůbec možné aby bylo tolik problémů najednou v jednom přístroji.
MetalGod

#3 Příspěvek od MetalGod »

Jukni se na potenciometry i trimry, stuďáky i na konektorech.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
cabernet

#4 Příspěvek od cabernet »

V určitom prípade by to mohla byť aj obrazovka.
meno

#5 Příspěvek od meno »

C437 je skvelá telka. Keď sa už púšťaš do repasovania tak vymeň určite elity , neuškodí ani trimre a potenciometre alebo ich aspoň poriadne vyčisti spínače svorkovnice a všetky spoje vyčisti prestriekaj kontoxom. Väčšina závad by sa tým mala odstrániť a telka bude hrať ako nová !
:D :D :D
miroja

Re: Tesla Color 437 - restaurování

#6 Příspěvek od miroja »

vf-ko píše:Problém 3: Pokud je v obraze ostrý přechod (ostré hrany), tak do konce řádku je jakoby tmavší pruh. Další řádky jsou již OK.

Ak som to spravne pochopil, bude asi chyba v jasovom kanali (byvaju tam vyschnute kondiky). Skus stiahnut farebny kontrast a napis ako sa to sprava.

vf-ko píše:Problém 4: Při vyšší hlasitosti je na pozadí slyšet tón cca 800Hz. Závada bude asi někde kolem elektronické regulace hlasitosti ale ne a ne přijít na to kde.

Tipoval by som nejaky kondik (odpor) okolo MDA4290V alebo samotny obvod na module Z.
213.194.221.11

Re: Tesla Color 437 - restaurování

#7 Příspěvek od 213.194.221.11 »

vf-ko píše:
Problém 4: Při vyšší hlasitosti je na pozadí slyšet tón cca 800Hz. Závada bude asi někde kolem elektronické regulace hlasitosti ale ne a ne přijít na to kde.

C3 5u -přijímač DO Zdar
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“