Pevný podpalovač
Moderátor: Moderátoři
Pevný podpalovač
Omylem jdem ho koupil místo klasickýho odzkoušenýho PePo v plastový fólii. Stejně velký balení, člověka to hned netrkne že je to něco jinýho.
Je téměř nehořlavej, plamen se po něm jen tak líně plazí a pak se povrch speče do černýho strupu a chcípne. Prostě špánky z měkkýho suchýho dřeva to nezapálí. Vyrobeno 10/22. Krabici jsem bohužel už přiložil ale byly na tom taky německý kecy, to si myslím, že na PePu nejsou. Ty kostky byly zavařený komplet v plastový fólii a tak si myslím, že hořlavá slož z toho neměla jak a kudy zdrhnout.
Kromě tý papírový krabice se taky dá poznat, že je výrazně lehčí než PePo.
Asi nějakej ekologickej výrobek od západoněmeckého soudruha nebo přeprodej od PRCáka.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Možná ještě tak něco gelového či tekutého (na principu parafínu či lampového oleje, tam není moc co zku.vit)...
Jinak pokud člověk schovává vhodné papíry, kartony + plasty výhradně na bázi polyolefinů (PP, PE)*, tak ani podpalovač není potřeba. Mluvím o dřevu nebo dřevěných briketách jako palivu. Ze dřeva pro start třísky, z briket drobnější kousky.
No a když to chci fakt fofrem a bezhumusně, tak postřik lihem (stejně dobře funguje i isopropyl).
(*) jakékoliv jiné plasty nepálit, uvolňují se humusy!
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
JirkaZ píše:No, koupit něco mimo PePo by mě asi ani nenapadlo.
Když ono to má stejnej formát jako PePo a bylo to v regálu Penny pod cenovkou s nápisem PePo. No prostě jsem ho kupoval asi po roce a domníval jsem se, že to je stále to samý jen v jiným obalu.
Plasty, který mají složení jen uhlík, vodík a kyslík jsou při hoření naprosto ekologický, je z nich pouze CO₂ a vodní pára. Ale jak tam je chlór či cokoliv jinýho, dělá to pěkný lahůdky.
Celeron píše:Plasty, který mají složení jen uhlík, vodík a kyslík jsou při hoření naprosto ekologický, je z nich pouze CO₂ a vodní pára.
No to možná platí při ideálním spalování, nicméně zejména při zatápění se nic takového nekoná.
Laická zkouška: zkus si postupně zapálit svíčku (parafín), pak PE či PP a nakonec třeba PS, ABS, PET apod. (tedy pořád jen HCO a žádný chlór apod., pominu-li nějaká příp. aditiva).
U všeho nad to strč čenich a pak napiš, jak to vidíš (já už to mám dávno za sebou)...
Tady najdeš hrubý rozbor, zde je to docela podrobně.
kdo ne - hledá důvod.
JirkaZ píše:No to možná platí při ideálním spalování, nicméně zejména při zatápění se nic takového nekoná.
Z vodíku, kyslíku a uhlíku nic škodlivýho vzniknout nemůže, za nízkých teplot maximálně CO. Pokud tvrdíš, že jo, tak dej rovnici.
Ty smrady plastu s touhle trojkombinací vznikaj malejma přídavkama plastifikátorů a podobnejch srágor. Pak z nich škodlivyny vznikat můžou.
Plasty který mají spousty dalších prvků, o těch samozřejmě nepochybuju.
JirkaZ píše:Celeron píše:Plasty, který mají složení jen uhlík, vodík a kyslík jsou při hoření naprosto ekologický, je z nich pouze CO₂ a vodní pára.
No to možná platí při ideálním spalování, nicméně zejména při zatápění se nic takového nekoná.
...
Ono bohatě stačí, že když ten plast hoří, uvolňuje spoustu uhlíku v pevný formě - protože sám o sobě není schopnej při spalování jen v okolním vzduchu vytvořit tak vysokou teplotu, aby se spálil i ten uhlík. Prostě plast se nataví, začne se rozkládat - a první vazba která povolí, je vazba vodík-uhlík. Vodík se okamžitě sloučí s kyslíkem ze vzduchu, protože má k němu vyšší afinitu, než k uhlíku - a uhlík zůstane doslova na vocet, protože mu všechen kyslík je sežranej vodíkem. Takže uhlík se jen rozžhaví, svítí oranžovo-žlutým světlem a po vylítnutí z oblasti hoření zchladne a vytváří saze. Klasickej případ = zapálenej acetylén. Hoří svítivým oranžovým plamenem a čadí jak blázen. Bez smíchání s dostatečným množstvím vzduchu, nebo bez přídavnýho kyslíku se ale v něm obsaženej uhlík nikdy nedokáže spálit. To samý platí pro plasty - jsou tak koncentrovaným zdrojem uhlíku, že aby se dokonale spálily, musejí projít dvoufázovým spalováním - v první fázi se rozloží molekuly plastu na vodík a uhlík, vodík svým spalováním dodává energii právě pro tu pyrolýzu = tepelnej rozklad, ale produkty týhle reakce je potřeba dodatečně spálit pomocí proudu sekundárního vzduchu, ve kterým shoří pyrolýzou uvolněnej uhlík, jinak se zanese odtahová část topeniště i komín sazema a je po ptákách.Celeron píše:JirkaZ píše:No to možná platí při ideálním spalování, nicméně zejména při zatápění se nic takového nekoná.
Z vodíku, kyslíku a uhlíku nic škodlivýho vzniknout nemůže, za nízkých teplot maximálně CO. Pokud tvrdíš, že jo, tak dej rovnici.
...
A kutilmile - nelituju tě
Celeron píše:Z vodíku, kyslíku a uhlíku nic škodlivýho vzniknout nemůže, za nízkých teplot maximálně CO. Pokud tvrdíš, že jo, tak dej rovnici.
Vznikající látky jsou popsány v odkazech, které jsem uvedl výše.
Ty tvrdíš, že z H, C, a O nemůže vzniknout nic škodlivého?
No to je vážně síla... Že opravdu nemusím vypisovat příklady?
kdo ne - hledá důvod.
- Artaban001
[url=https://cs.wikipedia.org/wiki/Pevný_podpalovač]rozcestník[/url] a z něj vedoucí odkaz 1 anebo odkaz 2 ...
Jako relativně bezpečnej nevýbušnej pevnej podpalovač se dá použít zmuchlanej smotek papíru nasáklej parafínem, nebo obdobně preparovanej balíček dřevěnejch hoblin. Pro nouzový vaření "venku" se používají buď vařiče "dřívkáče" = v podstatě skládací kovová krabička s dostatečně tuhýma stěnama, aby udržela na ní postavenou nádobu a pod ní se dal rozdělat malej oheň z větviček a dřívek do síly prstu, nebo se do nich vloží "hobo burner" = nízká plechovka od konzervy, do ní je natlačenej smotek pásky ustříhnutý z vícevrstvý vlnitý lepenky a je zase zalitej parafínem. Kapalný těkavý hořlaviny prostě nejsou tak bezpečný ani pro manipulaci, ani pro použití.
A kutilmile - nelituju tě
- hajeklubos
Papír je na dvě věci, všechno co chodí do schránky je křídovaný nebo jinak upravený na těžkozápalný. Rudý právo a Mladá fronta je neklížená, tím by podpalovat šlo ale z principu je kopovat nehodlám.
Jinak jsem našel ještě jednu krabici toho ksindlovýho "Pevnýho podpalovače". Zkusil jsem ho, zapálit šel ale jak uhasla sirka, tak podpalovač chcípnul. Ani plamen svíčky to nerozjede do stavu, kdy by to mělo něco zapálit.
Prostě nebrat!