Elektroinstalační čepičky, kde sehnat?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kulikus
Kontaktovat uživatele:

Elektroinstalační čepičky, kde sehnat?

#1 Příspěvek od kulikus »

Lze u nás v ČR koupit tyto čepičky s vnitřním kónickým závitem pro spojení drátů našroubováním na jejich smotané konce?
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

V rámci nepřidělávání práce hasičům doufám, že nejde. Zcela vážně vřele doporučuji je nepoužívat. To už rovnou můžeš udělat kroutilovy svorky (dráty jen stočené kleštěmi) v té nejryzejší podobě. Čokoláda nebo Wago fungují, tak použij ty.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
JirkaZ

#3 Příspěvek od JirkaZ »

Někde jsem četl, že takové kroucené spoje měřili a že jim vyšla fakt skvělá spolehlivost a vlastnosti (bez ironie).

Takže než bych se k tomu takhle s despektem vyjádřil, tak by to možná chtělo vyhledat nějaké konkrétní informace.

Nebo nějaké už máš?
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Dekker

#4 Příspěvek od Dekker »

nejen hasiči, ale i kdokoliv kdo by přišel po něm by jej proklínal a posílal do nejspodnějšího patra pekla za takovou americkou prasárnu. Ne všechno co přijde z ameriky je dobré a u nás použitelné. viz třeba jejich uchylnost na celokovové krabičky pod všechno. od zásuvky, přes vypínač až po rozbočovací krabičky

JirkaZ píše:Někde jsem četl, že takové kroucené spoje měřili a že jim vyšla fakt skvělá spolehlivost a vlastnosti (bez ironie).

Takže než bych se k tomu takhle s despektem vyjádřil, tak by to možná chtělo vyhledat nějaké konkrétní informace.

Nebo nějaké už máš?

tak z pohledu elektrického odporu to samozřejmě bude fungovat dobře, pokud se to udělá kvalitně, ale z pohledu následného opravování už ne. To už je na stejné úrovni zamotat dráty do sebe a svařit je a pak zaizolovat.

Pak i záleží na kvalitě oné matice, stejně jako ne každá WAGO svorka je opravu spolehlivá jelikož ne vždy je výrobce opravdu WAGO
Zaky

#5 Příspěvek od Zaky »

Věřím, že dokud bude spoj nový, tak to bude OK, otázka je, jak dlouho. Mám vlastní zkušenost s kroutilovými svorkami po celém domě, ono to zřejmě dost let fungovalo, když to zoxidovalo a začalo se to sypat, bylo to na předělání sakum prdum všeho, nedalo se s tím už dělat vůbec nic.
JirkaZ

#6 Příspěvek od JirkaZ »

Proč by měly být celokovové krabičky úchylné?

U nás zase používáme úchylný plast, přičemž PVC je jedna z těch lepších variant. Příklad: před pár dny jsem pořádně dotahoval svorky RSA z Bečova (těleso údajně z polyamidu) a nestačil jsem se divit, co se se svorkou děje... A to jsem je považoval za kvalitní.

Hlavně že to všechno má bolševickej "papír", skutečná kvalita se neřeší.

Jo, opravitelnost kroucených spojů je špatná, ale byla tu řeč o hasičích, takže nepřekrucuj téma.

Mimochodem tady se o kroucených spojích bavili "odborníci". Vtip těch správných svorek je v tom, že zkroucený spoj navíc trvale stlačuje kónická pružina ve svorce...

Sám za sebe si myslím, že vzhledem k 110-120V síti mají v USA dvojnásobné proudy, takže ty spoje asi vážně fungují. Navíc mají hodně dřevostaveb, čili kdyby nefungovaly, tak už celé Státy lehly popelem...

Edit: no a teď koukám, že je dělá i ten Bečov...

Věcně vzato bych ale taky použil ty WAGO svorky, nebo nějaké šroubovací. Nikoliv proto, že bych zesměšňoval uživatele těch kroucených, ale prostě kvůli zvyku nebo lepšímu pocitu.
Přílohy
twist-on_wire_connector.jpg
twist-on_wire_connector.jpg
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 30 říj 2023, 16:37, celkem upraveno 1 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

patrikvarga

#7 Příspěvek od patrikvarga »

JirkaZ píše:Někde jsem četl, že takové kroucené spoje měřili a že jim vyšla fakt skvělá spolehlivost a vlastnosti (bez ironie).

Toto?
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/ ... 425.0.html
Zaky

#8 Příspěvek od Zaky »

Tak, nejvíc se mi líbí ten důvod "kvůli lepšímu pocitu", právě ten z toho mám taky :-)
Dumitru
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Dumitru »

Ak norma v ČR povoľuje dané spojenie a dane spojenie prejde revíziou nevidím v tom žiaden problém z právneho a bezpečnostného hľadiska, to že spojenie je jednorazové to je len vlastnosť :).
Každopádne by som spojenie nepoužil pretože evidentne nie sú bežne k dostátiu.
:wink:
doktor365

#10 Příspěvek od doktor365 »

Elima je prodává, pár jich mám v kufru.
https://www.elima.cz/c/700/staceci-konektory
kbulda

#11 Příspěvek od kbulda »

BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Jenomže autor chce nějak spojit Al vodiče 1,5ky , se kterými již nic nenadělá . Já bych je spájel pájkou . Tedy v paneláku jsem si poctivě zalehnul k zásuvkám , pěkně opatrně narovnal vodiče s izolací . Problém je hlavně v tom , že tenkrát narychlo nesundávali vrchní izolaci a jen oholili kousek na konci . takže opatrně ořezat za velkého klení tvrdou horní izolaci a jen základní izolací povlečené vodiče upevnit stočené do oček pod šroubky , s dostatečně velkou hlavou . Dá se .
JirkaZ

#13 Příspěvek od JirkaZ »

Zaky píše:Mám vlastní zkušenost s kroutilovými svorkami po celém domě, ono to zřejmě dost let fungovalo, když to zoxidovalo a začalo se to sypat, bylo to na předělání sakum prdum všeho, nedalo se s tím už dělat vůbec nic.

Zásadní otázka: vodiče Al nebo Cu?
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

Ty stáčecí konektory na měděných vodičích nejsou nic, čeho by bylo třeba se bát. Letos jsem viděl i měřil stav spojů v prostředí s celoročně vysokou vlhkostí vzduchu v nadmořské výšce 14 (slovy čtrnáct) metrů, když jsem měnil svítidla.
Po sundání svorek zůstal 9 let starý spoj, jak svařený, musel jsem spojené konce ustřihnout a kabely oholit o kousek dál, aby se na to dala nakroutit nová svorka.
A, jak už to tu někde bylo psáno - v Americe přes ně musí dvojnásobné proudy pro stejný výkon - a kupodivu jim to od půlky čtyřicátých let minulého století ještě nevyhořelo.
Taky je kupuji v Elimě.
Používám i Wagovky a o obou typech svorek platí, že i dobré svorce lze blbou montáží zahodit všechny dobré vlastnosti.
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

Kroucení Cu vodičů je zde věnováno mnoho příspěvků . Sám dožiji v baráku , kde jsou rozvody v asfaltovaných trubkách opředenými vodiči tak 1,2mm tlustými na kroutilkách . Ještě mne fascinuje , že hlavní rozvody jsou tak v 3-4ce pocínovanými!! vodiči v hadru . Při blbém pohledu kdos řekne hlína .......
Odpovědět

Zpět na „Součástky“