kde jsou registrováni ti co mají vyhlášku 50 ?
Moderátor: Moderátoři
- radioelectrum
kde jsou registrováni ti co mají vyhlášku 50 ?
- radioelectrum
Zeptej se na TIČR nebo oblastním Inspektorátu práce, ty akreditované firmy tam dodnes musí přece termíny a místa zkoušek hlásit.
Potíž je v tom, že když už ti firma zaplatila školení a přezkoušení, je běžná praxe, že pokládá doklad o tom za svůj majetek, jakkoli neprávem, protože kvalifikační osvědčení tohoto druhu musí platit i mimo firmu. Po roce od zkoušky ale po tobě nemůžou chtít ani náhradu nákladů na školení a zkoušku.
Je tedy pravda, že originální doklad o vykonané zkoušce u nás ve firmě dostali do ruky jen ti "cizí", elektrikářům z naší firmy jsem je rozdal až po rozkopírování pro personální oddělení závodů a podniku za účelem založení do složky zaměstnance.
Nakonec, jestli v té firmě funguje nějaká odborová organizace, nebo alespoň zaměstnanecká rada, můžou ti přinejmenším zjistit, kam pro duplikát. Právo k tomu mají ze zákona.
Hille, na TIČRu to nebude. Já mám sedmičku a léta jsem pracoval bez TIČRu. Po letech jsem se tam tedy přihlásil, abych ofiko mohl dělat i s NN. TIČR naopak po mě chtěl, abych já mu padesátku doložil. Teď mám papír od TIČRu bez omezení napětí a mám klid do smrti. Další doklad o školení/zkoušce po letech už jim posílat nemusím...
Právě proto v tom novém nařízení je, že doklad dostane zkoušený, ne firma pro kterou dělá, jako se to běžně dělalo.Hill píše:Potíž je v tom, že když už ti firma zaplatila školení a přezkoušení, je běžná praxe, že pokládá doklad o tom za svůj majetek, jakkoli neprávem, protože kvalifikační osvědčení tohoto druhu musí platit i mimo firmu
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2022-194#p9
§9 odstavec 3
Třeba ne v každém kraji eviduje TIČR, kdy a kde dělá která agentura zkoušky. Ale za pokus to taky stojí. Aspoň by se dověděl, kde se může shánět po duplikátu.
To jako stejným způsobem přijdu o svářečák, řidičák na ještěrku nebo vazačský/jeřábnický papíry, když dám výpověď???
Jednou jsem prošel nějakým školením a složil k němu zkoušku(zkoušky), mnohdy to ani nebylo při zaměstnání (škola, rekvalifikace placená ÚP) - a najednou by zaměstnavatel měl bezvýhradně disponovat mým potvrzením o absolvovaným vzdělání a případným přezkoušení získanejch znalostí????
A kutilmile - nelituju tě
Je tam spousta hovadin, psali to právníci, né elektrotechnici.
Tičr nic neeviduje, jen revizáky. Evidenci má povinnost výst pouze školitel a to po dobu šesti let.
Vše ostatní je blábol.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě