kapilární termostat

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Olchor

kapilární termostat

#1 Příspěvek od Olchor »

Mám tu kapilární termostat z ledničky. Normálně termostaty tohoto typu mají na konci kapiláry rozšíření, "bouli", která obsahuje plyn (?kapalinu?), ta změnou tlaku spíná přes kapiláru mechanický spínač.
Tenhle termostat ale na konci žádné rozšíření nemá, prostě zaletovaná trubička. Jak to fachčí? To by přeci přesnost nastavení ovlivňovala teplota podél celé kapiláry, nejen teplota konce.
Zmije

#2 Příspěvek od Zmije »

Předpokládal bych něco elektronického: NTC/PTC/termočlánek. Klasické termostaty mají v kapiláře kapalinu, nebo něco jako vosk, plyn by kvůli stlačitelnosti nefungoval.
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Lednicové termostaty tu bouli nemají naprosto běžně: https://www.google.com/search?q=termostat+lednice
Je v tom kapalina a zjevně ta změna objemu stačí. A ano, pravděpodobně bude reagovat na změnu teploty celé kapiláry. Také je vždycky celý v lednici, tak to zřejmě nevadí.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Kvicala_r

#4 Příspěvek od Kvicala_r »

Co vím, býval v těch kapilárových (např. autra) snad Ether.
Olchor

#5 Příspěvek od Olchor »

Elektronika tam tuty není, nemá to napájení a uvnitř krabičky cvaká při změně teploty mechanický kontakt. No a kapilára není zdaleka celá v prostoru lednice, uvnitř je max. 20cm z celkového metru.
MiraSt

#6 Příspěvek od MiraSt »

Vážně? A kde je ten zbytek smotaný? Já už druhý měsíc bojuju s vadným termostatem v lednici ARDO který nespínal. Celá ta metrová, měděná kapilára je strčená někde do útrob lednice. Když ji vytáhnu tak má tvar oblouku směrem dolů. Termostat je uvnitř na pravém horním boku.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Jodr

#7 Příspěvek od Jodr »

Náplň kapilárových termostatů byl xylen 😊
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Přesně takhle jsou dělaný termostaty Campini, co se dávají do přímotopů Ecoflex s mechanickejma termostatama. Kapilára na konci zapájená, na druhý straně vlnovcová komora, co tlačí přes tyčku na mžikovej kontakt.
Můžu zítra nafotit. Nikdy se nestalo, že by kapilára vytekla. Ale občas se vyhřál bimetal spínacího kontaktu a spínání se teplotně posunulo o 5-10 stupňů.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Artaban001

#9 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud to má na konci kapiláry "nádržku" tak je v tom tekutina a vliv na regulaci má teplota "nádržky". Pokud to na konci nic rozšířeného nemá, jsou v tom páry tekutiny a vliv na regulaci má teplota celé kapiláry. A myslím si, že se té nádržce říká tykavka
sis2

#10 Příspěvek od sis2 »

Měnil jsem termostat v lednici, starý termostat měl upálený kontakt. Starý i ten náhradní taky žádnou bouli na konci neměl - naopak, trubička procházela jen cca 3 mm dírou dovnitř k zadní straně výparníku - a funguje to jak dřív.
Odpovědět

Zpět na „Teorie“