co to je za součástku? kde se používala?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sr71

co to je za součástku? kde se používala?

#1 Příspěvek od sr71 »

Už skoro 40let mám doma tyto součástky (svítí pěkně modře ale dost slabě). Doteď jsem si myslel že to jsou obyčejné doutnavky.
Zadal jsem označení do googlu a vypadá to na nějakou speciální diodu https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_g42_diode.html
Setkali jste se s touto součástkou někdy? Podle toho datasheetu se to požívalo v časových relé, tomu by odpovídalo to že ty co mám pocházejí ze ZPA Trutnov kde se relé vyráběly)
Přílohy
d2.JPG
d2.JPG
d1.JPG
d1.JPG
Naposledy upravil(a) sr71 dne 24 dub 2023, 13:31, celkem upraveno 1 x.
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

schaltdiode . . .
dotovaná jatoda
. . . použití v oscilátoru s nesinusovým průběhem
Přílohy
Cerberus_G42-b.jpg
Cerberus_G42-b.jpg
Cerberus_G42.jpg
Cerberus_G42.jpg
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Takovýhle speciály byly většinou "dopovány" nějakým radioaktívním zářičem - třeba tritium, který pomáhalo udržovat parametry nezávisle na okolním osvětlení.
Po zkušenostech s jednou CCFT zářivkou, kdy bliknutí modrou LED (byla v zapalovači na kuřivo) ze vzdálenosti 2.5m (přibližně) pomohlo nahodit výboj v lampičce napájené 4-ma AA NiMh akumulátorama, si říkám, jestli se tahle vlastnost modrýho světla někde náhodou nevyužila na místo radioaktívního záření.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Podobně vypadají a vyrábějí se i ochranný doutnavky proti přepětí - mají elektrody dotovaný slabým radioaktivním zářičem (thorium a pod), kterej ionizuje prostředí mezi nima a ony pak zapalujou výboj při mnohem nižším napětí mezi elektrodama, než při jakým by doutnavej výboj nastal při daným tlaku v baněčce mezi elektrodama v daný vzdálenosti od sebe...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jenicek

#5 Příspěvek od jenicek »

Mám doma radiaktivní bleskojistky Tesla, ale ty maj černý pouzdro válcovitýho tvaru a hlavně o dost masivnější přívody, každý z jedný strany.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Lukas-Peca »

Artaban001 píše:si říkám, jestli se tahle vlastnost modrýho světla někde náhodou nevyužila na místo radioaktívního záření.

Viděl jsem moderní osvětlovací výbojku (už nevím, jestli sodíkovou nebo halogenidovou), která měla paralelně k hořáku připojenou doutnavku, která byla umístěna mezi hořákem a paticí. Jedna elektroda doutnavky byla umístěna vně její baňky, takže jí procházel jen kapacitní proud při zapalovacích vn impulsech. Sloužilo to prý k tomu, že UV záření z té doutnavky urychlovalo zapálení hlavního hořáku. Světlo se odráželo od vnitřních stěn baňky a zaostřovalo se tak na hořák.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“