Proudový transformátor - spínání obvodu
Moderátor: Moderátoři
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Proudový transformátor - spínání obvodu
Mám dva solární měniče 5,5kW (každý dává cca 24A), které pracují do jedné společné fáze. Aby mi jeden měnič zbytečně neběžel při menších odběrech, potřebuji dát dohromady obvod, který při určitém odběru proudu (řekněme 10A), zapne druhý měnič a v okamžiku, kdy se celkový proud zmenší pod těch 10A, ho zase po nějaké době vypne. Cvičně jsem zkusil dát dohromady tohle zapojení, časový obvod jsem si „půjčil“ zde: https://www.belza.cz/files1/t4541.htm a zdá se, že by to mohlo být funkční, jen netuším, zda bude stačit ten jednoduchý vstupní obvod usměrňovače, rezistoru s trimrem a PNP tranzistor na spínání. Nepotřebuji tam žádnou přesnost, v podstatě je mi jedno, jestli to sepne při 10ti, nebo 12A, stejně tak i rozepnutí nemusí mít žádnou hysterezi. Jde mi jen o ten vstupní obvod, který bude muset zpracovat rozsah 0 - 48A a při cca těch 10A sepnout. Jestli tam třeba nebude muset být nějaká zenerova dioda na ochranu, kondenzátor na eliminaci špiček … Případně, jak by jste to řešili vy?
Já jsem na podobnou věc použil tohle od BMR. Ale cena se ti líbit nebude.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
nebo tohle https://www.ebay.com/itm/204163384383 a nemusis resit proudove trafo.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Ten obvod co jsi zmínil, je docela zajímavý, v podstatě jsem něco obdobného hodlal řešit v další fázi vývoje. Je jen otázkou, zda se dá ten proudový rozsah DIP přepínačem měnit průběžně za „chodu“. Jde mi o to, že pokud poběží jen jeden měnič, bude muset být rozsah nastaven například na 0-20A, v okamžiku, kdy se rozeběhne druhý (trvá mu to tak 30s než naběhne), by se musel ten hlídač přepnout na rozsah 0-40A. Další neznámou je pro mě fakt, že oni mají na vstupu 3 fáze, kdežto já z měniče jen jednu a teprve pak se mi dělí na 3 měřené fáze.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Ono to přepínání citlivosti by šlo asi řešit i jinak, stačilo by pomocí relátka přidat paralelně další zatěžovací rezistory na transformátory při chodu druhého měniče.
jova1 píše:To termit256: Ty snímače znám, ale neřeší můj problém s tím případným krátkodobým přetížením, například při rozběhu lednice...
Jaky mas problem se spickami? U tech hallovych snimacu je spickovy proud nekde v radech tisicu amper, pokud si vzpominam. Limitem je jen otepleni toho medeneho pasku co vede snimacem, pokud spicku vydrzi ten, pak nic jineho ve snimaci s tim problem nema.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
- jova1
- Kontaktovat uživatele: