Zjištění směru otáčení as.motoru
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
Zjištění směru otáčení as.motoru
Jedná se o bubnový ventilátor vestavěný ve stěně kanálu. Z venku je motor. Situace žádá určení aktuálního směru po výměně motoru za jiný typ. Přívod není označen, je z frekvenčního měniče. Neřeště prosím správnost zapojení - jen možnost zjistit, jestli se motor otáčí žádaným směrem, aby se kdyžtak mohly prohodit fáze.
Pokud je vidět na lopatky, tak stačí přepnout měnič do ručního ovládání na malé otáčky a je to vidět bez problémů.
No a pak je česká metoda - baterka a malý plastový stahovací pásek. Motorem se krátce cukne a pásek se strčí opatrně dírou na ventilátor motoru a lehce o něj ťukne. Při posvícení baterkou je hned vidět na kterou stranu se to točí.
- Artaban001
To brnkání o vrtulku jsem zkoušel taky - akorát jsem měl po ruce malý klacík, tak jsem koukal, na kterou stranu se vychyluje brnkáním o listy. Měnič má pevně nastavené frekvence, které odpovídají žádaným otáčkám, ovládá se digitálně přes CAN, navíc má doběh z baterie kvůli dochlazování, takže se nedá lidově řečeno motorem "škubnout".
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- Artaban001
Pro indikaci směru otáčení stačí PM5900 přiložit na zapnutý motor, tester automaticky bezkontaktně vyhodnotí směr otáčení motoru pomocí měření magnetického pole, měřit směr otáčení je možné i kontaktně připojením šnůr na svorky motoru ve vypnutém i zapnutém stavu.
Na výstupu frekvenčáku se točí fáze doprava, pokud nemá povel k reverzu.
Ale pravda je, že jak je dnes všude směs motorů všelijakých výrobců včetně docela exotických, asi bych se na to moc nespoléhal.
- Artaban001
Takže motor ven (dost nepříjemná práce v úzkým prostoru) a kontrola parametrů: A ejhle - Motor byl nejen zapojen obráceně, ale taky byl úplně jinej. Místo 1000ot/1500ot byl na 1500ot/3000ot. Při režimu 3000ot měl 2KW (dle štítku) Měnič je pouze 2KW a ventilátor je radiální s dopředu zahnutýma lopatkama, takže pomaloběžnej. Takže se nakonec musely nejen prohodit fáze, ale i změnit zapojení motoru, aby běžel na 1500ot kdy má 700W (i podle štítku). Tak mě schválně zajímalo, zda se tohle jinde řeší profesionálněji.