Zesilovač JVC Stereo Amplifier AX-E91BK

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Milan

Zesilovač JVC Stereo Amplifier AX-E91BK

#1 Příspěvek od Milan »

Přistál mi v dílně od syna kamaráda tento zesilovač . Až do teď hrál u něj doma s dalšími přístroji (tuner, gramofon atd.) , při jednom zapnutí již nenaběhl.
Stáhl jsem si schema z Elektrotanya, ale moc moudrý z něj nejsem, nevím, je-li to stejná verze. Připojil jsem na výstupy A only zátěže ( R 4Ω+reprák 4 Ω, L 8 Ω odpor) . Po zapnutí sítě cvakne nějaké relé ( asi standby) , po asi 5 s cvakne další relé a na výstupech se objeví malé ss napětí ( R 0,12V , L 0.05 V které vyleze po chvíli na cca 0,19V) . Předpokládal bych, že konec by mohl být v pořádku . Ale z žádného vstupu po jeho zapnutí se neozve z repra absolutně nic, ani šum či brum při dotyku na vstupu , displej svítí, ale neukazuje nic . Hlavní elyty zdroje asi trochu sáknou viz obrázek a pojistka T100mA měla 15 Ohmů, ale to není hlavní problém. Poprosil bych zkušenější kolegy , kde tu závadu hledat , mělo by to být někde buď v přepínači vstupů ( asi nějaký analog. multiplexer) nebo někde za ním před koncem, to ovšem jen odhaduji .
Díky za názor.
Přílohy
PA151237.JPG
PA151237.JPG
PA151236.JPG
PA151236.JPG
PA151235.JPG
PA151235.JPG
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Ta hmota pri elytoch je lepidlo.

Kedze displej nic nezobrazuje, asi nebezi procesor. Skontrolovat jeho napajanie a reset.
Milan

#3 Příspěvek od Milan »

Díky za tip . Nevíš náhodou, zda ten procesor snímá a ovládá i přepínání kanálů/ vstupů ?
Co se týče toho lepidla , zdá se mi, že část je opravdu lepidlo, ale zčásti i únik tekutiny z kondů. Pak by mohl být nějaký spoj pod kondy z druhé strany desky užrán a přičinou problému. Když ovšem koukám na to, jak se na desku zespodu podívat, musel bych to kompletně rozebrat a rozpájet -
to bych snad radši tomu hochovi koupil nový zesilovač ..... :) . Zkusím to ještě kolem těch kondů něčím omýt , tekutina z kondů by aspoň z části asi šla pryč, lepidlo asi ne.
ok1hga

#4 Příspěvek od ok1hga »

service manual máš ?
zkontrolovat všechna napájecí napětí a pokračovat dále . . .
. . . měřit a měřit až najdeš závadu.
Milan

#5 Příspěvek od Milan »

To mám staženo. Napětí - hodnoty jsem tam nějak nenašel . Dokonce v tom schematu nevidím ani ty dvě trubičkové pojistky ( 2A, 100 mA), které v bedně vidím :) .
Ale chvíli se s tím trápit určitě budu :) .
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Prepinanie vstupov urcite riadi procesor - na co by tam inak bol? Potenciomter volume bude asi s motorom.
Milan

#7 Příspěvek od Milan »

Tak záhada vyřešena a signál z jednotlivých vstupů putuje na výstupy a do repráků . Měřil jsem napájecí napětí a něco kolem procesoru , vše ok .
Mohlo mě také napadnout , že když to snímá tlačítka a rozsvítí příslušnou LED u nich, procesor běží . Takže jsem kontroloval signálovou cestu od vstupů na potenciometr - ani náznak brumu ap. Výslechem majitele zjištěno, že gramofon si k tomu koupil nyní, zkoušel jej připojovat a nešlo mu to . Mimo jiné vytáhl spojky cinchů adaptéru na připojení nějakého analyzátoru či čeho , zkoušel tam ten gramofon, a tím rozpojil hlavní signálovou cestu z analog. přepínače k potenciometru . Pak už mu to samozřejmě nehrálo a nenapadlo jej to vrátit zpět. Ke mně už to dorazilo
bez těch spojek. Tak naštěstí mi k odhalení závady stačilo blokové schema,
úplné schema je velmi těžko použitelné a výkresy plošných spojů naprosto nečitelné.
ok1hga

#8 Příspěvek od ok1hga »

Milan píše:Tak naštěstí mi k odhalení závady stačilo blokové schema

. . . a mě to bylo hned divné, jak jsi poslal fotku,
no hlavně že to pomohlo.
Přílohy
adapter.jpg
adapter.jpg
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“