Ochrana proti přepólování Li-ion 18650 - výběr P-MOSFETu
Moderátor: Moderátoři
Ochrana proti přepólování Li-ion 18650 - výběr P-MOSFETu
Chtěl bych použít obvod ochrany proti přepólování pro 18650 3,7V Li-ion akumulátor (pro elektroniku za baterkou).
Vím, že zařízení bude odebírat z Li-ion akumulátoru maximálně 1 A, často odebírá nízké proudy pod 50 mA. Napětí baterie je v rozmezí 3,2-4,2 V.
Nejsem si ale jistý, který konkrétní typ P-MOSFETu v SMD provedení je nejvhodnější (například)? Dále jaké parametry Zenerovy diody a hodnotu odporu rezistoru je vhodné pro tento obvod použít?
Jde mi zejména o to, aby zařízení fungovalo v celém rozsahu nabití akumulátoru a aby ochranný obvod měl co nejnižší ztráty.
Děkuji
Zde přikládám moje schéma zapojení:
MOSFET je potřeba používat inverzně (tj. vodivý při přehozené polaritě D a S).
Edit: on už je otočený, moje nepozornost, dále viz můj další příspěvek níže.
Hledat vhodný typ je potřeba především dle otevíracího napětí Ugson (jinými slovy i klasický logic level tady může být příliš vysoko).
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
To zapojení je OK. Vhodný SMD typ viz třeba tady.
Nicméně u takto jednoduchého zapojení počítej s jednou věcí: pokud se aku napětím při vybíjení dostane pod nějakou rozumnou mez pro spolehlivé otevření MOSFETu, tak se MOSFET začne přivírat a při odběru 1A se může "usmažit".
Řešením je použít aku s vnitřní ochranou, která vypne při ještě dostatečném napětí (je nutné to vypínací napětí porovnat s charakteristikou v DS, Fig. 1 až 3).
Případně se za pár Kč dají koupit hotové externí ochrany (mimochodem: možná by samy fungovaly jako ochrana proti přepólování - to je třeba ověřit ze zapojení, nebo raději i vlastním měřením).
ZD řekněme někde mezi 10 až 15V (spodní limit tak, aby se spolehlivě neotevírala napětím z aku a horní tak, aby byla spolehlivě pod Ugsmax - opět z DS).
Odpor vůbec není kritický, třeba někde mezi 10 až 100 kOhm.
kdo ne - hledá důvod.
Pro jaký Jaký teoreticky max. proud je možné tento MOSFET použít - resp. jaký parametr to udává?
Určitě je to v datasheetu, ale omlouvám se, v tomto se nevyznám, jen vím co potřebuji aby to dělalo
Co jsem vypozoroval, tak elektronika za baterkou ji nevybila pod 3,0 V. Ten proud 1 A je fakt úplné maximum co potřebuji, spíše to nechávám jako rezervu, jinak to bude brát méně.
Externí ochranu bych úplně nechtěl, raději bych to řešil součástkami přímo na DPS.
Díky
Chceš-li konkrétní čísla, opět viz DS. Ohmův zákon snad umíš...
(*) ledaže by dál byl měnič, který si při poklesu napětí na vstupu vezme větší proud. Ale číselně se v daném případě opět pohybujeme v marginálních úrovních.
kdo ne - hledá důvod.
https://toshiba.semicon-storage.com/inf ... me=TPC8125
https://toshiba.semicon-storage.com/inf ... =SSM3J338R
Tak by se jen chtěl zeptat, zda jsou také použitelné pro mojí aplikaci, případně v čem jsou horší/lepší, resp. jaké mají výhody/nevýhody oproti Vámi doporučenému https://www.tme.eu/cz/details/irlts2242 ... hnologies/
Žádný měnič na výstupu AKU zapojen není.
Děkuji