Arduino IDE v2.1.0 postřehy po upgrade

Raspberry, Arduino, Mini-PC a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
bdn

Arduino IDE v2.1.0 postřehy po upgrade

#1 Příspěvek od bdn »

Trochu jsem experimentoval s arduino a tak jsem si přeinstaloval IDE verze 1.8.? na novější IDE verze 2.1.0.
Jako hlavní plus vnímám: rychlejší odezvu IDE, inteligentní vyhledávání "go to definition". Novější desky se SAMD mají jít dokonce v IDE debugovat - nezkoušel jsem.
Jako mínus vidím, že preferences.txt nahradili souborem arduino-cli.yaml, který už není tak snadné editovat.
Dotaz: Zkoušeli jste přejít na nové IDE 2.x? Jaké máte z nové verze postřehy.
pocitujlasku

#2 Příspěvek od pocitujlasku »

mam 2.1.1 - nevyuzivam ziadne extra vychytavky, ale na starsom pc startuje o dost dlhsie a obcas sa mi stane, ze ostane len biela obrazovka.
Kompilovanie/nahravanie funguje a to mi staci. Pouzivam vlastnu kniznicu, ktoru editujem cez notepad++, hlavny program v arduino, ale tam vlastne len vyuzivam tu kniznicu + nejake tie standardne veci z arduina.
No vidis, a tak si sa bal
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

S 32U4 to dvojkový IDE nic moc, každý druhý nahrávání se to žvejkne a musí se dělat reset bootloaderu.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
lixis

#4 Příspěvek od lixis »

Zdravím, nechci zakládat nové vlákno a mám jen dotaz.

Čím se připojím k tomuto převodníku? Mám ve stroji tenhle převodník a kupujeme náhradu. Chápu dobře, že se dá připojit pomocí Arduino IDE 2.2.1 pomocí komunikační karty Klon Arduino NANO CH340, ATmega328P ? Jde mi jen o zkopírování programu z funkčního ADS1115 do nového ADS1115. Děkuji za odpovědi.

Dělal jsem jen s picaxe, pic, nebo atmelem. Tohle je pro mě novinka a z netu jsem vyčetl jen tohle. Nechci ale kupovat různé karty zbytečně.
JirkaZ

#5 Příspěvek od JirkaZ »

lixis:

přečti si po sobě víckrát to, co jsi napsal a zkus to trochu editovat, abychom vůbec věděli, na co se vlastně ptáš...
Přílohy
coze.png
Asi takhle bych to komentoval...
Asi takhle bych to komentoval...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Valdano

#6 Příspěvek od Valdano »

lixis píše:Jde mi jen o zkopírování programu z funkčního ADS1115 do nového ADS1115.

To je nesmyslný požadavek, protože převodník ADS1115 se neprogramuje. Program, který z převodníku ADS1115 čte data se programuje do nadřazeného procesoru, který s ním pracuje a ne přímo do ADS1115.

Pokud tedy máte v nějakém stroji převodník ADS1115 tak byste musel číst program z procesoru toho stroje a ne z ADS1115, ale tím nezískáte zdrojáky projektu, ale jen binární už přeložený obsah strojového kódu a ten bude kompatibilní jen s procesorem stejné platformy. Není moc pravděpodobné, že by byl strojový kód přímo použitelný v procesoru jiné platformy. Teoreticky by se dal zvážit postup formou tzv. reverzního inženýrství ze strojového kódu, ale to by byl s vysokou pravděpodobností zdlouhavý a náročný proces, na který nejspíš ani nebudete mít patřičné znalosti a pravděpodobnost, že by to pro vás někdo udělal je také velmi malá. Navíc je i riziko toho, že příslušný zatím nespecifikovaný procesoru v tom stroji může mít případně možnost načtení programu z něj uzamknutou.

Takže pokud chcete zkopírovat přeložený program musíte to udělat z procesoru toho stroje a ne z převodníku ADS1115 a pokud se vám to vůbec podaří tak výsledek pak můžete nahrát do procesoru stejného typu a pravděpodobně bude muset být i stejné zapojení nejen ADS1115, ale i dalších případných obvodů, se kterými ten program v procesoru původního stroje pracuje.

Pokud tedy chcete použít převodník ADS1115 s Arduinem tak bude nejednodušší si napsat vlastní program pro Arduino pracující s tímto převodníkem. Na internetu najdete různé příklady pro Arduino nějakým způsobem používající převodník ADS1115 třeba viz tento odkaz a z nich se můžete inspirovat, ale pokud se v tom nevyznáte pak musíte počítat s tím, že to může být "běh na dlouhou trať".
lixis

#7 Příspěvek od lixis »

Ok, ja cip na ADS1115 nerozkodoval. Myslel jsem, ze je to nejaky programovatelny microcontroller. Takze vymenou ADS1115 za novy kus se tim padem nic nezmeni. Zmatlo me pdf u prodejce kde pisou o programove uprave.
Valdano

#8 Příspěvek od Valdano »

Je to v podstatě 16-ti bitový AD převodník s interní referencí a těmi programovými úpravami je myšleno nastavování různých parametrů převodníku, které však provádí program běžící v nadřazeném procesoru, který s tím převodníkem komunikuje přes sběrnici I2C.
Odpovědět

Zpět na „Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další)“