Zesílení linkového výstupu

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TeslaPC
Kontaktovat uživatele:

Zesílení linkového výstupu

#1 Příspěvek od TeslaPC »

Ahoj, řeším problém se slabým linkovým výstupem, před nějakou dobou jsem tu řešil jak vytáhnout linkový výstup z autorádia, vytáhl jsem tedy linkový výstup z potenciometru hlasitosti, jak mi bylo porazeno. Problém je že ten linkový výstup je dost slabý, a když ho zapojím do počítače, tak i když je vstup toho výstupu naplno stejně to hraje celkem potichu. Bylo by možné to zesílit něčím takovým https://www.hadex.cz/w323-elektronkovy- ... vcQAvD_BwE ?

Tohle jsem nikdy nedělal ani jsem nikdy neměl v ruce takovej předzesilovač, takže vůbec nevím co z toho leze, tak se radši zeptám někoho kdo se v tom vyzná líp, aby ještě neodpálil zvukovku v počítači.
Díky
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Jednodušší, menší, lehčí, spolehlivější, s menší spotřebou = http://www.ezk.cz/stavebnice_moduly/ps1.htm
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
TeslaPC
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od TeslaPC »

EKKAR píše:Jednodušší, menší, lehčí, spolehlivější, s menší spotřebou = http://www.ezk.cz/stavebnice_moduly/ps1.htm

Ten by byl možná lepší díky tomu že nemá na sobě žádnou regulaci, což je pro mě výhoda, škoda že nemá lampy.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

TeslaPC píše:... škoda že nemá lampy.
Naopak, je to jedině dobře, že nemá žádný lampy. Ty už jsi někdy viděl lampovej PC nebo aspoň lampovou zvukovku k PC? Chceš to zapojovat do počítače, ale máš tam na lampách anodový napětí 56V, copak ti to asi udělá s tvým počítadlem, když se sekneš a uděláš si tam někde zkrat? Že by smradistor?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
xsc

#5 Příspěvek od xsc »

jirka5

#6 Příspěvek od jirka5 »

xsc: A jaký to má praktický význam???
xsc

#7 Příspěvek od xsc »

Marketingový :-)
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Asi takovej, jako před PC zvukovicu používat externí lampovej preamp = nulovej. Zvuk se tím nijak nezqalitní, jediný co tam bude navíc, je jen další zdroj tepla = žhavení. Lampový zesilovače mají význam pro muzikanty, kde jejich specifický zkreslení "dobarvuje" záměrně zvuk určitejch nástrojů, jako lineární pro poslech ale ztratily význam nástupem prvních výkonovejch polovodičů. Je to jen a jen módní výstřelek.
jirka5

#9 Příspěvek od jirka5 »

Tohle všechno jsem si myslel taky. Jen jsem čekal, že někdo přijde s nějakou ezoterikou nebo high-end zvukem a nutností k tomu použít zlacené konektory..... Naštěstí nepřišel :D :D :D .
TeslaPC
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od TeslaPC »

Takže by se dalo říct že ty lampy jsou tam vlastně jenom na ozdobu a neplní žádnou funkci? Jinak koupím si na to teda ten co poslal Ekkar, je levnější a na tohle použití bude rozhodně úplně stačit.
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

TeslaPC píše:... ty lampy jsou tam vlastně jenom na ozdobu a neplní žádnou funkci?...
Nejsou tam na ozdobu, protože skutečně zesilujou signál - ale za podmínek, který ve srovnání se zbytkem moderní polovodičový technologie kolem nich na tom mámoprkně fungujou asi tak srovnatelně, jako bys stavěl hybridní auto = elektromobil s možností dobíjení baterek za jízdy pomocí spalovacího agregátu jako je třeba Toyota Prius, ale namísto motoru s vnitřním spalováním bys do něj pro pohon elektrickýho generátoru namontoval parní stroj s kotlíkem vytápěným dřevěnýma polínkama ... Potřeboval bys s sebou vozit vlečňák dřeva a cisternu s vodou na doplňování kotle, abys vůbec moh někam dál než pár kilometrů vyjet.

Neboli lampy se musejí žhavit a zároveň potřebujou pro provoz na anodách několikrát větší napájecí napětí než polovodiče (těch 56V je naprostý minimum pro funkci těch lamp, lepší = optimálnější pro jejich funkci by PRO NĚ bylo kdyby dostaly aspoň 150-200V) = potřebuješ pro ně komplikovanější zdroj napájení, dál mají ve srovnání s polovodičema obrovskou zatěžovací impedanci = nejsou schopný bez transformátoru dodávat do zátěže proud vyšší jak řádově mA až nižší desítky mA, uvolňujou do svýho okolí obrovský množství jinak naprosto zbytečnýho tepla = jejich katody se musejí kvůli funkci žhavit na cca 800°C a to teplo je pak potřeba někam "uklidit", aby zase nemělo nežádoucí vliv na jiný součástky, prostě jsou s nima v kombinaci s polovodičema jen a jen komplikace - ano, možná to hezky vypadá, když tam ty katody tak temně oranžově žhnou, ale to je z kladů asi tak všecko ...
TeslaPC
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od TeslaPC »

Ahaa, už to chápu
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Jo, přesně tak, JE TO RETRO - a to teď straaaaašně frčí ... Až na to, že to kromě toho pohledovýho dojmu je úplně k h0vnu.
TeslaPC
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od TeslaPC »

Já jsem myslel totiž původně že to bude stejný jako Teslácký lampový zesíky, mě tu jede na lampách skoro všechno, ale z rozdílem že všechno je starý, a není to zkombinovaný z polovodičema a integráčema, prostě čistě lampový. To tohle je asi něco jinýho.
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Přesně - prostě úzus "lampy k lampám, polovodiče k polovodičům" dává nejlepší výsledky. Určitě jsou oblasti kde se bez elektronek nedá obejít, ale v domácím poslechu jejch použití v kombinaci s polovodičema nemá žádný ospravedlnění.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“