Identifikace starého stéblového kondenzátoru
Moderátor: Moderátoři
Identifikace starého stéblového kondenzátoru
ale mají menší hodnotu, než je značena . . .
ty moje mají 6 až 8 nano, každý kus jinak.
myslím, že je to výroba RFT
jsou to jen blokovací do vf obvodů, ale napětí netuším . . .
používala je i Tesla v polovině šedesátých let do svých zařízení.
z čeho to přesně máš ?
dej typ, případně odkaz na schéma
Vzhledem k dost raritnímu nástroji tam chci zkusit dát něco podobného tomu, co tam cpali... tyhle staré keramiky mohou být solidně nelineární už při malých napětích.
Jo, koukám, že je to basa, tak sbírka schémat baskytar je tady. Ale má to 503 stran...
- RFT to dělali jako TGL5345 a cosi dalšího
- Philips to měli jako sérii 552/555
- další populární výrobci byli Siemens, AEG (Telefunken), Mullard, Lemco, Centralab...
Já si matně vzpomínám, že u nějakých typů se barvou laku určoval typ keramiky a teplotní koeficient, barevnou značkou pak tolerance. U něčeho snad bylo písmenkem druh keramiky, barvou provozní napětí a barevnou tečkou tolerance. Bohužel veškerou starou literaturu pro vf jsem rozdal
2 Hill - hodnota je jasná, ale druh kondenzátoru ne.
Kdybych si chtěl hrát na retro, použil bych slídu nebo MP (oboje zastříknuté).
z materiálu tř.1 (moc velká hodnota) ani tř.3 ( to by se do audio nehodilo vůbec) . Takže asi tř.2 , to tam pak můžeš skutečně raději z hlediska funkce dát , jak píše kolega nahoře, třeba polystyrenový nebo polypropylenový .
Jinak holt zalovit ve starých krabicích, ale tam těch stébel či trubek 12n
asi moc nenajdeš
Napětí ze snímačů se běžně pohybuje ve stovkách mV, v dnešní době není problém potkat i nad 2Vp. V tomto případě to tipuju na pár set mVp. Mám změřeno a vyzkoušeno, že se celkem běžně vyskytují kondenzátory, které, pokud jsou součástí RC článků a jsou na nich napětí ve stovkách mV, generují zkreslení (dominantní 3. harmonická) kolem 0,5-1% THD, které dále s napětím roste. Myslím, že 1% může být slyšet celkem dost, rozhodně to je jiné, než jakýkoliv svitek.
V tomto případě, vzhledem k rozměrům a stáří, bych to právě tipoval na keramiku tř. 2 a 3.
Keramika 3 - zkreslení v důsledku závislosti kapacity na napětí bude asi o dost větší, než jsi naměřil. použití třeba TK783 v nf obvodech a jeho katastrofické vlastnosti jsou obecně známy , při těch pár set mV nemusí vůbec fungovat jako kondenzátor. Ale ze znění tvého příspěvku se mi zdá,
že by ti kond s velkým zkreslením vyhovoval. Dej tam kloudný svitek
a dál nad tím nebádej - je to podobné téma jako zlaté konektory na repra...
Ty TK783 zas myslím taková hrůza nebyly, nad 5% THD z nich nešlo dostat, co pamatuju. To některé staré vykopávky z japonské techniky, to bylo jinčí kafe.
Edit - pardon, měl jsem zafixované, že class 3 je ekvivalent "cat. C". Tímpádem "class 3" padá.