Pro kolegu Hilla skromný dotaz . Kdesi jsem četl tvůj problém s Oravanem a chci se zeptat jestli jsi to vyřešil ? Pokud ano klidně to smaž a ber můj dotaz za bezpředmětný . Pokud ne , tak se Tě zeptám , jestli znáš reklamní slogan : Se zdrojem ZIZI je všechno izi . IZI je zkomolenina od "easily" (snadný) . Zdravím Ivan
Vyřešeno, byl to modul R - jedna KáeFka byla z té "rozpojovací série" (halt jsem zapomněl, že před lety nás tahle poťouchlost nejednou vytrestala) - vypájená z desky se tvářila v pořádku, po zpětném zapájení televize nenaběhla, protože zapájený v desce se tranzistor tvářil jako tři dráty ve skle a na koncích nic. Jenže v desce nešel proměřit. A na elektrolytech v síťové části bylo 38V a dost.
Tak tam šel jiný tranzistor a televize maká.
Mít tehdy jiný modul R, ani bych sem ten dotaz nedával. Jenže mě televize neživí, žádné rozsáhlé zásoby náhradních modulů nemám, a v IPSALO, když v něm odejde kterákoliv z většiny součástek, toho moc k naměření není.
Pamatuješ na Electonic 78 a79 . Ty se lišily v podstatě BU406 a 806 v horizontálu . Bylo to taky IPSALO a tv. čb . Tehdy se to "rozsekávalo" pomocným zdrojem 25V a tato metoda se používala později i u Oravanů . Má to cenu v případě , že nemáš jiný modul (R) a tudíž nevíš , kde je chyba . Hrozné je , že to je cca 35 let zpátky . Ivan