Zátěž pro frekvenční měnič

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
gaminn

Zátěž pro frekvenční měnič

#1 Příspěvek od gaminn »

Zdravím,
čas od času se ke mě dostane frekvenční měnič, který potřebuju otestovat, tzn. nechat ho běžet třeba hodinu pod plnou zátěží. Ideálně měnič připojit na motor, který je nějakým způsobem zatížený a zátěž se dá alespoň v pár krocích regulovat od třeba 0,5 kW do 4 kW.

Co použít jako zátěž? Mechanicky brzdit motor? Brzdu asi ale na plný výkon neuchladím. Tak mě napadl na motor pověsit nějaký elektrický generátor a na generátor pověsit třeba přímotop. Jenže co použít jako generátor? Ideálně něco, co se dá sehnat za pár korun po bazarech... Někdo nějaký nápad?
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Habesan »

Bojler.
gaminn

#3 Příspěvek od gaminn »

OK, bojler, přímotop, sporák.... Ale co připojit na motor jako generátor?
jardafiala

#4 Příspěvek od jardafiala »

Asynchronní motor (?)
samec

#5 Příspěvek od samec »

Predsa alternátor z nejakej elektrocentrály. A ak sa trochu pohráš s usmerňovačmi, tak ten výkon nemusíš zahodiť do tepla, ale priviesť späť do meniča a zrecyklovať...
gaminn

#6 Příspěvek od gaminn »

Asynchronní motor: Hádám, že asi nebude stačit jenom mechanicky propojit hnací a generátorový motor....
Naposledy upravil(a) gaminn dne 24 pro 2023, 14:17, celkem upraveno 1 x.
gaminn

#7 Příspěvek od gaminn »

Kde se k takovému alternátoru dostat? Na bazaru sehnat vadnou elektrocentrálu a doufat, že alternátor bude v pořádku? Alternátor má za sebou ještě nějakou elektroniku, co reguluje amplitudu výstupního napětí?

Posílat ten výkon zpátky do kondíků v měniči by bylo samozřejmě super.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Hape »

gaminn píše:Asynchronní motor: Hádám, že asi nebude stačit jenom mechanicky propojit hnací a generátorový motor....

Ještě k němu přidáš tři kondenzátory a máš generátor.
ec1045
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ec1045 »

I obyčejný asynchronní motor jde použít jako generátor. Aby asynchronní motor fungoval jako generátor fungoval jako generátor musí se točit rychleji, než jsou synchronní otáčky a to o skluz. Běžně se to používá u malých vodních elektráren, stačí pohledat, jak to mají řešené. Regulace výkonu je jednoduchá, aneb čím rychleji se budeš snažit točit tím motorem, ala generátor tím větší bude dodávat výkon za předponu že ten výkon budeš tlačit do sítě. Problematika je trochu složitější ale jde to spáchat i v domácích podmínkách.
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna. Jsem dysgrafik a dyslektik.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#10 Příspěvek od kutilmil »

Za pár korun zoženieš staré hydraulické čerpadlo, hydraulický rozvádzač (kostku) a pár litrov hydraulického oleja. Ideálne doplniť olejový chladič.
petrfilipi

#11 Příspěvek od petrfilipi »

Možná je to blbost, ale musí být na měnič zapojen jen motor? Nebylo by možné na výstup měniče přímo zapojit nějakou odporovou zátěž (třeba 3 stejné spirály do Y/D)? Ale je možné, že se tě měniči líbit nebude protože pozná, že se zátěž netočí.

PF
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Menic je urcite najlepsie skusat s motorom.
Sandal

#13 Příspěvek od Sandal »

Rezistor a indukční zátěž je úplně něco jiného. To se měniči líbit fakt nebude. Možná nějakému starému "hloupému", kde se vše nastaví ručně, to bude jedno, ale pokud to má sloužit univerzálně, tak to asi nee.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
petrfilipi

#14 Příspěvek od petrfilipi »

O připojení čisté odporové zátěže na měnič je třeba tento článek. Mimo oboustranné problémy s výkonem tam nepíší, že by to nešlo. A pamatuji si, že když jsem naposledy potřeboval nízké otáčky na mé vrtačce V16, tak jsem ji zapojil na měnič včetně osvětlení pracovní plochy. A když jsem samotné osvětlení (obyčejná žárovka cca 75W) zapnul, tak ta žárovka blikala a měniči to bylo jedno. Nakonec bylo to blikání tak nepříjemné, že jsem musel osvětlení zapojit mimo měnič. Měnič mám nějaký dost starý, ABB 7,5 kW.
Kdybys chtěl víc info, hledej na Googlu něco jako "VFD resistive load".
I na YT jsou videa s odporovou nesymetrickou zátěží měniče.
Netvrdim, že všechny měniče pojedou na odporovou zátěž bez protestů nebo že je to optimální režim pro měnič. Ale za zkoušku to stojí.

PF
jojosuly

#15 Příspěvek od jojosuly »

Zdravím v starej firme sme riešili tyristorove meniče večšieho vykonu do odporovej záťaže v pohode ale do motora streľba takže jedine original motor.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“