Gumicka do plastoveho gramofonu HP-H7
Moderátor: Moderátoři
Gumicka do plastoveho gramofonu HP-H7
Gumicka je tam zjavne nepovodna - okruhla a prilis mala (priemer okolo 130mm) a tuha. Urcite tam ma byt plocha, podla remenice na motore siroka max. 6mm, ale ako urcit ten priemer? Zmerat je to nemozne - nepristupne (pod tanierom).
Alebo bez matematiky: umiestni niečo guľaté priemeru veľkého ako je časť na motore rovnako ďaleko od stredu taniera, a odmeraj špagátikom. B=A
- jardafiala
Skusal som rozne kalkulacky - podla jedneho vzorca vychadza priemmer na 130mm, co je zjavny nezmysel. Podla druheho 134mm, co sa mi zda tiez malo... Ale zdanie moze klamat.
Pozeram, ze dostupne su aj tak len 135mm (x4,5) a 136mm (x5,0).
Zaky píše:Tyhle řemínky lepím vteřiňákem z ploché letecké gumy. V jednoduchém přípravku perfektně rovnoběžné konce lehce zešikma najednou seříznout žiletkou nebo lámací čepelí a natupo slepit. Je to bezproblémové dlouhodobě funkční řešení.
Svatá pravda !
Jenom mi prozraď, kde se dá dneska sehnat kvalitní šedivá letecká guma, aby byla rovná se stejnoměrnou tloušťkou ? Ten čínskej žlutej sliz, co prodávají běžné modelářské prodejny se moc použít nedá...

(Můžeme si to představit, jako kdyby menší hřídel měla nulový průměr, což je ovšem fyzikálně nesmysl.)
Přiznávám, že pro jistotu jsem si to taky narýsoval v CADu.
Vyšlo mi 134,44mm.
(Pokud bych dělil zaokrouhleným Pí, mohlo by mi vyjít 134,5mm, které bych dále zaokrouhlil na 135mm...)