Jak vyzkoušet čerpadlo kávovaru
Moderátor: Moderátoři
Jak vyzkoušet čerpadlo kávovaru
Poznamenávám, že kávovar je čerstvě odvápněný a pravidelně odvápňovaný.
Čerpadlo jsem vymontoval (viz obr.)
Dotazuji se zde přítomných fachmanů. Jak čerpadlo vyzkoušet?
Dík za rady.
- Artaban001
Čerpadlo jde jinak snadno rozebrat a složit - plunžr (něco jako píst) funguje zrovna i jako sací ventil, podobně, jako ve stříkací pistoli. Pokud jemně vrčí, může být ucpaný, nebo zadřený. Sám jsem řešil stejný problém, nakonec byl ucpán díl, kterýmu říkají píst spařovače - uvnitř jsou nějaký ventilky a jeden byl zacpanej. Šlo sice o automat na kafé, ale u pákovýho to bude něco podobnýho.
V čerpadle je přívodu zalitá dioda, a ta byla proražená. Ze začátku se dělo to, že čerpadlo chvíli šlo, pak postupně ztratilo výkon, to byla asi dioda "načnutá". Právě tak jsem tu diodu objevil, protože když jsem měřil cívku, bylo mně divné, že pokaždé naměřím něco jiného.
Předřadil jsem cívce diodu, a čerpalo funguje jak zamlada.
Nebo pro zkoušku ucpat ten zpětný přívod do zásobníku s vodou?
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Hoď všechno kde teče káva do louhu a nech to rozpustit, nebo to vyčisti jiným způsobem, pak pátrej po příčině.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Chtělo by to vyloučit vadu OPV. Uvnitř není nic jinýho, než zase pružina a nějaká guma. Některý se dají štelovat, některý ne. Viděl jsem vadný tak, že ta pružina vytlačila koncovku, co drží na takových plastových zámcích. Jeden se ulomil a tím pádem se ventil otvíral při nižším tlaku. Jinak na zkoušku to jde i bez ventilu, ono se čerpadlu nic nestane.