Notebook CR-630 - závada

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
zdenek-ch

Notebook CR-630 - závada

#1 Příspěvek od zdenek-ch »

Zdravím, mám NB MSI CR-630. Začal se chovat velmi podivně - když jej zapnu, někdy zůstane zaplý větrák, ale obrazovka se vůbec nerozsvítí a systém nenabíhá...

Jindy po zapnutí jen na chvíli roztočí větrák a pak se vše vypne...

A jindy NB normálně nabootuje a spustí se systém...

Vůbec netuším, kde je chyba.

Poradí mi s tímhle problémem někdo prosím?
jardafiala

#2 Příspěvek od jardafiala »

Je to rozbitý..Ale vážně - příčinou bývá vadná integrovaná grafika, vzhledem k tomu, že se to dělá čím menší a placatější tak se to mizerně chladí a ohřívání a chladnutí způsobí odtržení spojů od MB k čipu. Pokoušet se o opravu nemá smysl, dělají to odborné servisy a nedávají záruku protože vědí, že to dlouho nevydrží. A pro jistotu bych zkusil vyndat všechno zbytečné - HDD, CD mechaniku, a pokud jsou dva moduly paměti tak to zkusit s jedním a potom s druhým. Někdy taky pomůže vyndat baterku, odpojit zdroj a cca 10-20s podržet tlačítko zapnutí. No a potom už zbývá jen SD.
teufel

#3 Příspěvek od teufel »

Ještě bych změřil "CMOS" baterku, když je vybitá, také se dějí divné věci.
zdenek-ch

#4 Příspěvek od zdenek-ch »

Díky za radu, baterku ještě změřím. NB by měl mít grafiku ATI Mobility Radeon HD 4270. Je tam dvoj chladič, jedna ploška jde na CPU a druhá na grafiku.

Jde o to, že se to při každém zapnutí chová trochu jinak, jak jsem již popsal - jde o tři stavy -

1. buď to zůstane viset na roztočeném větráčku a nic víc se neděje

2. nebo se větrák na chvíli roztočí a NB se hned vypne

3. Nebo to najede jakoby nic...

Pomohlo by třeba zkusit nahřát grafiku horkovzduchem? Vím že to moc nevyřeší, ale četl jsem kdysi něco o "pečení" grafik pro klasické PC, tak mě to napadlo...
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Reflow by mohol pomoct. Ale treba mat nacviceny postup, teplotu a cas.
zdenek-ch

#6 Příspěvek od zdenek-ch »

Zkoušel jsem to kdysi dávno s klasickou grafikou. Pomohlo to asi na měsíc, pak se problém vrátil. U NB jsem to ale ještě nezkoušel.

pokud je vůbec problém v tomhle....
jardafiala

#7 Příspěvek od jardafiala »

Popis závady naznačuje, že závada JE v některém přerušeném spoji čipu. Některé NTB mají pájené i procesory, může to dělat i chipset, nejčastěji to bývá grafika. Na NC 6000 a jemu podobných to dělal MAXim1978 což byl brouček vyrábějící potřebná napětí, ten se dal opravit pájením, to už dnes na MB u notebooků nejde. Zkoušel jsem pečení v troubě, jeden MB jsem tak opravil, u dalších dvou jsem neuspěl tak jsem toho nechal. Mám tu pěkné dva notebooky, které se chovají stejně, nebudu se o nic pokoušet, půjdou z domu.
Ještě je zajímavé, že když se takový NTB rozběhne tak téměř nikdy nezdechne během chodu, po vypnutí se ale nedá zapnout.
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Behemot »

rnbw píše:Reflow by mohol pomoct. Ale treba mat nacviceny postup, teplotu a cas.

a hlavně celou tu BGA pájecí stanici, nebudeme tady doporučovat hovadí prasečiny s troubama a podobně, že ne? není to tady už úplná žumpa snad?
zdenek-ch

#9 Příspěvek od zdenek-ch »

jardafiala píše: Ještě je zajímavé, že když se takový NTB rozběhne tak téměř nikdy nezdechne během chodu, po vypnutí se ale nedá zapnout.

Aho, tak přesně se NB chová - jakmile jednou naběhne, můžu ho nechat jet celý den a jede bez závady. Funguje i po restartu, jen se nesmí vypnout. Jakmile jej vypnu, tak je závada zpět a po několika pokusech jej zapnout to zase někdy naskočí....někdy ne.:-(
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

BGA stanicu nema skoro nikto. Da sa to urobit aj teplovzdusnou pistolou s regulaciou teploty a vysledok nie je horsi.
ondraN

#11 Příspěvek od ondraN »

zdenek-ch píše:
jardafiala píše: Ještě je zajímavé, že když se takový NTB rozběhne tak téměř nikdy nezdechne během chodu, po vypnutí se ale nedá zapnout.

Aho, tak přesně se NB chová - jakmile jednou naběhne, můžu ho nechat jet celý den a jede bez závady. Funguje i po restartu, jen se nesmí vypnout. Jakmile jej vypnu, tak je závada zpět a po několika pokusech jej zapnout to zase někdy naskočí....někdy ne.:-(

Tohle spíš vypadá na problém s rozbíháním spínaných zdrojů. V těchto případech mi docela fungovalo hledání pomocí lokálního nahřívání a ochlazování, az jsem dospěl k nějaké citlivé součástce, většinou elytu nebo IO.
zdenek-ch

#12 Příspěvek od zdenek-ch »

To jakože zkoušet nahřívat, npř. horkovzdušnou pistolí postupně zmiňované součástky a poté to zkusit spustit metodou pokus omyl...?

No nemáme co ztratit, proč ne:-)
p32

#13 Příspěvek od p32 »

No, co tady čtu, tak ti radí ohřát ten šváb na určitou teplotu po určitou dobu. Radil bych to dělat jen tou teplovzdušnou pistolí, ale dát na to staniol (Alobal) a to nahřívané místo vystřihnout tak, abys nahříval jen tu součástku jinak ti utečou i ty smd součástky v okolí. Do trouby to dávej až to budeš chtít vyhodit. :lol:
zdenek-ch

#14 Příspěvek od zdenek-ch »

Ano. Reagoval jsem na příspěvek od OndraN. Zkoušet nahřívat jednotlivě mosfety či IO...
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

Nahrievanie MOSFETov, to som este nepocul...
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“