Šlehač Zelmer 381.6
Moderátor: Moderátoři
Šlehač Zelmer 381.6
Potřeboval bych poradit, kde sehnat náhradní díl na obrázku označen jako čislo 17. Nevím jak jej nazvat a tedy co hledat. Při rozborce přistroje jsem našel očesaný "vétrník" a překvapila absence právě dílu 17 u ložiska u toho větrníku. Nenarazil jsem ani na žádné zbytky.
Větrník jsem našel na fixpart.cz, ale díl 17 tam neumím identifikovat.
A ještě dotaz. U ložiska u komutátoru je sestava pružné podložky, pozice 18, 19. Tato sestava nemusí být i na straně větrníčku? Nevidím ji ani na obrázku.
Děkuji
Ta pojistná podložka má označení 213.1401, ložisko je 251.0003, rotor (na kterém je větrák) má označení 251.1200. Pružné podložky jsou jen na straně komutátoru, na druhé straně je hřídel zakončená dírou, ve které je ložisková kulička (24) opřená o plíšek (20) obalený mastným papírem (22) + je tam kus filcu (21).
Servis pro Zelmer jsem dělal docela dlouho a výhoda byla ta, že se to v Polsku pořád vyrábělo (a asi i pořád vyrábí), tudíž se dalo sehnat prakticky cokoliv (do posledního šroubku) - opravy motorů (dřív i vysavačových) byly standardní práce. Spíš byl problém v tom, že odmitali dobropisy (vše se muselo opravit) - tudíž když třeba motor doslova totálně shořel a vzal s sebou i zbytek pristroje tak nezbývalo nic jiného, než objednat prakticky vše a složit nový šlehač...
Dik za vyčerpávající popis. Ale nic z toho zakončení hřídele na straně ozubených převodú tam nebylo. Netuším, jestli se to "vypařilo" nebo je to nějaký nepodařený kus. Ale ještě není kromě toho větrníčku nic poškozeno. Rozebral jsem to jelikož se z něj zakouřilo. Odešel odrušovací kondík. A přitom jsem zjistil, že je to lehce atypicky složeno.
Chybějící ložisková kulička je docela problém - vrtule se pak dostává do styku s ložiskovým štítem, rotor je vyjetý ze statoru a motor víc jiskří. Možná tím pomohl v likvidaci odrušovacího kondenzátoru.
- hajeklubos
Ještě si nech projít hlavou jestli by ložisko neudržela ve figuře planžeta tvaru na obrázku. Tu vybrousíš snadno a tvrdost lze ovlivnit probroušením třech paciček.
Luboš