načnutej IGBT tranzistor
Moderátor: Moderátoři
načnutej IGBT tranzistor
Řeším nákup použitých IGBT modulů a protože s tím nemám dobré zkušenosti obracím se na vás s prosbou o pomoc.
Jde o to, že nový IGBT měřený měřákem na odpor mezi C-E při Uge=0V má hodnotu řádově jednotky Mega. Člověk od kterého bych tranzistor kupoval naměřil 300k.
V datasheetu jsem přímo nenašel hodnotu odporu kanálu při Uge=0V ale udává se proud při nějakém (většinou max dovoleném) napětí
Je možné, že bude v pořádku a já jen používam špatnou metodu měření nebo je nějak "načnutej" (hradlo je v pořádku)
Předem díky za názory
Tím spíš, když jde o MOS strukturu.
Jednoduše řečeno: použitý polovodič bych koupil jen ve stavu nejvyšší nouze a vůbec nic bych si od něj nesliboval.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
včera jsem vytahnul ze zdroje podobnej polomost. Oba tranzistory Rce cca 100-150k. Odprásknutý nepochopitelně oba budiče přitom hradlo v pořádku.
a nějaký dynamický oměření bych na ty proudy a napětí musel něco postavit a stejně, to je něco co už ten člověk na druhý straně neověří.
Doufal jsem tedy, že oměřit ho staticky bude stačit. No asi ne
Když přivedu na tranzistor napětí 120VDC tak ampermetr ukazuje 3,6uA což je nějakých cca 33M
Jak už JirkaZ psal, tranzistory budou dostupný až někdy v polovině roku a čas běží. Za 100EUR kupovat případný těžítko se mi ale taky nechce
Uvědom si, že IGBT je na vstupu MOS struktura a tím, že G necháš "v luftě", si připravíš naprosto nedefinovaný stav celé součástky.
Touto poznámkou se nijak nemění to, co jsem napsal výše.
P.S.: proč tu nikde není napsaný typ modulu?
kdo ne - hledá důvod.
modul jsem nepsal, neni to podstatný. Chovaj se nový stejně a "poškozený" stejně. Nehledě na proudovou řadu modulu
SKM200GB, SKM300GB, SKM400GB...
Už jen ze zjištění, že jde o typ pro proud stovek A se domnívám, že naměřené hodnoty "svodu" by mohly být víceméně normální (na výstupu je struktura bipolární a plocha čipu pro takový proud je značná).
Ale neber to jako změnu těch skutečností, co jsem popsal výše, jen trochu změněný úhel pohledu.
Osobně bych si dohodl možnost vrácení v případě, že by modul nebyl OK. Ale je to jen částečné a možná ne zcela průchozí řešení.
kdo ne - hledá důvod.
Teď jsem na to kouknul. I když myslim, že měřit diodu na odpor je svym způsobem blbost ale pro srovnání:
Funkční tranzistor co má hodnoty na obou tranzistorech Rc-e cca 36M tak odpor na obou antiparalelní diodach je 0,7M(v propustném směru)
Poškozený má Rc-e 100k a 150k a na diodach 1k9 a 2k5(v propustném směru)
Jinak tedy ale pořád porovnáváš nový a poškozený IGBT a chybí tam porovnání s tím, co nabízí ten prodejce (což je pochopitelné - minimálně bude mít jiný měřák s jiným měřícím napětím apod.).
kdo ne - hledá důvod.