Pozor na odlakovač DERMACOL!!!

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jova1
Kontaktovat uživatele:

Pozor na odlakovač DERMACOL!!!

#1 Příspěvek od jova1 »

Potřeboval jsem rychle vyčistit kousek plastu z LED trubice od lepidla z polepky. Šáhnul jsem proto jako obvykle po manželčině odlakovači a nevšimnul si, že acetonový zaměnila za ten DERMACOL ( https://www.dermacol.cz/produkt/odlakov ... z-zapachu/ ). Kápnul jsem na kousek vaty a to co pak nastalo, mě úplně zděsilo 8O
Lepka povolila, ale u toho plastu, nastala behem pár vteřin, totální destrukce. Normální odlakovač s acetonem, rozleptá občas povrch, u tohohle odlakovače zůstal povrch netknutý, ale plast se rozpadnul v podstatě na prach. Šířilo se to po tom plastu jako mor, kde to přišlo do styku, s odlakovačem, tam plast okamžitě ztvrdnul, zkřehnul a začal se drolit. Zkusil jsem to i na koncovce té trubice a to samé! LED trubice samozřejmě na vyhození. :evil:
Přílohy
dermacol.jpg
dermacol.jpg
Celeron

#2 Příspěvek od Celeron »

Nojo, aceton je driák do bouchaček, tak ho nahradíme větším driákem co možná nebouchá. A co ty babský umělý nalepovací drápy, ty se taky rozpadaj na prach? :)
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Z akeho plastu to bolo?

Pouzivaj len izopropanol a lieh.
samec

#4 Příspěvek od samec »

Super. To sa niekde zíde. Ešte keby to tak vedelo rozložiť zalievacie hmoty...

dermacol.cz píše:Složení
PROPYLENE CARBONATE, PROPYLENE GLYCOL, GLYCERIN, AQUA, BAMBUSA VULGARIS SAP EXTRACT,
TOCOPHERYL ACETATE, RETINYL PALMITATE.
wikipedia píše:As a solvent
Propylene carbonate is used as a polar, aprotic solvent.[7] It has a high molecular dipole moment (4.9 D), considerably higher than those of acetone (2.91 D) and ethyl acetate (1.78 D).[1]...

Electrolyte
...it is frequently used as a high-permittivity component of electrolytes in lithium batteries,...
...However, it is not used in lithium-ion batteries due to its destructive effect on graphite.[9]
ransom

#5 Příspěvek od ransom »

Tohle přesně se mi stalo kdysi, když jsem zkusil čistit plexi víko od gramofonu technickým lihem. Za slyšitelného praskání a lupání se po něm rozběhla hustá síť prasklin a pak se začalo rozpadat.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jova1 »

rnbw píše:Z akeho plastu to bolo?

Pouzivaj len izopropanol a lieh.

Co to bylo konkrétně za plast, jsem nezjistil, není tam nic vyražené. Je vcelku odolný a relativně pružný. Tedy byl, než jsem na něj "šáhnul" tím odlakovačem. :?
doktor365

#7 Příspěvek od doktor365 »

rnbw píše:
Pouzivaj len izopropanol

Použil jsem před vánoci. Termostatická hlavice Netatmo, chtěl jsem prostříkat kontakty a samozřejmě se to dostalo i kolem. Po chvilce se ozvalo lupání a plexi nebo co je to za plast kolem hlavice popraskal.
Valdano

#8 Příspěvek od Valdano »

Isopropanol, Technický list

Při čištění nejprve vyzkoušejte na odřezku materiálu, jestli nedojde k jeho narušení.

Nepoužívejte k čištění tenkostěnných trubek Plexiglas, komůrkových desek Plexiglas Alltop a na hrany desek pálených laserem.
doktor365

#9 Příspěvek od doktor365 »

No jo to mě nenapadlo to jsem nečetl :D
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Niektore priehladne plasty neznesu ziadny alkohol.
Crifodo

#11 Příspěvek od Crifodo »

jova1 píše:Potřeboval jsem rychle vyčistit kousek plastu z LED trubice od lepidla z polepky.
...
Zkusil jsem to i na koncovce té trubice a to samé! LED trubice samozřejmě na vyhození. :evil:

Tak to bylo drahé vycídění. Mimochodem co za dementa lepí samolepky na světelný zdroje, to je taky na vyznamenání.
Sklo z fuj 60 let vyráběných trubic se při recyklaci zbaví luminoforu, drtí a přidá k surovinám do výroby nového skla, materiál na sklářskou výrobu je dostupný tradičně téměř všude, jak je to asi energeticky a ekonomicky s plastovou trubicí?
ransom

#12 Příspěvek od ransom »

Tohle by se ze skla vyrábělo dost blbě, funguje to navíc jako matnice - sklo by muselo být texturované nebo mléčné. Tahání skleněných trubek bude energeticky náročnější než výroba z plastu (při jaké teplotě se taví sklo a při jaké plasty?). Sklo je mnohem choulostivější na veškerou manipulaci. Hrozí pak i poškození při skladování a transportu, a nakonec zase komplikovanější likvidace až to doslouží.
A v neposlední řadě by to ze skla bylo o pár korun dražší, což by spotřebitel kvitoval s odporem.
Stačí, ne?
(Ale pravda, kdyby to bylo ze skla, pak by šla trubice umýt odlakovačem).
Crifodo

#13 Příspěvek od Crifodo »

Kromě (poněkud) větší křehkosti skla při mechanickém namáhání nevidím žádný předkládaný argument jako ověřený, ale tím nevyvracím že jsi možná zkušený ekonom a technolog v plastech. Že by byl sklářský písek a trocha plynu v žárovkárně dražší než surovinový/energetický řetězec u ropy od těžby po linku na tažení plastů... nevím. Dtto recyklace.
Pískováním matné sklo není problém už od žárovek. Sklo na baňky "vláknových" LED se ostatně i teď používá.
Trubic skleněných jsem vyměnil tisíce, možná i desítky. Rozbitých manipulací naprosté minimum, ještě tak po pádu z plastové patice degradované teplem (což nebylo u bakelitových). Jo, sem tam se vyskytly prasklé trubice okolo patic, ještě v krabici s 25 kusy, nejspíš po pádu kartonu na hranu. Což by neustály asi ani ty plastové LED trubice.
Sumárum, ekologie plastů a LED oproti skleněným trubicím se mi nejeví zdaleka tak černobílá.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jova1 »

ransom píše:Tohle by se ze skla vyrábělo dost blbě, funguje to navíc jako matnice - sklo by muselo být texturované nebo mléčné...

Vyvedu tě z omylu. Zrovna nedávno jsem montoval kamarádovi nová stropní svítidla na LED trubice a když jsem ty přiložené rozbalil, zjistil jsem, že jsou ze skla a jedna je na konci rozkřáplá. Normální skleněná trubka z mléčného skla a v ní nahoře nalepený led pásek. Žádný chladič nic, jen ten pásek přilepený na skle 8O
Tahle to nebyla, ale ze skla je taky: https://www.damijashop.cz/zdroje-svetla ... lo-elwatt/
jova1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jova1 »

Zkoušel jsem různé materiály v okolí a jediné na co jsem narazil, kde to funguje na 100%, je opět LED světlo, tentokrát kryt LED žárovky. Netušíte, z čeho se dělá? Někde jsem četl, že se LED trubice dělají polykarbonátu.
Přílohy
led2.jpg
led2.jpg
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“